Haberler

Emirhan ve Yunus, İlik Nakliyle Yaşama Tutundu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ndeki Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi'nde talasemi (Akdeniz anemisi) hastası 2,5 yaşındaki Emirhan Yüksel ve lösemi (kan kanseri) hastası 7 yaşındaki Yunus Eskisilme, kemik iliği...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ndeki Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi'nde talasemi (Akdeniz anemisi) hastası 2,5 yaşındaki Emirhan Yüksel ve lösemi (kan kanseri) hastası 7 yaşındaki Yunus Eskisilme, kemik iliği nakli yapılarak kurtarıldı. Yaklaşık 2 yıl önce tanısı konulan hastalığı nedeniyle okula başlayamayan Yunus Eskisilme, "Okula gitmek istiyorum. Büyüyünce doktor olacağım" dedi.

Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde yaşayan 2 çocuk sahibi 33 yaşındaki Soner ve eşi 31 yaşındaki ev kadını Fatma Yüksel, 1,5 yıl önce şimdi 2,5 yaşında olan Emirhan Yüksel'i soğuk algınlığı ve halsizlik şikayetiyle ilçedeki bir doktora götürdü. Kısa bir süre grip ve soğuk algınlığı tedavisi gören minik Emirhan, bir türlü iyileşmedi. Bunun üzerine doktorların da yönlendirmesiyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne getirilen Emirhan'a 'talasemi' tanısı konuldu. Bir süre kemoterapi gören Emirhan'a, kemik iliği nakli yapılmasına karar verildi.

HALSİZ KALINCA LÖSEMİ ANLAŞILDI

Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan 3 çocuk sahibi 28 yaşındaki İbrahim ve 26 yaşındaki Ayşe Eskisilme'nin büyük oğlu 7 yaşındaki Yunus Eskisilme'nin de, halsizlik şikayetiyle 2 yıl önce gittiği gittiği hastanede lösemi olduğu anlaşıldı. Şanlıurfa'dan tedavi için Balcalı Hastanesi'ne getirilen Yunus'un yaklaşık 1 yıl boyunca sürekli kanı değiştirildi ve kemoterapi gördü. Şiveli konuşması ve sempatik tavırlarıyla hastane çalışanlarına kendini çok sevdiren minik Yunus'a da, ilik nakli yapılması kararlaştırıldı.

BAŞARILI OPERASYONLAR

Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi'nde Emirhan Yüksel'e yaklaşık 2 ay önce ilkokul 3'üncü sınıfa giden 9 yaşındaki ağabeyi İdris Nebi'den alınan ve yüzde 100 uyum sağlayan kök hücreler nakledildi.

Bir hafta sonra da, Yunus'a babası İbrahim Eskisilme'den alınan kök hücrelerin nakli başarıyla nakli gerçekleştirildi. Hastanede yaklaşık 1 ay gözlem altında tutulan iki çocuk da, tedavide başarı sağlanınca taburcu edilerek evlerine gönderildi.

DOKTOR OLMAK İSTİYOR

Kemik iliği naklinin ardından 2 çocuk ve aileleri, kontrole geldikleri hastanede buluştu. Nakli yapan ekiple biraraya gelen çocuklar ve aileleri, anı fotoğrafı çektirdi. Dedesi Halil Eskisilme'nin muayeneye getirdiği Yunus Eskisilme, "Ben de artık okula gitmek istiyorum. İyileştikten sonra okula gideceğim ve büyüyünce doktor olacağım" diye konuştu. Dede Halil Eskisilme de, doktorlara teşekkür etti.

Nakil yapılan Emirhan Yüksel'in annesi Fatma ve babası Soner Yüksel de, operasyonu yapan ekibe minnettar olduklarını ifade etti. Hastalığı duyduklarında ve nakil yapılması gerektiği söylendiğinde çok korktuğunu anlatan Fatma Yüksel, "Büyük oğlum İdris Nebi'den alınan ilik, küçük oğlumu hayata döndürdü. İlik verdiği için İdris Nebi'ye de birşey olmadı. Bunun herkeste olmayacağı düşünülerek bağış için kimse tereddüt yaşamasın, ocaklar sönmesin" dedi.

'BAĞIŞÇI İÇİN HİÇBİR RİSK YOK'

Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Atila Tanyeli ise 1992'de açılan sadece 2 yataklı merkezde bugüne dek 1- 18 yaş arası 80 çocuğa nakil yaptıklarını anlattı. Balcalı Hastanesi'nde önümüzdeki günlerde 6 yataklı bir nakil merkezi açılacağını aktaran Prof. Dr. Tanyeli, bu konuda destek istedi.

Nakil için duyarlı olunması çağrısında bulunan Prof. Dr. Tanyeli, "Genellikle birinci derecede yakın akrabalardan ve doku uyumu sağlanan kişilerden yapılan kemik iliği nakillerinde en büyük sorunlardan birisi, bağışçının zarar göreceği endişesi. Bağışçı için hiçbir risk yoktur. Her türlü bağış konusunda lütfen duyarlı olalım, çünkü bu herkesin başına gelebilir" diye açıklama yaptı.

Çocuklara başarıyla kemik iliği naklini yapan ekipteki Doç. Dr. İbrahim Bayram, Doç. Dr. Serhan Küpeli, Yrd. Doç. Dr. Gülay Sezgin ve hemşireler Gül İnan, Zeynep Altınok ve Havva Dulda da, kemik iliği nakillerinden korkulmaması gerektiğini söyledi. - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close