"Ekolojiden Biyoteknolojiye Bitkiler" İsimli Projemiz Kabul Edildi
TÜBİTAK tarafından ülkemiz genelinde 78 projenin desteklenmesine karar verilmiştir.
BALIKESİR BİLİM VE SANAT MERKEZİ'NDEN ÖNEMLİ BİR BAŞARI DAHA:
TÜBİTAK'ın 4004 kodlu "Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları" Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamda 2013 yılında TÜBİTAK tarafından ülkemiz genelinde 78 projenin desteklenmesine karar verilmiştir. Bu projelerden biri de BALIKESİR BİLİM VE SANAT MERKEZİ tarafından hazırlanan "Ekolojiden Biyoteknolojiye Bitkiler" adlı projedir. Projemiz bu alanda Balıkesir'den kabul edilen tek proje olması açısından Balıkesir için önem taşımaktadır.
TÜBİTAK'ın 4004 kodlu "Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları" programı: "Bilginin topluma anlaşılır bir biçimde aktarılmasını, bunu yaparken de bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla desteklenmesini amaçlar. Bu projelerde, klasik eğitim metotlarının kullanılarak, katılımcılara olabildiğince fazla bilgi aktarılması değil, katılımcıların basit bilimsel olguları fark etmeleri sağlanarak, merak duygularının, araştırma ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesi önem arz etmektedir."
TÜBİTAK 4004 kapsamında gerçekleştirilecek olan bu projede, Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören 90 öğrencinin; doğa, canlılar, ekoloji ve biyoteknoloji konularında, özellikle ekosistemlerin bel kemiği olarak gösterilebilecek bitkiler üzerinden bilinçlenmesi hedeflenmektedir. Projenin temel amacı, doğanın işleyişi hakkında temel bilgilere sahip, doğa ve doğa sorunlarına karşı duyarlı ve farkındalığı yüksek, doğaya karşı olumlu davranış ve değerleri olan, doğayla ilgili sorunları çözmede bilimsel süreç becerilerini ve yaratıcılıklarını kullanabilen, bilimsel okur-yazarlığı olan ve doğada biyoteknoloji uygulamaları konusunda aktif olarak çalışan bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır.
Özellikle, biyoteknoloji konusunda son dönemlerde üzerinde fazlaca durulan ve yanlış algılamaların da yaygın olduğu konular ve bunların başlangıç noktası olan doğadan başlayarak konunun ekosistemdeki örneklerinin disiplinler arası bir yaklaşımla katılımcılar tarafından incelenmesi hedeflemektedir. Böylece bilgi aktarımından ziyade, bilginin doğrudan uygulamalarla kazanımına yönelik, ömür boyu sürecek bir istek, merak ve motivasyonun oluşturulması sağlanacaktır.
Bu kapsamda; 30'arlı gruplarla, biyoteknolojinin doğadaki uygulamalarına örnek teşkil edecek nitelikte deneyler yapılacak ve bu deneyler, doğa gezileri ve doğrudan yerinde gözlemlerle desteklenecektir. Projenin hedef kitlesini Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi'ne devam eden öğrenciler oluşturmakta olup, projenin maliyeti yaklaşık 98 bin TL olarak belirlenmiştir.
Proje kapsamında Haziran ve Temmuz ayı içerisinde yaklaşık 10 gün boyunca Edremit Kazdağları bölgesi ve Burhaniye'de konaklamalı olarak araştırma ve inceleme faaliyetleri yapılacaktır. Proje yürütücülüğünü Fen Bilimleri Öğretmeni Leyla AYVERDİ'nin üstlendiği çalışmada, uzman personel Fen Bilimleri Öğretmeni Cemile ÇAKIR, Müdür Yardımcısı Mehmet TUNA ve proje ekibinde BİLSEM öğretmenleri bulunacaktır.