Emanet Kalple, Özgürlük Provası
Kalp yetmezliği nedeniyle geçen yıl 4 Ocak'ta nakil için Ege Üniversitesi Hastanesi'ne yatırılan ve yapay kalp takılan 11 yaşındaki Barış Keklik, 22 ay sonra 'emanet' takılan mobil yapay kalple iki saat 'özgür' kaldı.
Kalp yetmezliği nedeniyle geçen yıl 4 Ocak'ta nakil için Ege Üniversitesi Hastanesi'ne yatırılan ve yapay kalp takılan 11 yaşındaki Barış Keklik, 22 ay sonra 'emanet' takılan mobil yapay kalple iki saat 'özgür' kaldı. Bornova'da alışveriş merkezine, Konak'a giden, aylar sonra güneş yüzü görüp insanların arasına karışan Barış, "İlk kez doya doya yürüdüm. Çok mutluyum. Ama nakil olup gerçek özgürlüğüme kavuşmak istiyorum" dedi.
Manisalı ev kadını Kıymet Keklik ile işçi Yılmaz Keklik'in 2 oğlunun büyüğü olan Barış, Kazım Karabekir İlköğretim Okulu 2'nci sınıf öğrencisiyken rahatsızlandı. Kalp yetmezliği tanısı konulan Barış, EÜ Hastanesi'ne sevk edildi. Barış, 4 Ocak 2010 tarihinde Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'ne yatırıldı. Kalp nakli kararı verilen Barış'ı bağış kalp bulununcaya kadar yaşatabilmek için Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Doç. Dr. Çağatay Engin'den oluşan ekip yapay kalbe bağladı. Ancak çocuklar için sokağa çıkabileceği, taşınabilir kalp pompasının olmaması nedeniyle Barış, hayata bağlandığı 150 kiloluk yapay kalple hastane odasına mahkum oldu. 9 yaşında dört duvar arasında kalan Barış'a, iki doğum gününü kutladığı, bayramlar geçirdiği hastane odası, yuvası oldu. Barış, umutla yapay kalpten kurtulacağı, gerçek bir kalple özgürlüğü kavuşacağı günleri beklerken geride 1 yıl 10 ay bıraktı.
Her sabaha, kalp bulunacağı umuduyla uyanan, her akşama kardeşinin, babasının, evinin, okulunun, arkadaşlarının özlemiyle yatan Barış, 22 ay sonra 'özgürlük provası'yla büyük mutluluk yaşadı. Hastanede 2 yaş daha büyüyen, kilo alan ve vücut yapısıyla yetişkinlerde kullanılan taşınabilir yapay kalp takılma noktasına gelen Barış'a doktorları sürpriz yaptı, ona kısa süreliğine de olsa taşınabilir yapay kalp taktı. 'Emanet' yapay kalp takılan Barış, bir saatliğine de olsa özgür olup hastane dışına çıkma şansı yakaladı. Barış, aylar sonra yanında annesi Kıymet Keklik, Dr. Pelin Öztürk, Kalp Nakli Koordinatörü hemşire Sultan Karakula ve hemşire Özge Eraslan ile birlikte özlediği sokağa kavuştu, insanlar arasına karıştı.
Barış, hastanenin arkasındaki Bornova Forum Alışveriş Merkezi'nde rahat rahat dolaştı, marketten, oyuncak dükkanlarından alışveriş yaptı. Test edilmek üzere takılan bir başka hastaya ait emanet yapay kalple büyük mutluluk yaşayan Barış, "Aylar sonra sokakta, insanların arasında oldum, inanamadım. Yapay kalbimi çanta gibi taşıyıp istediğim kadar yürüdüm, gezdim. Çok ama çok keyif aldım. 22 aydır kalp bekliyorum, olmadı. Şimdi tek isteğim kalp bulununcaya kadar beni hastaneden çıkaracak taşınır yapay kalp takılması" diye konuştu.
Oğluna 2 kez test amaçlı takılan yapay kalple bir kez de Konak'a götürdüklerini ve Barış'ın metroyla yolculuk yaptığını belirten anne Kıymet Keklik, "Emanetten de olsa oğlum 22 ay sonra hastane dışına çıktı. Yaşıtları koşup oynarken, iki yıla yakın süredir hastanede birbirimizin arkadaşı olduk. Canı sıkılıyor, zaman zaman umutlarını yitiriyor, çok üzülüyor. Onu oyalamak da çok zor, moralini yüksek tutmak da. Ama doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum, oğlum bu sayede temiz havaya çıktı, güneş gördü, kalabalığa karıştı. Şimdi morali daha yüksek. İnşallah testler sonucu böyle bir cihaza uygun bulunur, bağış kalbi hastanede değil evimizde bekleriz" dedi.
Öte yandan Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Barış'ın büyüdüğünü ve yetişkinlere takılan taşınabilir yapay kalp cihazının takılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Özbaran, "Uygun olup olmayacağını belirlemek için testler yapıyoruz. Bu testler sırasında Barış, kısa süre için de olsa özgürlüğün tadını çıkardı" diye konuştu. - İzmir