Emniyetteki "Paralel Yapı" Operasyonu
Dinleme listesinde adı geçen Polis Başmüfettişi Mehmet Muhittin Yıldırım, İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan eski Organize Suçlar Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın ve bazı tutuklu emniyet mensuplarının avukatı Ali Aksoy hakkında şikayette bulundu Yıldırım: "Biz de bu paralel yapının içine dahil olmadığımız için bu kumpas bize kurulmaya çalışıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görev yapan Polis Başmüfettişi Mehmet Muhittin Yıldırım, İzmir Adliyesi'ne gelerek İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan eski Organize Suçlar Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın ve bazı tutuklu emniyet mensuplarının avukatı Ali Aksoy hakkında şikayetçi oldu.
Adliye çıkışında avukatıyla birlikte gazetecilere açıklama yapan Yıldırım, kendisinin de müştekileri arasında bulunduğu İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davaya ek olarak şikayette bulunduğunu, gerekçesinin de, bazı tutuklu emniyet mensuplarının avukatı Ali Aksoy ve eski Organize Suçlar Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın'ın gözaltına alınmadan önce basında da yer alan beyanlarında "terör örgütü üyelerini, uyuşturucu kaçakçılarını, İran ajanlarını dinledik" gibi ifadelerin şahsını rencide etmesi olduğunu ifade etti.
Kendi isminin de dinlenenler listesinde yer aldığını, dolayısıyla bu nitelemelerin hedefinde bulunduğunu belirten Yıldırım, "Ben ne uyuşturucu kaçakçısıyım, ne El-Kaide teröristiyim, ne de ajanım. Böyle birşey varsa ortaya çıkarılması gerekir. 'Bu dinlemeler mahkeme kararıyla yapıldı' deniyor. Doğrudur ama hepsi sahte evraklarla alınan dinleme kararlarıdır. Mesela benim numaramın dinleme kararı bir başkasının adıyla alınmış ve dinlenmişim. Tamam ilk 3 ay yanlışlık oldu ve dinlendim. Kararın 2. uzatmasında bu nasıl anlaşılmaz" diye konuştu.
"Kumpas kurdular"
Soruşturma kapsamında yasa dışı dinlendiği iddia edilenler arasında 26 emniyet mensubunun yer aldığını, bunların tamamının da başka isimlerle dinleme kararı alınarak dinlendiğini savunan Yıldırım, bu dinlemelerin yanlışlıkla yapıldığına inanmadığını ifade etti.
Yıldırım şöyle konuştu:
"Malumunuz paralel bir yapı var. Biz de bu paralel yapının içine dahil olmadığımız için bu kumpas bize kurulmaya çalışıldı. Sebebi de hem cemaat mensubu olmayışımız, hem de teşkilatın gelecek vaad eden insanları olmamızdır. Bizlerin önünü kesmek için bunları yaptılar ama başarılı olamadılar. İşte bakın adliye burada. Buraya herkes gelir ve hesaplaşır. Böyle yalan yanlış dinlemelerle, ihbar mektuplarıyla hiçkimsenin geleceğiyle kimsenin oynamaya hakkı yok. Ben buraya hesaplaşmaya geldim. Burada aslanlar gibi hakimler savcılar var. Dilekçemizi sunacağız, ondan sonra da yargı önünde bunlarla hesaplaşacağız."
Dinlemeler neticesinde kendisi hakkında açılmış hiçbir dava bulunmadığını, hiçbir işlem başlatılmadığını kaydeden Yıldırım, bu dinlemelerin buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu, soruşturmalar açıldıkça yapılan herşeyin ortaya çıkacağını söyledi.
"Gazi emniyet müdürüyüm"
Kendisinin İstanbul'daki "Gazi olayları"nda yaralandığını, bir gözünü ve kulağını kaybettiğini anlatan Yıldırım, "Siz, bir gazinin, bu ülkenin aleyhine ajanlık yapabileceğine inanıyor musunuz? Uyuşturucu kaçakçılığı yapabileceğine inanıyor musunuz? Zaten ben bir önceki başvurumda hepsinden davacı oldum. Bu ikinci davacı oluşum. Yaptıkları beyanlarla bizi tekrardan yazılı ve görsel medya önünde töhmet altında bıraktılar. Herkes bunun hesabını verecek. Bu bir travmadır. Siz beni niye dinliyorsunuz arkadaş. Ben bunu ilk öğrendiğimde çok üzüldüm. Benim hiçbir illegal, uyuşturucu kaçakçılarıyla ilgim faaliyetim yok ki" şeklinde konuştu.
Yıldırım'ın avukatı Emrullah Aksakal da, illegal dinlemeyle ilgili savcılık soruşturmasının ardından İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığını hatırlatarak, bazı meslektaşlarının ve şüpheli emniyet mensuplarının gözaltına alınmadan önce yaptıkları basın açıklamalarında kurdukları cümlelerle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ve dava açılmasını talep ettiklerini bildirdi.
Olayın geçmişi
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlendiği" yönündeki bir gazetede yer alan habere ilişkin 62 müşteki ile aynı konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada, 32 emniyet mensubu gözaltına alınmış, zanlılardan aralarında eski Batman İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nında yer aldığı 11'i tutuklanmış, 21 kişi ise "adli kontrol" hükmünden yararlandırılarak serbest bırakılmıştı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda görevli cumhuriyet savcısı Okan Bato'nun hazırladığı iddianame ise İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilerek dava açılmıştı. - İzmir