En Baba Tayfalar"
Türkiye'nin farklı bölgelerinden Tekirdağ'a gemilerde çalışmaya gelen balıkçı babalar, "Vira bismillah" diyerek çıktıkları Marmara denizinde çalışarak elde ettikleri gelirle ailelerinin geçimini sağlıyor.
ERGÜN HAKTANIYAN - Türkiye'nin farklı bölgelerinden Tekirdağ'a gemilerde çalışmaya gelen balıkçı babalar, "Vira bismillah" diyerek çıktıkları Marmara denizinde çalışarak elde ettikleri gelirle ailelerinin geçimini sağlıyor.
Ekmek teknelerinde yıllarını geçiren, mesleklerinin tüm zorluklarına rağmen denizden ve gemilerden vazgeçmeyen tayfalar, bu Babalar Günü'nde de çocuklarından ayrı kalmanın hüznünü yaşıyor.
İşlerini severek yapan ancak mesleklerinden dolayı yılda birkaç kez evlerine ve ailesinin yanına gidebilen babalar, çocuklarından ayrı kalmanın sona ereceği günleri bekliyor.
Tekirdağ Limanı'nda gırgırla avcılık yapan kaptan İdris Şeremet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1986'dan beri denizlerde olduğunu söyledi.
Van'dan Tekirdağ'a çalışmaya geldiğini belirten Şeremet, çalıştığı gemide Türkiye'nin dört bir yanından gurbete çıkan balıkçıların olduğunu ifade etti.
Tekirdağ'da ailesi ile beraber yaşayan ancak tayfası ile sabahtan akşama kadar gemide yaşamlarını sürdürdüklerini anlatan Şeremet, şunları söyledi :
"Herkes çocuğu ve ailesi için ekmeğinin peşinde. Bu dönemde evlat yetiştirmek okutmak zordur. Özlem, hasret, gurbet her şey var bizde. Çocuklar hiç üzülmesin. Aslan gibi babaları var. Onlar için çalışıyorlar. Babaları ile gurur duymaları lazım. Gemi artık bizim evimiz oldu. Gemide bütün eşyalarımız, mutfağımız, yatağımız yani bir evin hayalini ederseniz her şey var. Biz ailemizden fazla birbirimizle görüşüyoruz."
-"Babalar gününde de gurbetteyiz"
Tayfalardan Mehmet Sivas ise Samsun'dan Tekirdağ'a çalışmaya geldiğini ve 3 çocuğu olduğunu söyledi.. Sezonluk olarak Tekirdağ'da görev yaptığını dile getiren Sivas, ailesinin yanından 1 ay önce geldiğini anlattı. Gurbette ailesinden uzakta olmanın zor olduğunu vurgulayan Sivas, "Her şey evlatlarım için. Çocuklarımızın ve ailemizin iyi bir yaşama sahip olması için gurbeti seçmek zorunda kalıyoruz. Bu iş ne kadar zor olsa da çocuklarımın eğitimi için bu işi yapmak zorundayım." dedi.
Tayfa Naim Gül ise 19 yıldır balıkçılık yaptığını söyledi. Ailesinin Bartın'da olduğunu anlatan Gül, şunları kaydetti:
"Yaz kış demeden çalışıyoruz. İki çocuğum var ailemden ayrıyım. Biri 10 yaşında diğeri iki yaşında. İşim gereği çocuklarımı ne zaman görebileceğim belli olmuyor. Sezondayken 5 ay sonunda bir haftalığına evimize gidiyoruz. Bizim işimiz de böyle. Gurbette olan babalar için çok zor. Babalar gününde de gurbetteyiz. Çocuklarımızın ve ailemizin yanında olmayacağız. İşim ne kadar zor olsa da çocuklarımızın eğitimi için bu işe devam edeceğim gücüm yetene kadar."