Eğitim Şehitleri Anıldı
Diyarbakır’da, 3 Ocak 2008 tarihinde bir dershanenin önünde meydan gelen patlamada hayatını kaybeden 7 kişi düzenlenen törenle anıldı.
Diyarbakır'da, 3 Ocak 2008 tarihinde bir dershanenin önünde meydan gelen patlamada hayatını kaybeden 7 kişi düzenlenen törenle anıldı. Sabah saatlerinde olay yerine karanfil bırakılırken, daha sonra düzenlenen programda evladını kaybeden anneler gözyaşlarını tutamadı.
Diyarbakır'da 6 yıl önce bir dershanenin önüne yerleştirilen bomba yüklü aracın patlatılması sonucu hayatını kaybeden 6'sı öğrenci 7 kişi, iki ayrı törenle anıldı. Patlamada dershane öğrencileri Eren Şahin, Rıdvan Süer, Ferhat Mutlu, Engin Taşkın, Salih Ekinci, Melek İpek ve Diyarbakır Adliyesi'nde çalışan Cengiz Kaya hayatını kaybederken, 30'u asker 67 kişi de yaralanmıştı. Patlamanın yaşandığı bölgeye vatandaşlar tarafından karanfiller bırakılırken, bir dizi anma programı gerçekleştirildi. Programda olay slayt eşliğinde gösterilirken, öğrenciler tarafından şiirler okundu.
ANNELER GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından patlamada yaralı olarak kurtulan Vedat Bora bir konuşma yaptı. Bora, olayı her gün tekrar yaşadığını ifade ederek, nefretle kınadığını söyledi. Daha sonra patlamada hayatını kaybeden Rıdvan Süer'in babası Şemsettin Süer oğluna hitaben yazdığı şiiri okudu. Baba Süer, şiiri okuduğu sırada etkinliğe katılanlar gözyaşlarını tutamadı. Törende bir konuşma yapan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise evladının acısını halen yaşadığını kaydederek şunları söyledi: "3 Ocak'ta patlatılan bu bombayla yalnız evlatlarımızı kaybetmedik. Ailelerimizin ve bizlerin hayatı değişti. Benim siyasete giriş sebebim evladımın kaybıdır. Bugün dağlarda son 30 yılda 22 bin gencimiz ziyan oldu. 8 bin asker, polis ve güvenlik görevlimizle 5 bin 557 sivil şehidimiz var."
Patlamada evladını kaybeden Eronat konuşmasını şöyle tamamladı: "Ben açıkçası 40 binden fazla canın bir istatistik olarak kalmasını istemedim. Bir kişinin ölmesi trajedi, bir milyon kişinin ölmesi istatistiktir. Bizim 40 bin canımız ziyan olmuştur. Bunlar istatistik olarak kalmamalıydı. Bu trajedileri dile getirmek ve çözüm bulabilmek için siyasete girdim."
"TARİH MİLETİN HATIRA DEFTERİDİR"
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç da tarihin milletin hatıra defteri olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Zaman zaman o hatıra defterini açarak, sayfalara bakarak, çıkarmamız gereken dersleri çıkarmak gerekir. Geçmişte yaptıklarımızla gurur duymak, yapılan yanlışları telafi etmek ve gelecekte bize ışık tutmak için davranmak gerekir. Bugün yapılan acılarımızı tazelemek için değil de geçmişte yaşadığımız sıkıntıları, yaşadığımız dertleri, ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntıları görüp bundan sonraki dönemde bunları çekmemek içindir."
Etkinliğe Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, STK'lar ve çok sayıda katılımcı katıldı. - DİYARBAKIR