Haberler

"Eleştirel Düşünce İçin Medya Okuryazarlığı Dersi Zorunlu Olsun"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Avşar: "Dersi alan öğrenci sayımız istenilen düzeyde değil, eleştirel düşünme becerilerinin gelişmesi için tüm öğrencilerin bu dersi alması gerekiyor" "Her türlü enformasyona ilişkin daha bilinçli bir okuryazarlığın gelişmesi lazım. Bunun içinde seçmeli dersler arasında yer alan medya okuryazarlığı dersi zorunlu dersler kapsamına alınmalı. Böylece öğrencilerde eleştirel okuma geliştirilebilinir"

YILDIZ AKTAŞ - Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, medya okuryazarlık dersi alan öğrenci sayısının istenilen düzeyde olmadığını belirterek, "Eleştirel düşünme becerilerinin gelişmesi için tüm öğrencilerin bu dersi alması gerekiyor" dedi.

Sosyal medya araçlarının kullanımının artması, seçmeli olarak okutulan medya okuryazarlığının zorunlu dersler arasına alınması konusunu tekrar gündeme getirdi.

2007-2008 eğitim öğretim yılından itibaren 6, 7 veya 8. sınıfların birinde, bir defa seçimlik ders olarak okutulan medya okuryazarlığını 2011-2012 eğitim öğretim yılında 557 bin 523, 2012-2013 eğitim öğretim yılında ise 626 bin 412 öğrenci seçti. Geçen yıl 6. sınıftaki 193 bin 851, 7. sınıftaki 143 bin 795 ve 8. sınıftaki 288 bin 766 öğrenci medya okuryazarlığı dersini seçti.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Avşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medya okuryazarlığı dersinin uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde olduğunu belirterek, dersin alan öğrencilerin sayısının yetersiz olduğunu tüm öğrencilerin bu dersi alması gerektiğini savundu.

Kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla RTÜK'ün medya okuryazarlığı dersini tavsiye eden spot filmler hazırladığını hatırlatan Avşar, buna rağmen dersin yeterli düzeyde seçilmediğini, bu durumun dersin zorunlu olması gerekliliğini ortaya çıkardıığını ifade etti.

Avşar, "digital yerliler" olarak adlandırılan günümüz çocuklarının, bilgiye erişim ve değerlendirme faaliyetlerinin çok yoğun olduğunu dile getirerek, "Digital yerliler"in medyaya ilişkin eleştirel yaklaşabilme yeteneğini kazanmaları gerektiğini vurguladı.

Medyanın toplumsal gerçekliğin en önemli unsuru olduğunu, sosyal medyanın da bu dünyanın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ileri süren Avşar, Gezi Parkı odaklı geleşmelerde sosyal medyanın kötü bir sınav verdiğini söyledi.

Sosyal medyaya, kısıtlayıcı düzenlemelerde değil, insanları bilinçlendirme yoluyla düzen kazandırılabileceğini kaydeden Avşar, "Her türlü enformasyona ilişkin daha bilinçli bir okuryazarlığın gelişmesi lazım. Bunun için de seçmeli dersler arasında yer alan medya okuryazarlığını zorunlu dersler kapsamına alınmalı. Böylece öğrencilerde eleştirel okuma geliştirilebilinir" dedi.

Medyanın sunduğu görsel ve yazınsal metinlerin doğru şekilde, derinlemesine anlaşılması için medya okuryazarlığının şart olduğunu anlatan Avşar, gerek Avrupa ülkelerinde gerekse ABD'de benzer derslerin 1970'lerden beri zorunlu olarak okutulduğunu hatırlattı.

Avşar, dersin zorunlu olması ve uzman kişiler tarafından okutulmasının teknolojiyle dönüşen medyanın olumsuz etkilerinden çocukları korumak için önemli olduğunu ifade ederek, bir taraftan özgürlüklerin önü açılırken diğer taraftan da medyaya karşı bireysel olarak bilinçli bir yapının oluşması gerektiğini dile getirdi.

Özgürlükleri artıran ve özgürlüklerin bilincine, farkına varan bir topluma kavuşma arzusunda olmak gerektiğini aktaran Avşar, "Kısıtlamak teknolojiye karşı bir tedbir değil. Başka yol, onu aşacak bir başka sistem bulunuyor. Yeni bir dedikodu mekanizmasının da önü açılıyor. Bunların önünü açmamak bunları topyekun bir eleştirel okumaya tabi tutmak için medya okuryazarlığının zorunlu dersler arasına alınması konusu öne çıkarılmalı" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close