En Anlamlı Sevgililer Günü Etkinliği
14 Şubat Sevgililer Günü kapsamında Sevgi ve Dayanışma Günü adı altında TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen etkinlikte, maden ocaklarında ölen işçilerin aileleri bir araya geldi.
14 Şubat Sevgililer Günü kapsamında Sevgi ve Dayanışma Günü adı altında TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen etkinlikte, maden ocaklarında ölen işçilerin aileleri bir araya geldi.
Zonguldak Maden Mühendisleri Odası'nda verilen kahvaltıya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, oda başkanları ile maden şehidi aileleri ve çocukları katıldı. Programda, TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu adına konuşma yapan Nazmiye Uzun, şöyle konuştu: "TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonunu oluşturan biz tüm dünyada Sevgililer Günü olarak kabul gören '14 Şubat' gününü farklı bir konseptte kutlamak ve yaşatmak için ikinci kez bir araya geldik. Bu günü, genç yaşta hayatlarını iş kazalarında kaybeden maden şehitlerimizin gölgede kalan hayatları yani eşleri, anne, babaları ve çocuklarına destek olmak üzere 'Sevgi ve Dayanışma Günü' olarak kutluyoruz. Bilindiği gibi yaygın olarak kömür üretiminin gerçekleştirildiği ilimizde sıkça maden iş kazaları olmakta ve bu iş kazalarında çok sayıda çalışan hayatını kaybetmektedir." Tüm işleyişlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin önemsenmesi, maksimum düzeye yükseltilmesi ve güncellenmesi ile tüm çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitimin düzenli verilmesini isteyen Uzun, şunları söyledi: "Madencilik faaliyetleri, Kamu İktisadi Kurum olan TTK ve ruhsat hukuku TTK'da kalmak kaydı ile özel sektör (rödevans, taşeron) işverenlerince yürütülmektedir. Aynı kömürü üreten çalışanların bir kısmı farklı koşullarda ve farklı ücretlerle çalışmaktadır. Oysa aynı işi, farklı işverene bağlı gerçekleştiren çalışanların gerek çalışma koşulları, gerek çalışma hayatı sonrası koşullarının aynı olması, sosyal hayatta eşit koşullara sahip olmaları sağlanmalıdır. Bu nedenle eşit işe eşit ücret, sosyal, sendikal haklar önemli talebimizdir. Biz, tüm 14 Şubat'larda, İş Sağlığı ve Güvenliği konularına dikkat çekilmesi ve çalışanların anayasada gösterilen ekonomik ve sosyal haklarının dile getirilmesi amacıyla, iş kazalarında hayatlarını kaybeden çalışanlarımızın ailelerine destek olmayı, tüm çalışanların özellikle madencilik iş kolunda çalışanların insan onuruna yakışır koşullarda çalışması gerektiği noktasındaki taleplerimizi dile getireceğiz."
Maden şehitleri aileleri adına konuşma yapan Ahmet Şeker'in annesi Havva Şeker de, "Öncelikle bu programı hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Şehit aileleri olarak, Ahmet Şeker'in annesi olarak hepiniz geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Bu acı günümüzde bize yardımcı, destekçi olan bütün herkese teşekkür ediyoruz. Allah hepsinden razı olsun. Başka aileler evlatsız, babasız, eşsiz kalmasın" diye konuştu.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de, Zonguldak'ın emek kenti olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu emek kentinde maalesef iş sağlığı, iş kazaları çok fazla yaşanıyor. İsteğimiz o ki, iş sağlığı, iş kazaları konusunda yetkililer önlemini almak durumundadır. Maden şehidi ailelerimizin acılarını yürekten hisseden biriyim. Keşke bu tür hadiseler yaşanmasa diyorum ama maalesef yaşıyoruz. İnşallah bundan sonraki çalışma koşullarında başta bulunan yetkililer bu duruma çok özen göstererek bu çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına önemli adım atarlar diye düşünüyorum. Bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Maden şehidi ailelerimize de yaşamlarında sağlık ve başarılar diliyorum."
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise yaptığı konuşmada, şunları söyledi: "Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak havzamızda örgütlü tek sendikayız. Bölgemizde üç tür madencilik faaliyeti yürütülüyor. Havzamızda biz yıllardır çok önemli kazaları unuttuk. Bu tür acıları yaşamayacağız düşünürken maalesef 2004 yılından sonra TTK'da taşeron sisteminin hazırlık işlerininde devreye girmesiyle yeniden bu tür acıları özellikle çok önemli acıları yaşamaya başladık. Ben buradan bir kez daha yeraltında en ağır meslek olan madencilik faaliyetlerinin taşeron eliyle yürütülemeyeceğini, yeraltının en iyi denetlenmesi gereken kurumlardan iş güvenliği kurallarına en iyi şekilde riayet edilmesi gereken yerlerden bir tanesi olduğunu ve kesinlikle sendikalaşmanın, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum. Maden yerlerindeki ölümlü kazaların en aza indirebilecek olaylardan, en aza indirebilecek kurumlardan bir tanesinin de sendikalaşma olduğunu burada bir kez daha ifade ediyoruz. Bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Maden şehidi babanın oğlu olarak bu ailelerin acısını kendi acım gibi yüreğimde hissettiğimi bilmelerini isterim. GMİS olarak her zaman onların yanında olmaya çalıştık, bundan sonra da yapacakları her türlü organizasyonda yapabileceğimiz her türlü katkıyı onlara sunmaya, yardım etmeye hazır olduğumuzun bilinmesini istiyorum."
Kahvaltı programına katılan madencilerin yakınları duygularını dile getirdi. - ZONGULDAK