Haberler

Eko Turizm Köyü Çiçek Motifleriyle Süsleniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik’in Gölpazarı’na bağlı Kurşunlu köyünün ‘Eko Turizm Köyü’ olması nedeniyle, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından ilçeye has çiçek motifleriyle süsleniyor.

Bilecik'in Gölpazarı'na bağlı Kurşunlu köyünün 'Eko Turizm Köyü' olması nedeniyle, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından ilçeye has çiçek motifleriyle süsleniyor. Köyünün 'Eko Turizm Köyü' olmasında büyük pay sahibi Bedriye Engin, "Benim amacım sadece köyümü tanıtmak" dedi.

Bilecik Valiliği koordinasyonunda, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen etkinlik kapsamında, köyün duvarları Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinin akademisyenleri ve öğrencileri tarafından ilçeye has çiçek motifleriyle süsleniyor. Köy kadınlarının girişimiyle başlayan 'Eko Turizm' projesinin devamı niteliğinde olan 'Kırsalda Tasarım Etkinliği' 17 Mayıs'ta düzenlenecek köye özgü kına gecesi ile son bulacak.

Yapılan proje hakkında bilgi veren köyün Eko Turizm Köyü olmasında büyük pay sahibi Bedriye Engin, Polonya'nın bir köyünde gördüğüm resimleri kendi köyümde olsa ne güzel olur diye bir hayalin içine girdiğini belirtti. Engin, "Bu köyde doğdum, bu köyde büyüdüm. Hiç ayrılmadım köyümden sadece üretim yaptım, hayvancılık yaptım. En çok kitap okuyan yetişkin ödülünü aldım Bilecik'te. Ondan sonra beni proje kapsamında bakanlığa sundular. Beni seçici kurul sıra dışı okur seçti ve belgesel yaptı. Onun ardından tarımda kadın il belgeseli derken ürünlerimi kapalı pazarda satıyordum. Sonra internete girdim. İnternete ürünlerimi satmak için girdim ama asıl amacın köyümü turizme açmaktı. 11 yıldır bunun peşinde koştum. 11 yıl sonra gerçekleşti. Bir üniversitede bir hoca davet etti beni ve oradaki konuşmasında 'Bedriye hanım sizde bir şey isteyin' dedi. Bende Polonya'nın bir köyünde köylerin sokakların çiçeklendiğini gördüm ve benim köyümün zaten burası Bulgaristan göçmeni bir köy. Atalarımız tohumlarını, çiçeklerini Bulgaristan'dan getirmişler. Köyümüzde yaşı 90 yaşında da olsa herkesin bir çiçek bahçesi var. Ben dedim dışarıda da olabilir bu çiçekler ama sadece bizim köyün çiçekleri, sadece bizim bahçemizde yetişen çiçekleri istiyorum ben dedim. Orada sağ olsun hoca ciddiye aldı. BEBKA bütün masrafları şuanda ödüyor. BEBKA bir şirkete havale etti ve o şirket şuanda köyde çalışıyor. Üniversite öğrencisinden 4 kız öğrenci, 3 erkek öğrenci bir hoca eşi burada çalışıyorlar. Kaç gündür çalışıyorlar. Şuanda ilk atamada, ilk etapta 5 günlük bir proje. Çarşamba günü sona erecek. Ama ondan sonrasını bilmiyoruz, ondan sonrasına yetkililer karar verecek. Daha nereye gidecek. Çok şükür artık hayal kurmaya korkmaya da başladım" dedi.

"Başarılı olabilirsek köyü daha da güzelleştirmiş olacağız"

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğrenim Elemanı Cenk Sezer ise; BEKA tarafından 'Kırsalda Tasarım Etkinliği'ne destek vermek için Kurşunlu köyünde olduklarını belirterek, "Köyde belirlemiş olduğumuz birkaç yer üzerinde öğrencilerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kurşunlu köyü sakinleri balkanlardan buraya göçüp gelirken getirmiş oldukları çiçek tohumlarıyla güzel olan doğaları daha da güzelleştirmişler. Bizde biraz daha renk katmak amacıyla çiçekleri duvarlara resmetmeye çalışıyoruz. Başarılı olabilirsek köyü daha da güzelleştirmiş olacağız. Bu çeşme köyde aşıklar çeşmesi olarak biliniyor. Buraya geldiğimizde çeşmenin üzerinde koyu mavi spreyle yazılar vardı. Herhalde aşklarını çeşmede ilan ediyorlardı. Görüntü oldukça çirkindi. Biz o yazıları kapatabilme için 3 kat astar boya attık. Daha sonra bu hala geldi ve üzerinin çiçeklendiriyoruz. Bu halde kalmasını umut ediyoruz. Gençlerimizden ve insanlarımızdan en çok istediğimiz doğal güzelliğini çirkinleştirmeyelim lütfen temiz tutalım" dedi. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close