Haberler

"Ekonomik Katılım ve Fırsatlara Eşit Şekilde Erişebilmek" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, "İnovasyon ve büyümek için mutlak suretle kadının potansiyelini çok daha fazla kullanmamız lazım" dedi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, "İnovasyon ve büyümek için mutlak suretle kadının potansiyelini çok daha fazla kullanmamız lazım" dedi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen 22. Yıllık Toplantısı ve İş Forumu kapsamında "İş'te Eşitlik Platformu: Ekonomik Katılım ve Fırsatlara Eşit Şekilde Erişebilmek" başlıklı bir panel düzenlendi.

Serpil Timuray, panelde, kadının kavramsal düşünme, yaratıcılık ve empati kurma yeteneğinin erkeklere oranla daha yüksek olduğunun araştırmalarla kanıtlandığı savunarak, inovasyon ve büyümek için mutlak suretle kadının potansiyelini çok daha fazla kullanmak gerektiğini söyledi.

"21. yüzyıl kadının yüzyılı olacak" diyen Timuray, geliştirdikleri "Önce Kadın" projesinde eğitim, girişimcilik, teknolojik kaynaklara erişim ve istihdam konularında önceliği kadınlara verdiklerini belirtti.

Kadının ekonomiye katılımı için cep telefonuna ihtiyacı olduğunu kaydeden Timuray, dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 7,5 milyon kadının cep telefonundan mahrum yaşadığını söyledi.

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Denizmen Kocatepe de İş'te Eşitlik Platformu ile amaçlarının projenin diğer ülkelerde de kopyalanabilir hale gelmesi olduğunu belirtti.

Platforma dahil olduktan sonra şirketin havasında ve kültüründe belirgin farklılıkların gözlemlendiğini anlatan Denizmen, Doğuş Grubu'nda kadın çalışan oranlarının her sektörde farklılık gösterdiğini kaydederek, bu oranın inşaatta yüzde 6, finansta yüzde 57, holdingde yüzde 51 ve medyada yüzde 35 olduğunu, toplamda ise yüzde 34 oranında kadın çalışana sahip olduklarını ifade etti.

Denizmen, "Biz bu platformda, akademi, medya, sivil toplumlar, özel sektör ve kamu sektörüyle büyük bir zevkle çalışmaya başladık. Kıran kırana rekabette olan şirketler, Türkiye için bir araya geliyorlar. Bütün bunları, bu grupla samimiyet içinde yaptık. Güzel hedeflerimiz var ama bunları somut ve ölçülebilir kriterlere bağlayamazsak, o zaman seneler geçer fakat ortada net bir şeyler olmaz" yorumunda bulundu.

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul ise Türkiye'nin son 10 yılda önemli reformlar yaptığını belirterek, "Bugün dünyanın en iyi performans gösteren 3 ülkesini saysak, bunların içinde mutlaka Türkiye de var" dedi.

Kurtul, ekonomik gelişmenin ölçüsü olan iş gücüne katılımın ülkedeki yapısal sorunların başında geldiğine işaret ederek, "Eğer bir ekonomide iş gücüne katılım, yıllar içinde çok artıyorsa, önümüzdeki 10 yıla güvenle bakabiliriz" diye konuştu.

Türkiye'de nüfusun ancak yüzde 50'sinin iş gücüne katılabildiğini, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 70'lerde bulunduğunun bilgisini veren Kurtul, kadın erkek dengesinin sağlandığı şirketlerin daha başarılı olduğunu ifade etti.

Borusan Holding Üst Yöneticisi Agah Uğur da erkeklerin azınlıkta olduğu bir panelde olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, 2013 yılında kadın erkek eşitliğini konuşuyor olmanın utanç verici olduğunu söyledi.

Uğur, İş'te Eşitlik Platformu'nun kendi şirketlerinde bir farkındalık yarattığını da belirtti.

Eczacıbaşı CEO'su Erdal Karamercan ise "Bir ülkenin ekonomik kalkışmışlık ve medeniyet düzeyi, sadece ekonomik göstergelerde değildir. Benim ölçümüme göre, kadınının kalkınmışlık düzeyi bir ülkenin hakiki kalkınmışlık düzeyidir" değerlendirmesinde bulundu.

Panelde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Aysan ile EBRD Sosyal İşler Başdanışmanı Michaele Bergman da konuşma yaptı. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title
Close