Ekoavrasya 'Kıbrıs'ta Çözüm Sonrası Beklentilerin Karşılanması' Çalıştayı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Sibel Siber, “Eğer toplumlar barışa hazır değilse, ‘kazan-kazan’ prensibiyle bulunacak ideale en yakın çözüm dahi, referandumla onaylansa bile sağlıklı olamaz” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Sibel Siber, "Eğer toplumlar barışa hazır değilse, 'kazan-kazan' prensibiyle bulunacak ideale en yakın çözüm dahi, referandumla onaylansa bile sağlıklı olamaz" dedi.
EkoAvrasya 'Kıbrıs'ta Çözüm Sonrası Beklentilerin Karşılanması' Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Başkanı Sibel Siber, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Milliyetçi Hareket Partisi Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, TÜRKSOY Genel sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş ve diğer yetkililer katıldı.
KKTC Meclis Başkanı Siber, müzakerelerde uluslar arası toplumun ilgisini gördüklerini belirterek, Yunanistan'ın ilk kez çözüm sürecini desteklediğini belirttiği ifade etti. Siber, "İki dini lider görüşmektedir. 'Akdeniz'de bulunan petrol ve doğalgaz katalizör etkisi yapabilir' düşüncesi vardır. Türkiye'den gelen suyun 'barış suyu' olacağı düşüncesi vardır" diye konuştu.
Çözüm ve barışın farklı anlamlarda olduğunu kaydeden Siber, "Çözüm kağıt üzerinde, barış gönüllerde yapılır. Çözümü liderler yapar, barışı toplumlar yapar. Çözüm sürecinde aynı adada yaşayan toplumun birbirini anlaması, geçmişin acı olaylarından ders çıkarması yani barışması çok önemlidir. Eğer toplumlar barışa hazır değilse, 'kazan-kazan' prensibiyle bulunacak ideale en yakın çözüm dahi, referandumla onaylansa bile sağlıklı olamaz. Çözümden daha önemlisi barışa ulaşmaktır. Barış için çalışmalar yapılmalıdır" dedi.
Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Pakdil, Ermeni diasporasının 2015 yılında Türkiye'yi zora sokacak davranışlara gireceğini söyleyerek, haklı olduğumuz konuları dünyaya duyurmanın önemine değindi. Pakdil, "Biz, Kıbrıs sorunun çözerken, oradaki Türk kardeşlerimizin kültürlerini, mevcudiyetlerini koruyarak çözüme kavuşturmak istiyoruz. Çözüm istemeyenler ödüllendirildi, çözüm isteyenler, izolasyona tabi tutulanlar Kuzey Kıbrıs oldu" ifadelerini kullandı.
AK Parti Ankara Milletvekili Selamoğlu, Meclis'te farklı düşüncelerin olduğunu söyleyerek, Kıbrıs'ın siyaset üstü başlıklardan biri olduğunu ifade etti. Selamoğlu, "Kıbrıs, hepimizin canıdır. Kıbrıs konusu olduğunda, her türlü farklı fikirlerde olsak da, Kıbrıs'ın tek sesi oluruz, tek yürek oluruz, hep birlikte çalışırız. Bu siyasi partilerin görüşü Türkiye Cumhuriyeti'ndeki her vatandaşın, aynı zamanda Kıbrıs'taki her vatandaşın ortak duygularıdır" ifadelerini kullandı.
AK Parti Gümüşhane milletvekili Üstün, Kıbrıs'ın üç kıtanın birleşme noktasında olduğunu hatırlatarak, "Bizim Kıbrıs'a müdahil olmamız, soydaşlarımıza zulme uğramasıdır. Türkiye Cumhuriyeti ne kadar güçlü olursa, Kıbrıs veya Türk Cumhuriyetleri kendilerini güvende hisseder. Çözümsüzlüğü çözüm olarak kabul etmekten, görünmekten son zamanlarda kurtulduk. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki tüm Türklerin çözüm sonrası tek beklentisi şudur: Onurlu bir şekilde, kimliklerinden vazgeçmeden, Türklüklerini kaybetmeden, eşit vatandaşlık şeklinde yaşayabilecekleri bir ortamın oluşmasıdır" dedi.
MHP Iğdır milletvekili Oğan, Türkiye ile Azerbaycan arasında 'iki devlet bir millet' sözünün Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne daha uygun olduğunu belirterek, KKTC'nin ortak çözüme ulaşmak için yoğun çaba harcadıklarını kaydetti. Oğan, "Sabrın da bir sınırı olmalı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bütün çabalarına rağmen, çözümsüzlükten yana olanları da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir tarih belirlemeli. Eğer bir çözüm olmayacaksa, ondan sonra yoluna bağımsız devlet olarak devam etmeli" şeklinde konuştu.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Purtaş, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın 21 yıldır Türkçe konuşan ülkeler arasında kültürel entegrasyonu sağlamayı amaç edindiğini söyledi. Purtaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 1992 başlayan kuruluş sürecinden beri en aktif rol oynayan ülke olduğunu belirterek, 14 üyesi bulunan kuruluşun gözlemcisi olduğunu ifade etti. Purtaş, Turnalar dergisi Editörü İsmail Bozkurt'un Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi'nde kurulun Türk Yazarlar Birliği Kurulu tarafından 'Yılın Edebiyat Adamı' seçildiğini sözlerine ekledi.
Eko Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, sivil toplum kuruluşlarının öneminin lobicilik faaliyetleri ile ortaya çıktığını belirterek, lobiciliğin önemine değindi.
Konuşmacılar Soma'da hayatını kaybedenleri andılar. Konuşmalardan sonra plaket töreni düzenlendi. KKTC Meclis Başkanı Siber'e ve diğer konuklara plaket verildi. - ANKARA