Ege Denizi'nde 20 Yıl Önce Düşen Türk Savaş Uçağı
Ege Denizi'ne 1996 yılında düşen savaş uçağında şehit olan ve naaşı halen çıkarılamayan Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın kullandığı uçağın Yunan jetlerince düşürüldüğü iddiasıyla ilgili hukuki sürecin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edeceği belirtildi.
EFSUN YILMAZ - Ege Denizi'ne 1996 yılında düşen savaş uçağında şehit olan ve naaşı halen çıkarılamayan Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın kullandığı uçağın Yunan jetlerince düşürüldüğü iddiasıyla ilgili hukuki sürecin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edeceği belirtildi.
Şehit Pilot Erdoğan'ın ailesinin avukatı Mehmet Emin Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada olayın sorumlusu olduğu iddiasıyla Yunan pilot Thonas Grivas aleyhinde dava süreci başlatılmasına yönelik hukuki yardım talebinin, önceki gün Atina İstinaf Mahkemesi Kurulu tarafından reddedildiğini hatırlattı.
Olayla ilgili bir Yunan dergisinin olayın kaza olmadığını ve füzeyle Türk savaş uçağının düşürüldüğünü yazması üzerine AİHM'e başvurduklarını ancak "iç hukuk yolları tükenmediği" gerekçesiyle bunun reddedildiğini dile getiren Keleş, bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı ile pilot Thanos Grivas hakkında "kasten adam öldürme" iddiasıyla suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.
Savcılığın hazırladığı iddianamede Yunan Mirage 2000 pilotu Thanos Grivas'ın "kasten öldürme" ve "devletin bağımsızlığını zayıflatmaya yönelik eylem" suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet, "uçağı tahrip etmek" suçundan da 12 yıl cezalandırılmasını istediğini ifade eden Keleş, bu arada Grivas'ın ifadesinin alınması için Yunanistan savcılığına da başvuruda bulundurulduğunu belirtti.
Ceza işleminde karşılıklı sözleşme gereği Yunanistan'ın adli yardımda bulunmak durumunda olduğunu vurgulayan Keleş, Atina İstinaf Mahkemesi Kurulu Savcısı Panayatis Brakumaços'un Yunanistan Dışişleri Bakanlığından görüş istediğini, ancak bakanlığın bu talebin "ülke güvenliğini" ilgilendirdiği gerekçesiyle reddettiğini kaydetti.
Önce Türkiye sonra Avrupa yargısı
Mehmet Emin Keleş, Yunanistan'ın ret kararına rağmen Türkiye'deki hukuki sürecin devam edeceğini, iç hukuk tamamlanacağını, ardından AİHM'e yeniden başvuruda bulunacaklarını açıkladı.
Türkiye'de usulüne uygun yürüyen bir soruşturma olduğuna dikkati çeken Keleş, şu bilgileri verdi:
"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Suçlar Bürosu soruşturmasını tamamladı. Sadece Yunan pilotun ifadesi eksikti. Yunanistan o talebi reddettiği için Ankara Ağır Ceza Mahkemesinde Yunan pilot hakkında dava açılacak. Dava gıyabında görülür, karar verilir, gerekirse kırmızı bültenle aranması sağlanır. Karar kesinleştikten sonra kırmızı bültenle arama sonucu sözleşmeye taraf olan ülkelerde bulunursa Yunan pilot ülkemize getirilir. Yani Yunanistan dışına çıktığında tutuklanır."
Türkiye'deki yargılamadan sonra bir kez daha AİHM'e gideceklerini ve Yunanistan ile Yunan pilotu aleyhine şikayette bulunacaklarını belirten Keleş, bugüne kadar örtbas edilen bu olayın peşini bırakmayacaklarını aktardı.
Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şehit Yüzbaşı Pilot Nail Erdoğan'ın biri 3 aylık iki yavrusu vardı. Bu insanların yaşadığı acıya bugüne kadar sessiz kalındı. Bir Yunan pilot, tamamen keyfi olarak Türk pilotun canına kaydı. Yunanistan'ın uluslararası hukuk çerçevesinde ceza alması gerekiyordu. Fakat olay bugüne kadar örtbas edilmişti. Ulusulararası ilişkiler nedeniyle olayın örtbas edildiğini düşünüyoruz. İç hukuk yolları tüketildiğinde Yunanistan'ın böyle bir eylem yaptığı, bu eyleme karşı soruşturma yapmadığı, eylemi yapanları yargılamadığı, sebebini de araştırmadığı gündeme gelecek. Bu nedenle mahkum olacak ve tazminat ödemesi de gündeme gelecek."
Olay
Ege Denizi'nde 1996'da Türk F-16'sı düşmüş, Pilot Yarbay Osman Çilekli kurtulurken öğretmen Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan uçakla birlikte denize düşmüştü. Yıllar sonra bir Yunan dergisi, olayın kaza olmadığını, Yunan Mirage savaş uçağının füzeyle Türk savaş uçağını vurarak düşürdüğünü yazmıştı. Gelişme üzerine şehit pilotun ailesi Yunan hükümetine karşı AİHM'ye dava açmış ancak AİHM ailenin tazminat talebini reddetmişti.