Ekolojik Oyuncak" Yaparak Para Kazanıyorlar
Erzurum'un Horasan ilçesinde, Halk Eğitim Merkezince açılan "Sağlıklı Bireyler için Ekolojik Oyuncak ve Ahşap Hediyelik Eşya" kursuna katılan kadınlar, hem meslek öğreniyor hem de aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'un Horasan ilçesinde, Halk Eğitim Merkezince açılan "Sağlıklı Bireyler için Ekolojik Oyuncak ve Ahşap Hediyelik Eşya" kursuna katılan kadınlar, hem meslek öğreniyor hem de aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
Horasan Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SODES), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ile Kuzey Doğu Anadolu Ajansı (KUDAKA) desteğiyle istihdama yönelik hayata geçirilen proje, ekonomik sıkıntı yaşayan kadınlara yeni bir gelir kapısı oldu. Proje kapsamında 18-35 yaşlarındaki kadınlar, ekolojik oyuncak ve ahşap atölyesindeki 5 aylık kursa katılarak meslek sahibi oluyor. Kursiyerler, eğitimleri boyunca günlük 25 lira ücret alıyor.
Halk Eğitim Müdürü Ömer Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında, 25 kadının katılımıyla yöreye özgü ahşaptan hediyelik eşya ve çocukların sağlığını korumak için ekolojik oyuncak üretimi kursu açtıklarını söyledi.
İlçede kadınlara beceri kazandırarak onların iş gücü piyasasına adım atılmalarını, istihdam edilmelerini ve aile bütçelerine katkı sağlamalarını hedeflediklerini belirten Aydın, proje sayesinde ev hanımlarının sosyo-ekonomik hayatın bir parçası haline gelmeye başladığını aktardı.
Aydın, "İŞKUR ve SODES destekli kursumuz, ev hanımlarına ve ailelerine katkı sağlıyor. Kursumuza özellikle ev hanımları yoğun talep gösterdi. Yaklaşık 5 aydır devam eden kursta, yöreye özgü figürlerin işlendiği hediyelik eşyalar üretiliyor. Tamamen doğal, zararsız boya maddesi kullanılıyor. Ekolojik çocuk oyuncağı üretiliyor. Öğrendikleri meslekle kendi işlerini kurabilecek duruma gelmeleri, bizleri son derece mutlu etmiştir." diye konuştu.
Aydın, atölyede üretilen hediyelik eşyalara kentin tarihi eserlerinin işleneceğini ve bu eşyaların turistik otellerde satılacağını da vurguladı.
"Gelecekte oyuncak sektörü ahşap üzerine olacak"
Atölyede üretilen oyuncakların tamamen ekolojik ve sağlıklı olduğuna işaret eden Aydın, şöyle devam etti:
"Çocuklarımızın oyuncakları genelde plastik ve sağlığa zararlı. Gelecekte oyuncak sektörünün tamamen ahşaptan olacağını düşünüyoruz. Bizler de burada kursiyerlerimizle çocuklarımızın sağlığını korumak adına ahşap oyuncak yapıyoruz. Temel amacımız, çocukların elindeki oyuncakların sağlıklı ve güvenilir olması. Burada doğal ahşap malzeme kullanıyoruz. Boya olarak hiçbir şekilde sağlığa zararlı maddeler kullanmıyoruz. Ahşabı işleyerek oyuncak haline getiriyoruz."
"Bölgenin tarihi ahşap oyuncaklarda"
Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak çalışan Çağla Seymen ise hediyelik eşya yaparken öncelikle yörenin tarihi değerlerini dikkate aldıklarına dikkati çekti.
Seymen, "Arkadaşlar burada kesme, zımpara, boya yapma, vernik atma ve ahşap yakmayı öğrendi. Genelde hediyelik eşya yaparken hem yörenin figürlerini hem de Türkiye genelinde bilinen spor kulüpleri gibi isimleri hediyelik eşya olarak hazırlayıp eser haline dönüştürüyoruz. Kursiyerlerimiz azimli. Yöremizin tarihini oyuncaklarımıza işliyoruz." dedi.
Kursiyerler mutlu
Kursiyerlerden Elif Göknur da kursa katılmaktan mutlu olduğunu dile getirerek "Kesme, oyuncak boyama gibi işler yaparak meslek öğreniyorum. Daha önceden evde boş boş duruyordum. Kurs açılmış dediler buraya geldim. Hem meslek öğrendim hem de aileme ve kendime maddi katkı sağlıyorum." ifadesini kullandı.
Kursiyer Sibel Kılıç, güzel bir arkadaşlık ortamına kavuşmaktan ve kendini geliştirmekten duyduğu memnuniyeti belirterek "Burada kendimizi güvende hissediyoruz. Boş vaktimizi meslek öğrenerek değerlendiriyoruz. Böyle kursların açılması çok önemli." görüşünü kaydetti.