Emine Erdoğan "Fati" ile Buluştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü artırmak için oluşturulan görme engelli "Fati" karakteri ile buluştu."Birlikte Yürüyoruz" isimli proje,engellilerle birlikte yaşama kültürünü artırmak...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü artırmak için oluşturulan görme engelli "Fati" karakteri ile buluştu. "Birlikte Yürüyoruz" isimli proje,engellilerle birlikte yaşama kültürünü artırmak hedefi ile yapılan pilot çalışmaların ardından ülke genelindeki faaliyetlerine Emine Erdoğan'ın katılımıyla başladı. Haliç Kongre Merkezi'ndeki etkinliğe Erdoğan'ın yanı sıra Beyaz Ay Derneği Başkanı Lokman Ayva, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan da katıldı.
AYVA'DAN SİTEM VURGULU "KIRGIN DEĞİLİZ"
Açılış konuşmasını yapan Ayva, hiçbir vatandaşa kızgın olmadıklarını belirterek "Hiçbir görevliye, yetkiliye asla kırgın değiliz. Her ne kadar yapılan araştırmalarda yüzde 70'den fazla insanımız engellilerle komşu olmak istemese de kırgın değiliz. Yüzde 80'den fazla insanımız aynı iş yerinde bizimle çalışmak istemese de kırgın değiliz. Yüzde 56'sı engelsiz çocuğu olan anneler engellilerle aynı sınıfta okutmak istemeseler de kırgın değiliz. Neden kırgın değiliz. Çünkü yüzde 98'i engellilerle nasıl iletişim kurulacağını bilmiyor. Nasıl selam vereceğini bilmiyor. Cevap verirsem nasıl karşılaması gerektiğini bilmiyor' diye konuştu.
BELEDİYE BAŞKANLARININ KONUŞMASI
Başakşehir Belediye Başkanı Uysal, projenin Türkiye'de ilk defa uygulanan bir proje olduğunu ifade ederek "Özürlüler adına yapılan birçok şey oldu. Türkiye'de pozitif ayrımcılık yapılması gereken gruplara yönelik özel bir koruması olan başbakanımız var. Bu manada şükrediyoruz" dedi
Esenler Belediye Başkanı Göksu, "Aslında bu proje kendisini engelsiz zannedenlerin engelini ortadan kaldırma projesidir" dedi. demiştik.
Üsküdar Belediye Başkanı Kara da "Bizler sürekli yoldan kaldırımdan bahsediyoruz ki şunu görmek lazım; Zihinlerdeki engeli kaldırmak çok daha zor. Öncelikle zihinlerdeki engeli kaldırmayı öğrenirsek ve engelli olmaya biraz yakınken, hayatımızı ve zihnimizi değiştirirsek birçok şeyin değişeceğini biliyoruz' şeklinde konuştu.
Bağcılar Belediye Başkanı Çağırıcı ise "6 bin metrekare rehabilitasyon merkezi, 16 bin 500 metrekare engelliler sarayımızla ayda 1 buçuk milyon lira para harcamaktan onur ve mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum' diye konuştu.
Bakan Yardımcısı Asan ise "Dünyada birkaç ülkede olan iş koçluğu sistemini devreye sokacağız. Engelli o işi öğrenene kadar biz onun başında olacağız. Bize güvenin. Arkamızdaki destek çok büyük. Başbakanımızın vizyonu ve çok büyük hanımefendi her zaman yanımızda' şeklinde konuştu. Asan konuşması uzayınca sunucular tarafından uyarıldı. Asan bunun üzerine konuşmasını toparlayarak tamamladı.
'HAYAL BİLE EDİLEMEYECEK MESAFELER KATEDİLDİ'
Ardından kürsüye çıkan Emine Erdoğan konuşma süresi konusunda " Torpil var mı bana? diye sordu. Sunucular 'İstediğiniz kadar' diye yanıt verdi.
"Günlük hayatın her alanındaki düzenlemelerde engelli insanları düşünmek artık toplumların gelişmişliğini bir ölçütü olarak kabul edildi' diyen Erdoğan, "Memnuniyetle belirtmem gerekir ki ülkemizde de 2005 yılında yürürlüğe giren özürlüler kanunu ile bu alanda devrim niteliğinde adımlar atıldı. En temel özelliği insan hakları ve fırsat eşitliğine dayalı, ayrımcılıkla mücadele eksenli bir sosyal politikanın çerçevesi belirlendi. Yardım değil hak eksenli politikanın uygulanması sonucunda eğitim, istihdam, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinde geçmişte hayal bile edilemeyecek mesafeler kat edildi. Hepsinden önemlisi bu süreçte engelli olmanın tek tek kişilerin değil toplumun sorunu olduğu, çözümünün de herkesin ortak çabasıyla mümkün olacağı anlaşıldı. Bu hususta toplumun tüm kesimlerinde ortak duyarlılık oluşmaya başladı. Ama tüm bu gelişmeler rağmen değişmeden kalan bir şey var. Değişmeyen, birbirimizi tanımamaktan kaynaklanan olumsuz yaklaşımlardır. Değişmeyen bir insanın neler yaşadığını anlamak konusundaki bilgi ve empati eksikliğidir. Değişmeyen tıpkı gözü açık ama gönül gözü kapalı olmaktır. Her toplumun sorunun da olduğu gibi engelli insanlarımızın hayatta karşılaştığı güçlüklerin çözümü için yasal düzenlemeler yapabiliriz. Uluslararası sözleşmelere imza atabiliriz. Yasaları uymayanlara ceza getirebiliriz. Bunların hepsi alınması gereken tedbirlerdir' şeklinde konuştu.
PROJENİN GÖRME ENGELLİ "FATİ" KARAKTERİ
Erdoğan konuşmasının ardından "Fati" karakteri ile tanıştı. Erdoğan'a "Emine abla" diye seslenen Fati "ne gibi çalışmalar yapıyorsun" sorusuna heyecandan cevap veremedi. Bir süre sonra çalışmalar hakkında bilgi veren Fati'ye Emine Erdoğan, "Başka söylemek istediğin bir şey var mı? Burada arkadaşların var görüyorsun? " diye seslendi, ancak söz konusu karakterin görme engelli olduğunu hatırlayınca, tebessüm edip "Görmüyorsun daha doğrusu hissediyorsun" şeklinde düzeltti.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Fati daha sonra Erdoğan'ın elini öptü. Emine Erdoğan, Fati'yi sahneye getiren engelli çocukları da öperek uğurladı. Erdoğan, kompozisyon ve resim dalında düzenlenen yarışmada dereceye girenlere plaketlerini verdi.
SB (ET) - İstanbul