Haberler

Elazığ Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi Açılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Keban, Karakaya ve Atatürk baraj gölleriyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan iç sulardaki su ürünleri üretimi, verimliliği ve çeşitliliğini arttırmak amacıyla kurulan Elazığ Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi'de sona gelindi.

Keban, Karakaya ve Atatürk baraj gölleriyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan iç sulardaki su ürünleri üretimi, verimliliği ve çeşitliliğini arttırmak amacıyla kurulan Elazığ Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi'de sona gelindi.

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulan projenin kabul edilmesinin ardından 2015'te yapımına başlanan ve önümüzdeki ay hizmete girecek merkez, 1 milyon 250 bin liraya mal oldu.

Merkezde eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra yılda 3,5 milyon yavru balık üretilmesi ve enstitünün sorumluluk sahasındaki 21 ildeki iç sularda balıkçıların sosyo ekonomik yapısının güçlendirilmesi hedefleniyor.

"Bölgede ilk ve tek tesis"

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Hakan Akgün, 9 dekar alan üzerine kurulan merkezin üretim tesisi, hizmet binası, eğitim ve konferans salonundan oluştuğunu belirtti.

Merkezde, balıkçılıkla uğraşan vatandaşlar, ilgili kurum personeli ve Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile bağlantıya geçerek Avrupa ve Kafkas ülkelerinden gelecek balıkçı adaylarına da eğitim vereceklerini ifade eden Akgün, üniversiteler ile Ar-Ge çalışmaları da yürüteceklerine dikkati çekti.

Akgün, şöyle devam etti:

"Merkezde, özellikle Fırat Nehri'ne has olan şabut balığı, Ağın ve Keban bölgesinde avcılığı yapılan kerevit, yayın balığı ile havyarı meşhur Mersin balığının bu bölgeye kazandırılması ile ilgili projelerimiz var. Tıbbi sülükle ilgili çalışmalarımız var. İnşallah, merkez tıbbi sülükle ilgili ülkemizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir konuma gelecek. Bu bağlamda hem Güneydoğu'da hem de Doğu Anadolu Bölgesi'nde su ürünleri Ar-Ge merkezi olarak ilk ve tek tesis."

3,5 milyon yavru balık üretimi hedefleniyor Akgün, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde Iğdır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Gaziantep ve Kilis hariç bölgedeki illerde mevcut su rezervlerini su ürünleri yönünden çeşitlendirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Merkezin bölgede balıkçılığın canlanmasına önemli katkılar sunacağını vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:

"Merkezimizde Ar-Ge ile beraber balıklarımızın üretilmesi ve çoğaltılması çalışmaları yapılarak yıllık 3,5 milyon yavru balık üretmeyi hedefliyoruz. Elde etmiş olduğumuz bu yavruları özellikle balık popülasyonu konusunda sıkıntı çeken göl ve göletlere bırakarak Bakanlığımızın izni dahilinde aşılatmak kaydıyla buraları adeta balık cennetine çevireceğiz. Bu şekilde orada balıkçılıkla uğraşan insanlarımızın sosyo ekonomik yapılarını iyileştirmiş olacağız."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close