Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi ağırladı

NATO Genel Sekreteri Ankara'da! İşte kritik zirvede konuşulanlar

Elektrik Piyasasına Yeni Düzenleme

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı" üzerindeki görüşmelere devam edildi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, elektrik piyasasını yeniden düzenleyen,

"Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı" üzerindeki görüşmelere devam edildi.

Muhalefet milletvekilleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, komisyon üyelerini tasarıyla ilgili yeterince bilgilendirmediğini savundu.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Yıldız'ın, Türkiye'nin enerji politikasına ilişkin görüşlerini basınla paylaştığı kadar kendileri ile paylaşması gerektiğini ifade etti. Susam, "Örneğin elektrik sayaçlarını da vatandaşa kendilerinin temin edeceklerini söylemiş. Bunun bedelini hükümet mi dağıtım şirketleri mi karşılayacak- Bu para tüketiciden çıkmayacak da kimden çıkacak-" dedi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, tasarının, ithal kaynaklara bağlı enerjinin pazarlanmasıyla ilgili pastanın paylaşılmasını düzenlediğini, ancak bu pastadan tüketicinin pay almadığını ileri sürdü. Tasarının tüketiciyi korumadığını belirten Işık, Bakan Yıldız'dan bu konuda da bir açıklama beklediklerini söyledi.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, tasarının detayını öğrenmek ve özel sektörle bu konuda temas kurmak istediklerini kaydederek, "Bunun en iyi zemini komisyon toplantıları ama alt komisyon talebi kabul edilmediği için bu imkandan da yararlanamıyoruz" dedi.

CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, iktidarın, bu tasarıyla ne yapmaya çalıştığını anlamadığını dile getirerek, "Koştura koştura bir yere gitmeye çalışıyoruz. Bu yasada bir art niyet arıyorum. Acaba ne yapıldı ne söz verildi- Neden bu kadar acele ediliyor-" diye konuştu.

-"Otoprodüktör uygulaması neden kaldırılıyor-"-

CHP'li Susam, tasarıyla otoprodüktör uygulamasının neden kaldırıldığını sordu.

Hükümet adına konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, 178 santralin otoprodüktör lisansı ile faaliyette bulunduğunu ifade etti.

Şu anda otoprodüktör lisansı sahibi olmanın bir ayrıcalık ifade etmediğini anlatan Kilci, "Çünkü fazla enerji üretimlerinin ne kadarının piyasaya satabileceği konusunda EPDK'nın oranlarına bağlılar. Yani satış konusunda kısıtlarla karşı karşıyalar. Ancak tasarıyla, sanayi tesislerinin kendi ihtiyaçları için elektrik üretim tesisi hangi kaynağa dayanırsa dayansın, bu kısıtlama ortadan kalkıyor. Bunlar sisteme bağlı olacak ve hakları korunacak. Kendi ihtiyacı kadar elektrik üretemediklerinde elektrik alabilecekler. İhtiyaçlarının üzerinde elektrik üretiklerinde bunu, kısıtlama olmaksızın satabilecekler" dedi.

CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, otoprodüktör uygulamasında tesislerin sistem kullanım bedeli ödemediğini ancak tasarının kanunlaşması halinde bu bedeli ödemek zorunda kalacaklarını belirterek, söz konusu uygulamanın aynı şekilde sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Kilci ise böyle bir bedelin söz konusu olmadığını vurguladı.

-"(Tezgah üstü piyasa) tehlikeli bir ifade"

CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, tasarıdaki tanımlarda enerji piyasasında "tezgah üstü piyasa" ifadesinin de geçtiğini belirterek,

"Türkiye'de 'tezgah üstü piyasa' diye ne bir kavram ne bir yasa var. Olmayan bir şeyi tasarıda geçiremezsiniz" dedi. Özgümüş, tasarının bu ifadeyle kanunlaşması halinde, geçmişte olduğu gibi yeniden banker facialarının ortaya çıkabileceğini söyledi.

Müsteşar Kilci, söz konusu ifadeyi, ikili sözleşmelerle ilgili yapılacak işlemlere ilişkin kullandıklarını kaydetti. Komisyonda "tezgah üstü piyasa" ifadesinin tasarıdan çıkarılması kararlaştırıldı.

-Son kaynak tedarikçisi-

Tasarıdaki, "son kaynak tedarikçisi" ile ilgili düzenleme de tartışıldı. Söz konusu düzenlemeye ilişkin bilgi veren Kilci, isteyen tüketicinin, istediği yerden enerji satın alma hakkı olduğunu ancak enerji satın alma konusunda hiçbir tedarikçi şirketle ikili anlaşma yapmayan tüketicinin mağdur olmaması için "son kaynak tedarikçi" düzenlemesinin yapıldığını anlattı. Kilci, son kaynak tedarikçinin, elektrik alımı konusunda diğer şirketlerle anlaşmayan tüketiciye elektrik vermekle yükümlü olacağını söyledi. Kilci, söz konusu tedarikçinin satış fiyatının, diğer şirketlerden fazla olacağını ifade etti.

CHP ve MHP milletvekilleri, son kaynak tedarikçinin elektrik satış fiyatının, piyasadaki diğer tedarikçilerden yüksek olmasını eleştirdi ve bu düzenlemenin tüketicinin lehine değil aleyhine olduğunu savundu. CHP'li Susam, son kaynak tedarikçinin tüketiciye yüzde 15 oranında daha fazla fiyatla elektrik enerjisi satacağını ileri sürdü. MHP'li Işık, başka şirketle anlaşmayan tüketicinin, son kaynak tedarikçide adeta cezalandırılmış olacağını söyledi.

Madde üzerinde uzun tartışmaların ardından, "son kaynak tedarikçi" uygulamasını düzenleyen maddenin görüşmelerinde konunun yeninden ele alınması kararlaştırıldı.

Tasarının 3. maddesinin kabul edilmesinin ardından, görüşmelere yarın saat 14.15'te devam etmek üzere toplantıya son verildi.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel
title