Haberler

Emekli İkramiyesini "Manda"Ya Yatırdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selim Bostancı - Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli olan astsubay, emekli ikramiyesiyle kurduğu çiftlikte 70 manda besliyor.

Selim Bostancı - Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli olan astsubay, emekli ikramiyesiyle kurduğu çiftlikte 70 manda besliyor.

Çeşitli illerde jandarma astsubay olarak görev yapan ve 2009'da Bartın İl Jandarma Komutanlığı'ndan emekli olan Abdülkadir İçli (44), merkeze bağlı Okçular köyünde 65 bin metre kare alan üzerinde manda çiftliği kurmaya karar verdi.

2010'da üstü tamamen açık arazi üzerine çiftlik kuran İçli, emekli ikramiyesiyle 40 bin lira harcama yaparak satın aldığı mandaları yetiştirmeye başladı.

14 mandayla üretime başlayan ve her yıl yavru alarak 3 yılda çiftliğindeki manda sayısı 70'e ulaşan İçli, 40'ı aşkın da sığır besliyor.

-"Büyük zevk alıyorum"-

İçli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jandarma astsubay olarak yaptığı görevi süresince köylerde ve kırsal kesimde bulunduğunu ve gelen bir istekle bu alana yöneldiğini söyledi.

Emekli olmasının ardından bütün zamanını çiftliğe ayırdığını ve büyük bir zevk aldığını ifade eden İçli, şöyle konuştu:

"Baba ve dedelerde buna benzer bir uğraş yoktu. Ben de heveslendim ve emekli ikramiyemle bu çiftliği kurmaya karar verdim. Büyükbaş hayvancılıkla uğraşacaktım ama bu manda değildi. Sonra araştırdım, bakım ve verim açısından manda yetiştirmenin daha uygun olacağını düşündüm. En önemlisi de mandacılık, kaybolan değerlerimizden biri. Biz de bu yatırımımızla bu değerimizi canlandırmanın yanında hazır paramızı da üretim için değerlendirmeye karar verdik. İlk etapta 40 bin lira sermaye koyduk. Mandanın eti, sütü ve yoğurdu tercih edilen bir ürün. Bunun peyniri, yağı da değerli. Manda eti özellikle pastırma, sucuk ve kavurma ürünlerinde talep edilen bir ürün. Şu anda ürünlerimizin pazarlamasında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Tabi şu aşamada henüz işin başındayız, kendimizi deniyoruz, piyasaya bakıyoruz. İlerleyen süreçte daha profesyonel olarak bu işi yapmayı planlıyoruz"

-Manda başına 650 lira hibe-

Manda üreticiliğinin yapılmaya değer bir alan olduğunu ve devletin de mandacılığa önemli destekler verdiğini kaydeden İçli, şunları kaydetti:

"Mandacılık, yaptığınız yatırımı artıya geçirebilecek bir alan. Manda, diğer sığırlara oranla çok daha dayanıklı, kendi kendine yetebilen ve veteriner masrafı olmayan bir hayvan. Yem konusunda ayrım yapmaz ne verirsen onu yer. Her sene mutlaka bir hayvan verir. Manda bana göre çok daha ideal bir hayvancılık seçimi. Aynı zamanda mandacılık kaybolan bir değer olarak göründüğü için devletin de çok önemli destekleri var. İşletme ve yatırım kredilerinin dışında hayvan başına verdiği hibe desteklemeleri var. Bu işi layığıyla yapacak kişi devletin güzel imkanlarından faydalanabilir. Örneğin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın manda başına her yıl 350 lira hibe desteği vardı. Bu destek, ilimizde manda üreticileri birliği kurulmasıyla 2 yaş ve üzeri dişi mandalar için hayvan başına 650 liraya yükseldi. Bu da 40-50 mandanız olduğunda küçümsenmeyecek bir miktar oluyor. Bu havyanın bir yıllık yem ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve yabana atılmayacak bir miktardır"

İmkanı olan azimli ve gayretli kişilerin mandacılığı yapmasını tavsiye eden İçli, "Bir de hayvancılık yapacak kişi çizmeleri giyip hayvanların içine girecekse bu iş olur. Yoksa hayvancılığın patronluğu olmaz. Kenara çekilip de

'benim 100 baş mandam var' demekle bu iş olmaz" ifadesini kullandı.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - BARTIN

Kaynak: AA / Güncel
title
Close