'Ekmek İsrafı' Panelinde, Bayat Ekmekli Tatlı ve Yemek İkramı
Konya'da Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı ile Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Ekmek israfının önlenmesi ve tam buğday ekmeği' konulu panelde, davetlilere bayat ekmekten yapılan yemek ve tatlılar ikram edildi.
Konya'da Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı ile Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Ekmek israfının önlenmesi ve tam buğday ekmeği' konulu panelde, davetlilere bayat ekmekten yapılan yemek ve tatlılar ikram edildi.
Ekmek israfı ile ilgili düzenlenen panel, Hilton Otel'de gerçekleşti. Panele Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Beyhan Aslan, TMO Genel Müdürü Mesut Köse, kentteki üniversite, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Panel öncesi davetlilere ekmek israfı bilincini artırmak için bayat ekmekten yapılan yumurtalı ekmek, bayat ekmekli köfte, kızarmış bayat ekmekli kaşar peyniri, ekmekli puding, bayat ekmekli mozaik pasta, kızarmış çıtır ekmekli salata, Çerkez tavuğu, peynirli yumurtalı ekmek gibi yaklaşık 15 çeşit yemek ve tatlı ikram edildi.
'GÜNDE 6 MİLYON EKMEK İSRAF EDİLİYOR'
Ülkemizdeki ekmek israfı sayısına dikkat çeken TMO Genel Müdürü Mesut Köse, 2008 yılında yaptıkları araştırmada günde 5 milyon, 2012 yılındaki araştırmada ise 6 milyon ekmeğin israf edildiğinin ortaya çıktığını kaydetti.
Türkiye'de günde 25 bin 300 ton, yılda 9.2 milyon ton ekmek üretildiğini belirten Köse, şunları söyledi:
"250 gramlık standart etmek üzerinden değerlendirme yapıldığında ülkemizde günde 101 milyon adet, yılda ise 37 milyar adet ekmek tüketilmektedir. Ülkemizde israf edilen ekmek miktarı günde bin 500 ton, yılda ise 550 bin ton olarak hesap edilmiştir. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda ise 2.1 milyar adet ekmek israf edilmektedir. Bu israfın ekonomik büyüklüğü ise 1.5 milyar liranın üzerindedir. Günde israf edilen 6 milyon ekmeğin yüzde 51'i tüketiciye ulaşmadan fırınlarda israf edilmektedir. Yüzde 38'i hanelerde, yüzde 11'i yemekhanelerde, lokantalarda ve otellerde gerçekleşmektedir."
'İSRAF EDİLEN EKMEKLE 500 OKUL YAPILIR'
Mesut Köse, israf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğüyle ilgili de rakamlar verdi. Köse, "Ekmek israfı yoluyla bir yılda kaybedilen 1.5 milyar lira ile 162 bin asgari ücretliye 1 yıl boyunca maaş ödenebilmektedir. 460 bin üniversite öğrencisine her ay 280 lira burs verilebilmekte, 100 yataklı 80 hastane binası, 16 derslikli 500 adet okul inşa edilebilmektedir. 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilmektedir. Ekmek israfı nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız ihracatında dünya birincisi olduğumuz un ihracatı gelirimiz kadardır. Ülkemiz bu kadar geliri ancak bir yıl boyunca 2 milyon ton un ihraç etmek suretiyle elde edebilmektedir" diye konuştu.
870 MİLYON İNSANIN GIDA İHTİYACI
Yılda 870 milyon insanın yetersiz beslendiği, milyonlarca insanın açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiği dünya da gıda israfı ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Mesut Köse, yıllık ekonomik değeri 1 trilyon dolara karşılık gelen 1.3 milyar ton gıda israf edildiğini kaydetti.
Köse, Avrupa Birliği'nde üretilen ekmeğin yüzde 30'unun, ABD'de ise üretilen gıdanın yüzde 40'ının israf edildiğini belirtti. İsrafın önlenmesi için geçen 17 Ocak'ta başlatılan israfa yönelik bilinçlendirme kampanyasının devam ettiğini ifade eden Köse, kampanya kapsamında yurdun en ücra köşesindeki kişiye bile ulaşmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
MKY(İA/BT) - Konya