Haberler

Emniyet Müdürü : Kadınlar Bile Çantasında Bıçak Taşıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, kentte kadınların bile çantasında bıçak taşıdığını, bunu anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

Emniyet Müdürlüğü tarafından Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen 'Şiddetin keskin yüzü' adlı konferansta İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, Erzurum'da bıçağın çok fazla kullanıldığına dikkati çekti. Geçen yıl Polis Memuru Suat Orak'ın da görevi başında bıçaklanarak şehit edildiğini anımsatan Yıldız, bıçağın saniyeler içinde insanları öldürdüğüne işaret etti. Bıçağın yerinin mutfak olduğunu vurgulayan Emniyet Müdürü Yıldız şunları söyledi:

"Bıçağı patates soyarken, karpuz keserken, ekmek dilimlerken kullanmalıyız. Erzurum'da hanımefendilerin çantalarda bıçak taşıdığını görüyoruz. Bunu anlayamıyoruz. Bıçağı sadece mutfakta kullanmanızı istirham ediyorum. İnsanlar şiddeti korkusuzca yapıyor. Türk, Müslüman toplumu olarak bizim yüzümüz bu değil. Allahın bize verdiği akıl ve konuşma kabiliyetimiz var. Bu özelliklerimizi kullanmalıyız. Belgesellerde seyrettiğimiz hayvanların birbirleriyle çarpışması, kavga etmesi mümkündür. Ancak bizden beklenen savaş değil barıştır. Karşıdakini ikna etmenin güzel bir yolu varken şiddetle bu işi yapmak insanlara göre değil. "

İNCİR ÇEKİRDEĞİNİ DOLDURMAYAN MESELE YÜZÜNDEN BIÇAK ÇIKIYOR

'Şiddetin keskin yüzü bıçakla işlenen suçlar' konusunda araştırma yapan Emniyet Eğitim Şube Müdürü Murat Delice ise, bıçağın hiçbir zaman sorunların çözümünde bir araç olmadığını, diyalogla sorunların çözümü yerine bıçağın tercih edilmesini de şaşırtıcı bulduğunu ifade etti. Arama motoru Google'de en fazla bıçak kelimesi arayan illerin sırayla Trabzon, İstanbul, Erzurum, Bursa, Antalya, İzmit, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Kayseri olduğunu kaydeden Murat Delice, basit tartışmalarla başlayan ve sonucunda bıçak kullanılan olay sayısının fazla olduğuna işaret etti. Murat Delice, "Halk arasında denildiği gibi, 'incir çekirdeğini doldurmayan' bir olay bıçakla işlenen suça kadar gidebiliyor" dedi.

VALİLİĞİN BIÇAK BULUNDURMA YASAĞI VAR

Bıçakla yaralama ve öldürme olaylarının geçen yıl artış göstermesi üzerine valilik kasap bıçağı, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek veya iki yüzü keskin olarak özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile kelebek diye tabir edilen bıçakların bulundurulması, kullanılmasına yasak getirdi. Kabahatler Kanunu'nun 4/1 ve 32'nci madde hükümlerine dayanılarak hazırlanan, 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen Valiliğin 10 Şubat 2012 tarih ve 2012/516 sayılı kararı ile yasağa uymayanlara hakkında idari para cezası kesiliyor.

HANÇER BARI, BIÇAKLI BİR GÖSTERİ

Öte yandan sevgi, dostluk ve barışı konu alan Erzurum Halk Oyunlarının en önemli bölümünü Hançer Barı oluşturur. İki Dadaş'ın bıçaklarla hünerlerini sergilediği bu oyunda kız uğruna yapılan düello ve sonunda duyulan pişmanlık sergilenir. İlk başlarda yüz bölgesini hedef alan bıçaklı gösteri finalde, göğüs ve bacaklarda dolaştırılır. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close