Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Egeli Turizmciler Yunan Adaları İçin Harekete Geçti

Egeli Turizmciler Yunan Adaları İçin Harekete Geçti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomik krizdeki Yunanistan'ın, bazı adacık ve kayalıklarla bazı havaalanlarını parlamento onayı ile özelleştirmeye açması, Güney Ege Turistik Otelciler Birliği'ni (GETOB) tekrar harekete geçirdi.

Ekonomik krizdeki Yunanistan'ın, bazı adacık ve kayalıklarla bazı havaalanlarını parlamento onayı ile özelleştirmeye açması, Güney Ege Turistik Otelciler Birliği'ni (GETOB) tekrar harekete geçirdi. GETOB Başkanı İlhan Açıkgöz, "Aralık 2010 tarihinde yaptığımız girişimlerde Yunan yetkililer bizleri beklemeye almıştı. Şu anda üç bölümden oluşacak satış ve özelleştirilme Yunan parlamentosundan geçti. Yunan temsilcilerle görüşmelere tekrar başladık" dedi.

Ekonomik krizden çıkış bulamayan Yunan Hükümeti, Atina Havaalanı başta olmak üzere 29 havaalanı, kamu bankaları, 3 bin 500 adanın bir kısmı, limanlar, marinalar, otobanlar, demiryolları, enerji tesisleri, telekomünikasyon şirketleri, su arıtma tesisleri, doğalgaz, piyango ve posta idareleri, madenler, rafineriler, yenilenebilir enerji üretim merkezleri, golf alanları, oteller ve 100 milyon metrekare gayrimenkulün bir kısmını satış veya özelleştirmeye sundu.

BEKLEYİN MESAJI

GETOB Başkanı İlhan Açıkgöz başkanlığında 23 turizmci Yunan adalarındaki havalimanı, marina ve çeşitli konaklama tesislerine talip oldu. 2010 Aralık ayı başında Yunan yetkililerin davetlisi olarak Atina'ya giden 23 kişilik turizmci ön görüşmelerde bulundu. Ancak Yunan hükümetinin satış ve özelleştirmeyi durdurması ile Türk turizmcilere "bekleyin" mesajı verildi. Yunan Hükümeti'nin satış ve kısmi özelleştirme kararı geçen hafta parlamentodan geçti. Bir yılı aşkın süredir bekleyen Marmarisli turizmciler satış işlemleri için tekrar harekete geçti.

GÖRÜŞMELER TEKRAR BAŞLADI

Yunanistan'a giden GETOB Başkanı İlhan Açıkgöz, bir yıl önce Yunanlılara ait Türk kıyılarına yakın ada, otel, marina ve havalimanlarına talip olduklarını belirtti. O dönemde Yunanistan'ın üst düzey yetkililerinin kendilerine ulaştığını ve onlara kiralayabilecekleri veya satın alabilecekleri yerlerin listesini verdiklerini kaydeden Açıkgöz, "Aralık 2010 tarihinde yaptığımız girişimlerde Yunan yetkililer bizleri beklemeye almıştı. Şu anda üç bölümden oluşacak satış ve özelleştirilme Yunan parlamentosundan geçti. Yunan temsilcilerle görüşmelere tekrar başladık. Bu satışlar tek başına altında kalkabileceğimiz rakamlar değil. Ege Bölgesi'nin kıyılarına yakın yerleri almak istiyoruz. Bunun için Egeli işadamları ve turizmcilerle sinerji oluşturmalıyız. Rus ve Arap girişimcilerle başedebilmemiz için acil bir konsorsiyum oluşturmalıyız" dedi.

HÜKÜMETTEN ACİL DESTEK BEKLİYORUZ

Oluşturulacak konsorsiyum ile şirket kurarak ilk etapta Muğla Bölgesi'ne yakın adalara talip olacaklarını kaydeden İlhan Açıkgöz, "Marina, konaklama tesisleri, hava ile deniz limanlarını almamız için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hükümetin bizlere acil destek vermesini istiyoruz. Ege'deki Naksos, Astipalea, Leros ve Skiros adaları ile Kozani ve Mora yarımadasındaki Mesinia havaalanlarının turizm için büyük önem arz ettiğini düşünüyorum. Değerleri 10 ile 100 milyon Euro arasında değişen bir çok yeri almak için kurulacak ortak şirket olarak, destek sağlamak için hükümetle görüşeceğiz" diye konuştu.

SATIŞ DETAYLARI YUNAN GAZETELERİNDE

Yunanistan'da yayınlanan gazeteler de satış ve özelleştirmenin detaylarıyla ilgili bilgiler verdi. Gazetelerde, 2012'nin ilk altı ayı içerisinde yabancı yatırımcıların ülkeye gelmesinin hedeflendiği belirtildi. Haberlerde, ilk aşamada "sale and lease back" (satış ve geri kiralama) usulüyle özelleştirilmesi planlanan marinalar, çöplerin toplanıp değerlendirilmesi, kamuya ait bazı şirketler, araziler ve otobanlarla ilgili tanıtım turları düzenlendiği bildirildi. Haberlerde, aralarında Dışişleri Bakanlığı'nın Atina'da kent merkezinde yer alan Vasilisis Sofias ve Zalokostas caddelerindeki merkez binaları, Rodos Adası'nda Çambika sahil şeridi ile Afantos golf sahası, Girit Adası ve Halkidiki bölgesinde araziler, Atina yakınlarındaki Anavissos bölgesinde tatil köyü gibi yerlerle ilgili Fransız yatırımcılara sunum yapıldığı, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveytli yatırımcılarla da temasların sürdüğü bildirildi.

Yabancı yatırımcıların en çok Atina yakınlarındaki Alimos ve Selanik marinalarına ilgi duyduğu ifade edilen haberlerde, bu konudaki çalışmaların birkaç ay içerisinde olumlu sonuca varmasının beklenildiği kaydedildi. Haberlerde satış ya da kiralama usulüyle değerlendirilmesi planlanan kamu kurumları arasında Atina Havaalanı başta olmak üzere 29 havaalanı, kamu bankaları, 3 bin 500 adanın bir kısmı, limanlar, marinalar, otobanlar, demiryolları, enerji tesisleri, telekomünikasyon şirketleri, su arıtma tesisleri, doğalgaz, piyango ve posta idareleri, madenler, rafineriler, yenilenebilir enerji üretim merkezleri, golf alanları, oteller ve 100 milyon metrekare gayrimenkul bulunduğu da belirtildi.

IMF ve Dünya Bankası'ndan alacağı mali yardım karşılığında 2015'e kadar 50 milyar Euroluk özelleştirme yapma yükümlülüğü bulunan Yunanistan, özelleştirmelerden bu yıl içinde 4 ila 6 milyar Euro gelir elde etmeyi hedefliyor. - Muğla / Marmaris

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title