Haberler

Genelkurmay, Şehit Pilotu Arama Faaliyetlerini Durdurdu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genelkurmay, Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın naaşını arama faaliyetlerine 5 Mayıs günü saat 23.59 itibarıyla son verildiğini bildirdi.

Tam 18 yıl önce Sakız Adası güneyinde Yunan uçaklarıyla it dalaşı yapan Türk F-16'sı düşmüş, Pilot Yarbay Osman Çilekli kurtulurken, öğretmen Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan uçakla birlikte denize düşmüştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl naaşın çıkartılması için talimat vermişti.

Genelkurmay, 8 Ekim 1996 tarihinde, Yunan jetleri tarafından açılan ateş sonucu Ege Denizi'ne düşen F-16 uçağının enkazı ile Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın naaşını arama faaliyetlerine 5 Mayıs günü saat 23.59 itibarıyla son verildiğini bildirdi. Genelkurmay arama sırasında bulunan parçaların Şehit Pilot'un uçağına ait olmadığının anlaşıldığını, başka kanıtlar bulunması durumunda gelecekte aramaların yeniden başlayabileceğini duyurdu.

ARAMA ÇALIŞMALARI 13 NİSAN'DA BAŞLAMIŞTI

TSK konuya ilişkin açkılamasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı imkânlarıyla, 13 Nisan 2014 tarihinde başlayan arama faaliyetinde iki Mayın Avlama Gemisi, bir Kurtarma Gemisi, bir Hücumbot görevlendirildiğini hatırlattı. Mayın avlama gemilerinin 13 Nisan 2014 tarihinde, kurtarma gemisi Işın'ın ise 17 Nisan tarihinde uçağın muhtemel denize düştüğü noktaları kapsayan sahalarda arama, tespit ve teşhis faaliyetlerine başladığını kaydeden Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında şöyle dedi:

"Görev öncesinde çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda tesis edilen ve bilahare yeni bilgilere göre genişletilen sahalarda 13 Nisan 2014 tarihinden itibaren; Mayın avlama gemileri ile toplam 614 saat seyir yapılarak; 420 saat süreyle sonar araması, 19 saat PAP(Uzaktan kumandalı, görüntü alma yeteneğine sahip insansız sualtı cihazı) cihazları ile dalış, Işın kurtarma gemisi ile toplam 260 saat seyir yapılarak; 48 saat ROV(Uzaktan kumandalı, görüntü alma ve malzeme çıkarma yeteneğine sahip insansız sualtı cihazı) cihazı ile dalış, beş saat ADS-1200(İçerisinde dalgıç bulunan atmosferik dalış sistemi) ile dalış icra edilmiştir. Avlama gemileri tarafından sualtında tespit edilen ve enkaza ait olabileceği değerlendirilen toplam 101 adet temas, PAP, ROV ve ADS-1200 cihazı/sistemleri kullanılarak teşhis edilmiştir. Teşhis edilen 101 adet temasın büyük kısmının dip tabiatı (kayalık, yükselti vb.) ve amfora (eski testi, çömlek vb.) olduğu, tespit edilen ve/veya suüstüne çıkarılan metal/bez parçaların ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı uzman personeli ile birlikte yapılan inceleme neticesinde uçağa ait olmayan parçalar olduğu tespit edilmiştir."

ARAMA FAALİYETLERİ SONLANDIRILDI

Genelkurmay Başkanlığı açıklamasını, "Mevcut bilgilere istinaden belirlenen sahalarda/mevkilerde icra edilen arama faaliyetleri sonlandırılmıştır. Uçak enkazı ve naaşın mevkiine ilişkin yeni bilgi temin edilmesi durumunda yapılacak değerlendirmeye istinaden arama faaliyetine yeniden başlanabilecektir" diye bitirdi.

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close