Emzirmek Anne ve Bebek Bağını Güçlendirir
Emzirme dönemi, anneyle bebek arasındaki bağın kuvvetlendiği en keyifli süreçtir.
Emzirme dönemi, anneyle bebek arasındaki bağın kuvvetlendiği en keyifli süreçtir. Emzirmenin şüphesiz fiziksel ve ruhsal olarak bebeğe çok faydaları vardır. Emzirmeye başlangıçta, anne ve bebeğin uyumu sağlanana kadar bir takım sıkıntılar yaşanabilir ancak unutulmamalıdır ki bebekler doğumdan itibaren ilk altı ay yalnızca anne sütüyle beslenmelidir. Çünkü anne sütü bebek için en sağlıklı besindir. Central Hospital'dan Pediatri Uzmanı Uzm. Dr. Öznur Yılmaz Gondal, 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla, emzirmenin bebeğe faydaları konusunda anneleri bilgilendiriyor.
BEBEĞE VERİLECEK EN DEĞERLİ HEDİYE, ANNE SÜTÜ
Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık olarak emzirmek, annenin süt üretimini kolaylaştırır. Anne sütü; yeni doğan bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içerir. Daima temiz, taze ve uygun ısıda olan, sindirimi kolay, bebeğin ayına göre değişim gösteren, bebeğin bağışıklığını koruyan faktörler yönünden zengin, doğal bir besindir. Anne sütü ve emzirmenin; hem bebek, hem de anne için başta beslenme olmak üzere; sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok sayıda yararları vardır.
Emzirmeye erken başlamak, bebeğin hastalıklara yakalanma riskini azaltır
Doğumdan sonra gelen sarı süte kolostrum (önsüt) denir ve bu süt bebeği birçok hastalıktan korur. Kolostrum; daha kıvamlı, yağ yönünden fakir, minerallerden ve bebeği enfeksiyondan koruyan faktörler yönünden oldukça zengindir. Anne ne kadar çabuk emzirmeye başlar ve ne kadar sık emzirirse süt o kadar çabuk artar. Özellikle ilk günlerde bebeğin şekerinin düşme riski ve sarılık riski azalır. Bebeklerde, başta ishal olmak üzere mide, bağırsak enfeksiyonları, zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, menenjit, idrar yolu enfeksiyonları gibi mikrobik hastalıklara yakalanma sıklığı da azalır. Alerji ve diyabet, kolit, ateroskleroz gibi kronik hastalıklar da daha az görülür. Dişler kolay çürümez, çene ve diş sağlığı gelişimine katkı sağlar. Obezite ve ani bebek ölümü riski de azalır. Sosyal, psikolojik ve zeka gelişimi olumlu yönde etkilenir.
Bebeğe ek sıvı ya da besin verilmemeli
Bebeğe, ek sıvı ya da besinlerin verilmesi, annenin süt yapımını azaltır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebekler sağlıklı büyür ve gelişirler. Anne sütü bebeğin haftasına göre de değişim gösterir. Erken doğumun gerçekleştiği prematüre bebekler ile ve zamanında doğan bebeklerin anne sütleri farklıdır. Zamanla bebeğin ihtiyaçlarına göre sütün yapısı değişir.
Emzirmek, anne-bebek bağını güçlendirir
Sağlıklı her anne, bebeği için yeterli miktarda süt üretebilir. Emzirilen bebek, sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmiş olmakla birlikte, emzirme sırasında anne ile ilişkisi güçlenir. Annenin bebeğini benimsemesi ve bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır. Anneden gelen ilk sütün miktarı az olmasına rağmen bebeğin beslenmesi ve bağırsakların çalışması için yeterlidir. Anne sütü kolaylıkla sindirilebilir, anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütündeki protein ve mineraller inek sütüne göre daha azdır ve bu yüzden, bebeğin sindirim sistemini ve böbreklerini yormaz.
Emziren anneler çabuk kilo verir, stresle baş etme güçleri artar
Emzirme; bebek için önemli olduğu kadar anne için de çok faydalıdır. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Rahim daha çabuk toplanır. Bebekle anne arasında yakın bir bağ kurulur, annelik duygusu gelişir ve annenin kendine güveni artarak, psikolojik tatmini sağlanmış olur. Emzirme anne için doğal bir sakinleştiricidir, annenin stresle baş etme gücü artar. Özel bir hazırlık gerektirmez, ekonomiktir. Yeni bir gebeliği geciktirir. Meme, yumurtalık ve rahim kanserine yakalanma riskini azalttığı gibi, anneyi kemik erimesine karşı da korur. Emziren annelerde doğum sonrası kanama miktarı daha azdır. Emzirmeye devam ettikleri sürece adet görme olasılıkları daha düşük olduğundan bu anneler, doğumda kaybettikleri demir depolarını daha kısa zamanda tekrar oluştururlar. Emzirme diabetik (şeker hastası) annenin günlük insülin ihtiyacını azaltır.
Çalışan anneler de emzirmeye devam etmeli
Birçok anne doğumdan sonra çalışmak zorunda olduğu için, bir süre sonra beslenmeyle ilgili sorunlar başlayabilir. Bu durumda annenin sütünü sağarak saklaması uygun olacaktır. İşyerinde 3 saatlik periyotlarda süt sağılabilirse, anne sütünün azalması engellenmiş olur ve bebek bu sağılan sütlerle beslenmeye devam eder. Sabah, iş dönüşü, akşam ve gece emziren anneler, emzirmenin hem fiziksel hem de ruhsal faydalarını görmeye devam edecektir. Ayrıca uzun emzirme dönemi, anneleri meme kanserine karşı da korumaktadır. Mümkünse çalışma hayatına dönmek için bebeğin en az altı aylık olması beklenmelidir. Bebek altı aylık olduktan sonra ek gıdalara başlanabilir.