Haberler

Ekşi Sözlük Davasının İlk Duruşması Görüldü

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aralarında site sahibi Sedat Kapanoğlu'nun da bulunduğu 40 kişinin hapis cezası istemiyle yargılandığı Ekşi sözlük davasının ilk duruşması görüldü.

"Ekşi Sözlük" adlı internet sitesi kurucusu ve üyesi 40 kişinin "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama" suçunu işledikleri gerekçesiyle yargılanmasına başlandı. Ali Emre Bukağılı adlı kişinin "İnançlı bir insan olarak yazılan yazılardan dolayı rencide oldum" şikayeti üzerine açılan davada sanıklar, internet üzerinden yazdıkları yazıların düşüncelerini açıklama amacıyla espirili bir yaklaşımla yazıldığını belirtti.

İLK CELSE GÖRÜLDÜ

'Ekşi sözlük' isimli internet sitesi kurucusu ve üyesi 40 kişinin, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama" suçunu işledikleri gerekçesiyle 9 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk celsesi görüldü.

"ELEŞTİRİ VE ESPRİ ŞEKLİNDE YAZMIŞTIR"

Anadolu 32. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 'ekşi sözlük' isimli internet sitesinin kurucusu Sedat Kapanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 27 tutuksuz sanık, şikayetçi Ali Emre Bukağılı ve taraf avukatları katıldı. Yaklaşık 3 saat süren duruşmada sanıkların kimlik tespitinin ardından savunmalarının alınmasına başlandı. Tutuksuz sanık site kurucusu Sedat Kapanoğlu sitede yazılı olan "ssg" rumuzlu kullanıcının kendisi olduğunu belirterek, "Suçlamaları kabul etmiyorum, yazılı savunmamı sunuyorum" dedi. Kapanoğlu'nun avukatı ise suç duyurusunun 2010 yılından kalma olduğunu ifade ederek, "İddia edilen suçun işlendiği tarih 6352 sayılı yasa kapsamındadır. Dolayısıyla dava sonucunda erteleme kararı verilmelidir. Yazdığı yazılar soyut bir kavram olan 'Tanrı, Allah' üzerinedir. Herhangi bir din mensubunun üzerine alınması akıl almaz bir durumdur. Söz konusu yazıların eleştiri ve espri şeklinde yazdığı kabul edilmelidir" diye konuştu.

"BU DAVALAR FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLEME AMAÇLI"

Sanıklardan Ali Fasih Sayın'ın avukatı Hayriye Koçarın, sitede yazılan yazıların hakaret unsuru taşımadığını, bu davaların fikir özgürlüğünü engelleme amaçlı açıldığını kaydetti. Yazılan yazıların fikir özgürlüğü kapsamında olduğunu belirten avukat Koçarın, "İnsan özgürlüğünü engellemek amaçlı böyle toplu davalar açmaktadırlar. Yazılan yazılar ise toplumsal barışı bozmaya yönelik değildir" dedi. Diğer sanıklar ise internet üzerinden yazdıkları yazıların düşüncelerini açıklama amacında olduğunu ifade ederek, hakaret kasıtlarının olmadığını ve esprili yaklaşımla yazdıklarını belirtti.

"İNANÇLI BİR İNSAN OLARAK RENCİDE OLDUM"

Şikayetçi Ali Emre Bukağılı 'ekşi sözlük' sitesinin dini değerlere hakaret ettiği bilinen bir site olduğunu, Bakanların dahi bu site ile ilgili açıklamalar yaptığını söyleyerek, "İnançlı bir insan olarak rencide oldum. Siten 40 bin yazarı var ve bu bir sorumluluk gerektirir. Gayriciddi yaklaşımları var. Biz de söz konusu yazılardaki hakaretlerle ilgili suç duyurusunda bulunduk" dedi.

"BU DAVALAR SAYESİNDE ELEŞTİRİ NEDİR ÖĞRENİYORUZ"

Bukağılı'nın avukatı Ayfer Bayer ise herkesin farklı inançlara sahip olabileceğini belirterek, "Herkesin inancına saygılı olmak zorundayız. Yazıdaki hakaretleri şahsımıza dahi kabul edemezken inancımıza yönelik de kabul edemeyiz. Bu davaları gerçekten önemsiyoruz. Müvekkilim, inancına sahip çıkan bir vatandaş olarak suç duyurusunda bulunmuştur. Yazılanları fikir özgürlüğü olarak görmemiz mümkün değil. Bu davalar sayesinde eleştiri ve fikir özgürlüğü nedir öğrenmiş oluyoruz. Bunlar kaba küfür ve hakarettir. Davaya katılma talebimiz kabul edilsin" diye konuştu.

MAHKEME: SUÇTAN ZARAR GÖRMEDİ, KATILMA TALEBİNE RET

Mahkeme, duruşmaya gelmeyip mazeret sunan sanıkların mazeretlerini kabul ederken, mazeretsiz olarak duruşmaya katılmayan sanıklar hakkında zorla getirme kararı verdi. Şikayetçi Ali Emre Bukağılı'nın söz konusu suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle katılma talebinin reddine karar veren mahkeme, ifadesi alınamayan sanıkların gelecek celse ifadelerinin alınabilmesi için duruşmayı erteledi.

1,5 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında 40 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, 3 büyük dinin ortak değerleri olan Allah, peygamber, Kuran, İncil, cennet, cehennem gibi kavramlara yönelik hisleri incitecek şekilde dini değerleri aşılama kastı olduğu belirtildi ve kişilerin 'ekşi sözlük' isimli internet sitesinde yer alan yazılarına yer verildi. 'ekşi sözlük' isimli internet sitesinin kurucusu Sedat Kapanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 40 kişiye "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama" suçunu işledikleri gerekçesiyle 9 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close