Eğitim İş: Öğrencilerin Karnelerindeki Kırık Notlar Milli Eğitim Bakanlığı'na Verilmiş Notlardır
Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimi niteliksizliğe ve düzensizliğe sürükleyerek çocukların geleceği ile oynamaya devam ettiğini vurgulayarak, "Öğrencilerin karnelerindeki kırık notlar kendilerine ait değil, AKP iktidarının eğitim sistemine ve Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmiş notlardır" dedi.
Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimi niteliksizliğe ve düzensizliğe sürükleyerek çocukların geleceği ile oynamaya devam ettiğini vurgulayarak, "Öğrencilerin karnelerindeki kırık notlar kendilerine ait değil, AKP iktidarının eğitim sistemine ve Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmiş notlardır" dedi.
Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimi niteliksizliğe ve düzensizliğe sürükleyerek çocukların geleceği ile oynamaya devam ettiğini vurgulayarak, "Kindar nesil projesini her türlü hukuki, vicdani ve etik kuralı ayaklar altına alarak yaşama geçirmeye çalışan siyasal iktidar, çağdaşlaşmanın temeli olan eğitimi, dolayısıyla öğretim birliğini ortadan kaldırma girişimini, karma eğitimi sonlandırarak tamamlamak istemektedir. 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılının ilk yarısında da eğitim sistemimizi bir yandan gericileştirme öte yandan da tam bir işletme mantığıyla ticarileştirme ve yerelleştirme çalışmaları hızla sürmektedir" ifadelerine yer verdi.
-"BAKANLIK, DEVLET OKULLARINA ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPARAK PARA TOPLUYOR"-
Bakanlığın derslik açığı sorununu gideremediğini bu nedenle kalabalık sınıflarda çocukları sağlıksız eğitime mahkum ettiğini belirten Demir şunları kaydetti:
"Öte yandan okullarımızda yeterince memur ve yardımcı personel bulunmamaktadır. Bu alandaki pek çok eksiklik bu öğretim yılında da okul-aile birlikleri yoluyla velilerin sırtına yüklenerek karşılanmaya çalışılmıştır. Bakanlığın verilerine göre, 2013-2014 eğitim öğretim yılında okullarımızda yaklaşık 70 bin hizmetli ve memur ihtiyacı bulunmaktadır. Özel okullara kaynak aktaran Bakanlık, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaparak kaynak aktarmamakta ve okul müdürlerini, velilerden para toplama cambazı yapmaktadır.
Genel liselerin kaldırılması sonucu yüz binlerce öğrencimiz meslek lisesi ve imam hatip lisesi arasında sıkıştırılmıştır. Çıkarılan ortaöğretim yönetmeliği ile bir yandan küçük yaşta evlenmenin önü açılırken diğer yandan ise ortaokulu yurt dışında bitirenlere sınavsız istedikleri okula kayıt hakkı verilerek sermaye ve cemaate göz kırpılmıştır. İmam hatip liselerindeki meslek dersi öğretmenlerine adeta "mele' yetkisi verilerek toplumun din ve mezhep temelinde bölünmesi ve çatışmasının temeli atılmaya çalışılmaktadır."
-"ÖĞRETMENLERE YÖNELİK ŞİDDET BU SENE DE DEVAM ETMİŞTİR"-
Demir, AK Parti hükümeti döneminde yapılan birçok sınav gibi yeni sınav sisteminde de birçok skandal yaşandığını savunarak şöyle devam etti:
"MEB verilerine göre 2002-2003 eğitim öğretim yılında özel okullarda kayıtlı öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranı yüzde 1,6 iken bu oran 2013-2014 eğitim öğretim yılında 4,1, örgün eğitim içerisindeki özel okul sayılarının toplam okul sayılarına oranı ise yüzde 9 oldu.
Ortaya çıkan tablo, AKP hükümetinin eğitim sistemini sermaye sınıfının çıkarları doğrultusunda nasıl şekillendirdiğini ve eğitim sistemindeki ayrışmayı gözler önüne sermektedir. AKP iktidarı, topluma fırsat eşitliği olarak sunduğu 4+4+4 dayatması ile özel sektöre sunduğu avantaj ve teşviklere bu öğretim yılında da tam gaz devam etmektedir. Eğitimin birikmiş sorunlarını sırtında taşıyan öğretmenlerimiz 2013-2014 eğitim öğretim yılının ilk yarısını mutsuz geçirmiştir. Eğitimin sistemden kaynaklı sorunları karşısında çözüm üretmekten daha çok sorun üreten MEB, yaşanan sorunların kaynağını öğretmenlermiş gibi göstererek öğretmenleri hedef tahtasına koymuştur. Sonuç olarak da öğretmenlere yönelik şiddet olayları bu sene de artarak devam etmiştir."
-"ÇOCUKLARIMIZ ÖĞRENMEYE DEĞİL, ZAYIFSIZ BİR KARNE GÖTÜRMEYE KOŞULLANMIŞ DURUMDA"-
Demir, eğitim sisteminin her geçen gün içten içe çürüyerek bir enkaz haline getirildiğini iddia ederek, bu durumun günübirlik politikalarla geçiştirildiğini ya da çözümsüz bırakıldığını aktardı. Siyasal iktidarın, bir kamu hizmeti ve temel bir insan hakkı olan eğitimi piyasaya açmaya çalıştığını anlatan Demir şu ifadeleri kullandı:
"Öte yandan da ulusal belleği silinmiş, sorgulamayan, itaatkar, kendi adına karar verenlerin kararlarına biat eden bir nesil yetiştirerek emperyalizm için ülkeyi dikensiz bir gül bahçesine dönüştürecek eğitim politikasını hayata geçirmektedir. Çocuklarımız öğrenmeye değil, sınavlara, sınıf geçmeye ve evlerine zayıfsız bir karne götürmeye koşullanmış durumdadır. Dolayısıyla öğrencilerin karnelerindeki kırık notlar kendilerine ait değil, AKP iktidarının eğitim sistemine ve Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmiş notlardır."