"Eğitim En Faydalı Yatırımdır"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İzmir'de engelliler için düzenlenen bir panelde konuşma yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İzmir'de engelliler için düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, "Eğitim gençlerimiz için yapabileceğimiz en faydalı yatırımdır. Okula gitmek eğitim görmek isteyip de buna imkan bulamayan tek çocuğun bile kalmaması tek dileğimiz" dedi. Panelde Emine Erdoğan'a küre şeklindeki bir plaket takdimi sırasında, "Anne" diyerek sahneye çıkan zihinsel engelli Rukiye Karataş'ın plaket kutusunu alması salondakileri gülümsetti.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin Ege Palas Oteli'nde düzenlediği 'Engellilerin eğitimi ve toplumu kazandırılması' konulu panele Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eşi Gülten Günay, AK Parti sosyal işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, İzmir Valisi Cahit Kıraç, eşi Berrin Kıraç, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait'in eşi Sevilay Sait, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, eşi Ayşenur Akhan, AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Özen Kızılırmak, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile çok sayıda engelli katıldı. Emine Erdoğan, salona girdiğinde tüm engellilerle tek tek selamlaştı.
KÜÇÜK DEV KADINA YAKINDAN İLGİ
Emine Erdoğan, 'küçük dev kadın' lakaplı, kan uyuşmazlığından dolayı doğuştan ortopedik engelli dünyaya gelen, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında cirit ve gülle atmada Türkiye şampiyonu olan Ebru Başar ile yakından ilgilendi. Erdoğan, 110 santimetre boyundaki Başar'ı yanına oturttu ve sık sık sohbet etti. Erdoğan, basın mensuplarının daha rahat fotoğraf çekebilmeleri için önünde duran korumasını eğilmesi için uyardı.
ARAMIZDAKİ DUVARLARI KALDIRALIM
Konuşmaların işitme engeliler için işaret diline çevrildiği panelde, AK Parti sosyal işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Gazeteci Yiğit Bulut, Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Kaptanı Özgür Gürbulak, 'Herşeye rağmen yaşam' kitabının yazarı spastik engelli Serkan Uman panelist olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Emine Erdoğan, sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik gibi güzel hasletler sayesinde gönüllerdeki yüreklerdeki engellerin kaldırılacağını, aradaki görünmez duvarlar kaldırdığında daha çok kenetlenileceğini belirterek, şunları söyledi:
"Biz eğitime gerçekten çok büyük önem veren, onu kutsayan bir kültüre sahibiz. Böyle bir medeniyetin mensuplarıyız. Eğitim gençlerimiz için yapabileceğimiz en faydalı yatırımdır. Okula gitmek eğitim görmek isteyip de buna imkan bulamayan tek çocuğun bile kalmaması tek dileğimiz. Son 10 yılda sevindirici projelere hep birlikte şahit olduk. Ben de eğitim konusunda yürütülen her çalışmaya bizzat katılmanın, destek vermenin bu kutlu mücadelede üzerine düşenin yapmanın gayreti içinde oldum. Beni en çok etkileyenler ise engellilere yönelik olan eğitim faaliyetleridir. Engellilerin eğitimi konusunda elde edilen başarı, bu kardeşlerimize hayatın diğer alanlarında da önemli fırsat pencerelerini açtı. Engelliler, geçmişle artık kıyaslanamayacak düzeyde hayatın her alanında varlıklarını hissettiriyorlar. Bakım hizmetleri konusunda getirilen uygulamalar, engellilerin aileleri çevre ve toplumla bütünleştiğini görüyoruz. Engelli kardeşlerimizin her birine diğer bireylerin sahip oldukları haklar, kullanabilecekleri imkanlar artan bir şekilde sağlanıyor. Bakanlık, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları engelliler konusundaki politikaları ve uygulamaları her geçen yıl başarılı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Eğitim başta olmak üzere kendilerine sağlanan tüm imkanlardan yararlanan engellilerin hayata asılma azmi artıyor. 2012 yılının son ayını engellilerle ilgili çok güzel haberlerle karşılamış olduk. Engellilerin birinci sınıf vatandaş olarak görülmeleri için bu projelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizler sahip olduğumuz sevgi kardeşlik birlik ve beraberlik gibi güzel hasletler sayesinde gönüllerimizdeki engelleri ortadan kaldıracağız. Aramızdaki görünmez duvarları kaldırdığımızda birbirimize daha çok kenetleneceğiz ve geleceğimize daha güvenle bakabileceğiz. İnsanların güvenle yaşayacağı Türkiye'yi bu şekilde inşa edebiliriz. Engellilerin sorunlarının çözümü konusunda ortaya koyacağımız samimiyet, diğer alanlardaki birliktelik için örnek teşkil edecektir."
ENGELLİNİN ÇABASI
Emine Erdoğan, konuşmasını tamamladıktan sonra sunucunun ricası üzerine sahnede kaldı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan ve eşi Ayşenur Akhan, Erdoğan için teşekkür plaketi vermeye hazırlandı. O sırada dinleyiciler arasında oturan 37 yaşındaki Rukiye Karataş adlı bir zihinsel engelli, "anne" diye seslendi ve Erdoğan'ın çağırması üzerine sahneye geldi.
Emine Erdoğan, Karataş'a sarıldı, küre şeklindeki plaketi birlikte almak istedi. O sırada Karataş, Erdoğan'a uzatılan plaketi, kutusuyla birlikte almaya çalıştı. Emine Erdoğan'ı şaşırtan bu olay, salonda gülüşmelere neden oldu. Erdoğan anı plaketini alırken, Karataş ise kutuyu alarak sahneden indi. - İzmir