Haberler

Eğitimli Gençlerin Yüzde 23.4'ü İşsiz

Eğitimli Gençlerin Yüzde 23.4'ü İşsiz
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Türkiye'de Gençlerin İstihdamı' Araştırmasında, Eğitimli Gençlerin Yüzde 23.4'ünün İşsiz Olduğu Görüldü.

"Türkiye'de Gençlerin İstihdamı" araştırmasında eğitimli gençlerin yüzde 23.4'ünün işsiz olduğu görüldü. İşsiz gençlerin yüzde 40'ının, ilk kez iş arayanlardan oluştuğu ifade edilen araştırmada, 15-24 yaş grubundaki gençlerin ise, nüfusun geri kalan bölümüne göre en şansız kesim olduğu kaydedildi. Araştırmada, gençlerin istihdamındaki başlıca sorunun eğitimden, çalışma hayatına geçişte yaşandığına işaret edilirken, gelecek dönemlerde geçlerin istihdamının Türkiye'de daha acil bir sorun haline geleceğinin altı çizildi.

ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Hakan Ercan tarafından hazırlanan "Türkiye'de Gençlerin İstihdamı" araştırmasına göre, gençler için iş imkanının yaratılmasının Türkiye'nin uzun dönemli ekonomik istikrarı ve büyümesinin önemli bir bileşenini oluşturuyor. İstihdamda 2005-2006 döneminde yaşanan olumlu gelişme, gençler arasındaki işsizlik oranlarına yansımadı. Gençler arasındaki işsizlik oranı, son iki yıl içinde yaklaşık yüzde 18 oldu. Araştırmada, bu oranın Türkiye'nin AB ile aynı düzeyde olduğu tek işgücü piyasası göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

2050 YILINDA TÜRKİYE'NİN NÜFUSU 98.5 MİLYON OLACAK

Türkiye'nin yakın dönemdeki yıllık nüfus artışı yüzde 1.4 seviyelerinde gerçekleşirken, nüfus momentumu nedeniyle 15 yaş ve üzerindeki çalışma çağındaki nüfusun ise yılda yüzde 1.88 oranında arttığı görüldü. Nüfusun, 2025 yılında 88 milyona, 2050 yılında da 98.5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Kentsel nüfus oranının ise 2025 yılında yüzde 85'e ulaşacağı öngörülüyor. Türkiye'de nüfus artış hızının düşmesine karşın çekirdek ailelerin, geleneksel aile modelinin yerini alması nedeniyle hane sayısındaki artışın devam etmesi bekleniliyor. Buna bağlı olarak da dayanıklı tüketim mallarının tüketimi ve konut talebi artacak.

2020 YILINDA NÜFUSUN YÜZDE 70'İ ÇALIŞMA ÇAĞINDA OLACAK

0-14 yaş grubunun yaklaşık 20 milyon düzeyinde sabit bir seyir izlediği dikkat çekilirken, bunun eğitimin kalitesine olumlu etki yapacağı vurgulandı. 15-44 yaş grubundaki artışın geçmiş yıllara oranla düştüğü gözlendi. 2020'den sonra bu yaş grubunun 40 milyon civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Araştırmada, nüfusun yaklaşık yüzde 70'inin, 2020 yılında çalışma çağında olacağının altı çizildi. Kadınının, gelecekteki iş gücüne katılma oranının artması nedeniyle kentlerdeki işsizlik oranı giderek artacak.

İŞ ARAMADA 15-24 YAŞ GRUBU EN ŞANSIZ KESİM

İşsiz gençlerin yüzde 40'ının, ilk kez iş arayanlardan oluştuğu ifade edilen araştırmada, 15-24 yaş grubundaki gençlerin ise, nüfusun geri kalan bölümüne göre en şansız kesim olduğuna işaret edildi. Bu yaş grubundaki gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 18.7 olduğu görülürken, eğitimli gençlerin arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 23.4 olduğu kaydedildi. Lise ve meslek okulu mezunlarının yüzde 24.8'inin işsiz olduğu belirtilen araştırmada, en düşük oranların bir okuldan mezun olmayanlardan ve ortaokul mezunlarından oluştuğu vurgulandı. Bunun nedenin ise eğitimli gençlerin yüksek ücret istemesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Araştırmada, gençlerin istihdamındaki başlıca sorunun eğitimden, çalışma hayatına geçişte yaşandığına işaret edilirken, gelecek dönemlerde geçlerin istihdamının Türkiye'de daha acil bir sorun haline geleceğinin altı çizildi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel
AK Parti'den muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: Bugün olsa yine yenilgiyi tadacaklar

Erken seçim çağrılarına verdiği yanıt muhalefeti küplere bindirecek

Saadet Partisi kongresinde AK Parti protestosu

Sloganların yükselmesiyle AK Partili 2 isim salonu terk etti

3 adayın yarıştığı Saadet Partisi kongresinde büyük arbede

3 adayın yarıştığı kongrede "Saadet" maadet kalmadı

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama kule vinç operatörlüğünde personel açığı çok

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama bu mesleği yapmak isteyen yok

title