Ekmek İhtiyaçlarını 60 Yıllık Gelenekle Gideriyorlar
Ayvacık'ta 60 yıldır sürdürülen yöntemle taş fırında pişirilen ekmekler, lezzeti ve uzun süre tazeliğini korumasıyla ailelerin bir haftalık ekmek ihtiyacını karşılıyor.
Samsun'un Ayvacık ilçesinde 60 yıldır sürdürülen yöntemle haftada bir taş fırında pişirilen ekmekler, lezzeti ve uzun süre tazeliğini korumasıyla ailelerin bir haftalık ekmek ihtiyacını karşılıyor.İlçeye bağlı Çamalan Mahallesi'nde yaşayan Gülmen Zengin (63), AA muhabirine, yaklaşık 60 yıllık geleneklere bağlı kalarak ekmek yaptıklarını söyledi.Taş fırında odun ateşinde pişirdikleri ekmeğin şehirde yapılan ekmeğe göre daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu, ekmeğe tadını ise odun ateşi ve taş fırının verdiğini dile getiren Zengin, "Unu eleyip, mayayı ıslatıyorum, yoğuruyorum. Hamuru da el mayası geldi mi döküyorum. Daha sonra fırını yakıp pişiriyorum. Bu ekmeğin özelliği taş fırın" dedi.
Ekmeğin lezzetinin çörek otu ve yumurtayla zenginleştirilebileceğini kaydeden Zengin, "Ekmek yapmayı annemden öğrendim. Yaylaya gidiyorduk. Orada da fırınımız vardı. Erbaa'dan gelmeyiz biz. Orada da pişiriyorduk. Ekmek taş fırında daha lezzetli oluyor. Sobanın fırınında ekmek kuruyor ve israf oluyor. Taş fırında aynı anda 10-11 ekmeği pişirebiliyoruz" diye konuştu.
Bayatlamayan ekmek
Yaptıkları ekmeğin diğer ekmeklere göre daha geç bayatladığını ifade eden Zengin, şöyle konuştu: "Bu ekmek bayatlamıyor. Ekmeği yaptıktan sonra naylon torbaya koyuyoruz, onun da üstünü örtüyorum, pamuk gibi kalıyor. Haftada bir ekmek yapıyoruz, pazartesiden pazartesiye ekmek bir hafta dayanıyor. Misafirim olursa yetmiyor, 10 ekmeği bir haftada tüketiyoruz. Ekmeği somun şeklinde de yapıp döküyoruz. Bu bana annemden kaldı. Ona da annesinden kalmış. Ben 50-60 yıllık bu geleneği sürdürüyorum. Biz bu ekmeğe alıştık, çarşı ekmeğini yiyemiyoruz. Çarşı ekmeğini aldığımızda israf oluyor ama bu olmuyor."