Haberler

Ekmek Paralarını Mağarada İplik Üreterek Çıkarıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantepli kendir ustaları, gelişen teknolojiye rağmen yüzyıllardır mağaralardaki el yapımı tezgahlarda geleneksel yöntemlerle iplik üretiyor.

ÖZKAN BEYER - Gaziantepli kendir ustaları, gelişen teknolojiye rağmen yüzyıllardır mağaralardaki el yapımı tezgahlarda geleneksel yöntemlerle iplik üretiyor.

Ali Baba Mahallesi'ndeki tarihi evlerin altında bulunan mağaradaki el tezgahlarında binbir emekle yüzlerce yıldır kendir ipliği üretiliyor. Mağarada günde 2 ton iplik üreten kendir ustaları, yok olmaya yüz tutan mesleklerini yaşatmaya çalışıyor.

Yaklaşık 15 çeşidi olan ve daha çok ambalaj ile hediyelik eşya sektörünce kullanılan kendir ipliği, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki işletmelerce tercih ediliyor.

Üretici Ramazan Taşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'te yüzlerce yıldır mağaralarda kendir üretildiğini, kendisinin de bu işi 20 yıldır sürdürdüğünü belirtti.

Rutubetsiz ortamda üretilen ipliğin sağlam olmayacağını dile getiren Taşçı, "Mağarada üretilen ipler nemden dolayı çok sağlam oluyor. Bu, Gaziantep yöresinin bir mesleği. Türkiye'de sadece Gaziantep ve Antakya'da yapıldığını biliyoruz. Bu gelenek yüzlerce yıldır Gaziantep'te yaşatılıyor." dedi.

Mağarada üretiminin çok zor olduğunu ancak zamanla buna alıştıklarını söyleyen Taşçı, günde yaklaşık 12 saat çalıştıklarını anlattı.

"Mesleği sürdüren fazla usta yok"

Taşçı, sabah erken saatlerde girdikleri mağaradan akşam çıktıklarına dikkati çekerek "Çuval ipliklerinden tutun da çamaşır ipliklerine kadar birçok çeşidimiz var. Ürettiğimiz ipliklerin çoğunu fabrikalara veriyoruz. Fabrikasyon üretimden daha kaliteli olduğu için tercih ediliyor. Ürettiğimiz ipliklere rağbet var. Bizler de bu ihtiyacı karşılamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

İnsanlar mağaraların çok soğuk olduğunu düşündüklerine işaret eden Taşçı, şunları aktardı:

"Mağaralar yazın serin, kışın sıcak oluyor. Bu yüzden hiçbir zaman sıkıntı yaşamadık. Burada 20 arkadaşımla beraber çalışıyoruz. İnsanlar, buraya geldiklerinde çok şaşırıyorlar hatta bölgede yaşamasına rağmen burada mağara bulunduğundan dahi haberi olmayanlar var. Burası tam bir tarihi eser. Parayla dahi ele geçirilemeyecek bir yer."

Tarihi bir mesleğin temsilcileri olduklarını ifade eden Taşçı, "Bu mesleği sürdüren fazla usta yok. Mesleğin son temsilcileri olmak güzel." dedi.

Mağarada 30 yıldır kendir üreten Süleyman Demir de mesleğin son temsilcilerinden olduğunu belirtti. Demir, zor bir meslekleri olduğunu ancak buna değdiğini aktararak "Bu mesleği sürdürmekten gurur duyuyorum. Çoğu insan, bizi burada görünce iplik ürettiğimize inanamıyor. Böyle güzel bir mesleği yaşattığım için çok mutluyum." dedi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close