Haberler

"Eğitimci Gözüyle Yeni YÖK Yasa Tasarısı" Paneli

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Turan Güven, Yeni YÖK Yasa Tasarısı'na ilişkin, "Tasarıda, Üniversite Konseyi denilen gereksiz bir bürokratik kurum oluşturulmuş" dedi.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Güven, 'Yeni YÖK Yasa Tasarısı'na ilişkin, "Tasarıda, 'Üniversite Konseyi' denilen gereksiz bir bürokratik kurum oluşturulmuş. 8-9 kişiden oluşan bu konseye, Bakanlar Kurulu tarafından ilgili üniversiteden iki profesör seçilmesi düşünülmektedir ki bu durum siyasetin doğrudan üniversitelere girmesi anlamına gelmektedir" dedi.

'Eğitimci Gözüyle Yeni YÖK Yasa Tasarısı' konulu panel Gazi Üniversitesi Rektörlüğü Mimar Kemalleddin Salonu'nda gerçekleştirildi. Panele, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban H. Çalış, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hayati Akyol, Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Turan Güven, Prof. Dr. Refik Turan ve Prof. Dr. Abdulvahit Çakır katıldı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Güven, panelde 'Yükseköğretim Kanun Taslağı Eleştiri ve Teklifler' konulu bir sunum yaptı. Güven, yaptığı konuşmada, yeni 'YÖK Yasa Tasarısı' hakkında bilgiler vererek, Yüksek Öğretim Genel Kurulu ve Üniversite Konseyi'ne siyaset kurumu dahil edilerek yeni bir tartışmanın fitilinin ateşlendiğini belirtti. Güven, sivil siyasetin yükseköğretim sistemine bu kadar dahil edilmesinin üniversite sorunlarının çözümüne hiçbir katkı sağlamayacağını bildirdi. Tasarıda, 'Üniversite Konseyi' denilen gereksiz bir bürokratik kurum oluşturulduğunu söyleyen Güven, "8-9 kişiden oluşan bu konseye Bakanlar Kurulu tarafından ilgili üniversiteden de iki profesör seçilmesi düşünülmektedir ki bu durum siyasetin doğrudan üniversitelere girmesi anlamına gelmektedir" dedi.

Güven, konseyin rektörleri ve dekanları seçme ve atama yetkisi dikkate alındığında, üniversitelerin yeni bir tartışmanın içine çekilerek daha da verimsizleştirildiğini anlattı. Güven, yasa tasarısının Türkiye için bir 'Bilim-Araştırma Sistemi Vizyonu' ortaya koyamadığını ifade etti.

Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hayati Akyol ise, 'Yeni YÖK Yasa Tasarısı'nda özel ve vakıf üniversiteleri ile devlet üniversiteleri arasında büyük bir ayrım olduğunu belirterek, "Devlet üniversitelerindeki prosedürler almış başını gidiyor ama özel üniversitelerde prosedür yok. Acaba devlet üniversiteleri kapatılacak mı" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close