En Mutlu İl Sinop'un Sırrı Ortaya Çıktı
TÜİK'in araştırmasında en mutlu il olan Sinop'un sırrı trafik ve korna seslerinin olmaması, hayat pahalılığının az olması ve güvenlik gösterildi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nda "Mutlu musunuz?" sorusunu cevaplayan Sinopluların yüzde 77,7'si evet dediler ve Türkiye'nin en mutlu insanları olduklarını ilan ettiler. Bu mutluluğun sebepleri içerisinde trafik ve korna seslerinin olmaması, kadınları bile sabah saatlerine kadar rahatça gezebilmesi, insanların birbirlerini tanıması, ulaşımın rahatlığı, kimsenin birbirine karışmaması ve hayat pahalılığının az olması gösterildi. Bunun yanı sıra Herkes Sinopluların bir aile gibi olduğunu anlatıyor. Hatta felsefeci Prof. Dr. Nermi Uygur, 'Sinoplugiller' diye bir isim takmış. Belki de mutluluk bu birlik fikrinden geliyordur. Türkiye'nin içinde en mutlu şehir olmanın sırrı bu "aile" dedir.
HERKES BİRBİRİNİ TANIYOR
Hürriyet'in haberine göre; merkezin nüfusu 38 bin, toplam nüfus 250 bin. Kilometrekareye 35 kişi düşüyor, ferah ferah yaşıyorlar. Herkes de birbirini tanıyor. En sık tekrarlananlardan biri, kadınların burada sabaha karşı bile rahatça gezebildiği... 30 Mart seçimlerinde CHP yüzde 54.3, Ak Parti yüzde 37.4, MHP yüzde 6.3 oy aldı. İki dönemdir belediyeyi CHP yönetiyor.
TRAFİK LAMBASI YOK, KORNA YOK, TRAFİK DE YOK
Trafik lambası yok, korna yok. Zaten trafik de yok. Merkezde yaşayanlar neredeyse her yere yürüyerek gidiyor. Sinop mantı cenneti. O mantıyı yiyenlerin tek çaresi yürümek. Sahil şeridi boyunca genci yaşlısı, ayağına spor ayakkabı giyen herkes yürüyor.
TÜRKİYE'NİN EN YAŞLI ŞEHRİ
Sinop'un, çevresindeki şehirlerden daha zengin bir kültür hayatı var. Bu farkın kaynağı olarak 1952-1992 arasında Sinop'ta görev yapan ABD Radar Üssü gösteriliyor. Türkiye'nin sayılı bienallerinden Sinopale'ün, bu yıl beşinci kez düzenlenecek. 25 Nisan'da Can Bonomo'nun vereceği konserin afişleri her yerde karşınıza çıkıyor. Herkes Sinopluların bir aile gibi olduğunu anlatıyor. Hatta felsefeci Prof. Dr. Nermi Uygur, 'Sinoplugiller' diye bir isim takmış. Belki de mutluluk bu birlik fikrinden geliyordur. Türkiye'nin içinde en mutlu şehir olmanın sırrı bu "aile" dedir.
Sinop'un nüfusunun bir bölümünü buradan kopamayan bürokratlar oluşturuyor. Emekli olduklarında gelip yerleşiyorlar. O nedenle de yaş ortalaması yüksek. Hatta Sinop Türkiye'nin nüfusu en yaşlı şehri.
MUTLULUK BASİT ASLINDA
Av yasağı nedeniyle tekneleri karaya çekmekle uğraşan balıkçılar kuyruk yağı ve motorin karışımıyla halatları yağlarken "yaşanacak yer burası, eyvallah" diyorlar. Ama onlara göre gençler işsiz, ancak emekliler memnun hayatından. Yusuf Karagülmez Samsunlu, 1980'den beri Sinop'ta yaşıyor. "Geldim ve kaldım burada" diyor.
"MUTLULULUK NASIL TARİF EDİLİR" SORUSU
Cahit Korkmaz cevap veriyor: "Şimdi beni 2000 TL geçindiriyorsa, bana 5000 TL versinler ben 100 yaşına kadar yaşarım. Paran varsa tatilin de olur, sağlığın da olur, huzurun da olur."
Balıkçıların yevmiyesi 75-100 TL, maaşları 1200-1500 TL. Maaşla çalışanlar borcu olmadan yaşayabiliyor Sinop'ta. Ev kiraları 350-500 TL arasında. Mesafeler kısa, merkezde yaşıyorsanız ulaşım kullanma ihtiyacı yok denecek kadar az.
KİMSE KİMSEYE KARIŞMAZ
Sinop'un CHP'li Belediye Başkanı Baki Ergül bu yıl ikinci kez seçildi. 2004 seçimlerini bir oyla kaybetmiş olmasaydı, üçüncü dönemini kutluyor olacaktı. Ergül, "Sahilimiz 170 km, bunun 50 km'si kumsal. Ormanımız bol. Eğitim seviyesi yüksek, üniversite sınavlarında hep ilk 10'a giriyoruz. Herkes birbirini tanır. Kim düşerse elinden tutacak birini bulur. Meyhaneye gidene de, camiye gidene de kimse karışmaz".