Emniyette "Paralel Yapı" Operasyonu
Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 5 emniyet görevlisi teslim oldu.
Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen operasyon kapsamında, hakkında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 5 emniyet görevlisi teslim oldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" ve "yasa dışı dinleme" soruşturmaları kapsamında hakkında gözaltı ve yakalama kararı olmasına rağmen bulunamayan Erol D, Murat H, Muhammet İkbal K, Ahmet Ö ve Muhammet Ali İ, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine geldi.
Emniyet Müdürlüğü binasına girmeden önce gazetecilere açıklama yapan şüphelilerden eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol D, Ankara'da bulunduğunu, devletin çağırdığını öğrenince geldiğini ve kaçmadığını söyledi.
Erol D, yaptıkları her işin kanunlar ve mevzuatlar çerçevesinde olduğunu, başka türlü bir işlemin yapılmasının mümkün olmadığını savunarak, "Türkiye'de, memleketimizde hakimlerin ve savcıların doğru karar vereceğine inanıyorum. Alnımız ak, yüreğimiz açık. Herhangi bir korkumuz yok. Kaçmadım, kaçsaydık ben ve arkadaşlarım buraya gelmezdik" diye konuştu.
İstihbaratta dinlemelerin mevzuata uygun yapıldığını söyleyen Erol D, hiçbir suçlamayı kabul etmediklerini dile getirdi.
Şüpheli emniyet amiri Murat H. ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde 2 yıl önce görev yaptığını anlatarak, şu anda Hakkari emniyetinde çalıştığını, çağırılınca İstanbul'a geldiğini ifade etti.
Hakkındaki suçlamaları bilmediğini söyleyen Murat H, arandığını dün öğrendiğini ve kendisine tebligat yapılmadığını ifade etti. Kesinlikle kaçmadığını aktaran H, "Kaçmayacağım, kaçmam. 1,5 yıl İstanbul emniyetinde çalıştım, 2012'de Hakkari'ye gittim. Bazı insanların çocuklarını gönderemedikleri yerde, PKK'lıları dağda kovalıyorduk biz. Emniyette öğreneceğiz hakkımızdaki suçlamaları" ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin "Gözaltındakilere kelepçe takılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Murat H, uygulamanın usulsüz olduğunu savunarak, "15 yıllık emniyet mensubuyum. Kaçma şüphesi yoksa yapılmaz, kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" dedi.
Eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol D'nin avukatı Hüseyin Ataol da dosyadan ve soruşturmadan 1 ay önce haberlerinin olduğunu, 6 Haziran'da bilgi almak için savcılığa başvurduklarını belirtti.
Savcılıktan kendilerine bilgi ve belge gönderilmediğini öne süren Ataol, "Savcılığın red kararıyla, bizim bilgi almamız engellendi. Aniden gözaltı kararı çıktı. Maalesef burada adil bir yargılamaya karşı karşıya kalacak mıyız? Şüphelerim var" dedi.
Açıklamaların ardından, emniyet görevlileri Erol D, Murat H, Muhammet İkbal K, Ahmet Ö ve Muhammet Ali İ, Emniyet Müdürlüğü binasına girdi.
Operasyonda gözaltına alınanların ailelerinin, emniyetin önündeki bekleyişleri sürüyor. - İstanbul