Efelerin Ruhunu Körüklü Çizme ile Yaşatıyor
GEKA, "Heybet ve Asaletin Simgesi; Söke Körüklü Çizme" kitapçığıyla devam ediyor.
GEKA, EFELERİN RUHUNU KÖRÜKLÜ ÇİZME İLE YAŞATIYOR
GEKA ( Güney Ege kalkınma Ajansı), Ocak ayında, Yatağan Bıçakları ile başlayıp Milas Halısı ve Ters Lale ile sürdürdüğü Kültürel Tanıtım Kitapçıkları serisine "Heybet ve Asaletin Simgesi; Söke Körüklü Çizme" kitapçığıyla devam ediyor.
Egenin önemli kültürel değerlerinden, yörüklük ve efelik kültürünün tamamlayıcısı ve bir zamanlar Yörük Ali, Çakırcalı Mehmet Efe gibi Ege'ye nam salmış unutulmaz kahramanların adımlarında hayat bulmuş Körüklü Çizmeleri, bilenlere hatırlatmak bilmeyenlere de tanıtmak amacıyla, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın hazırladığı "Heybet ve Asaletin Simgesi; Söke Körüklü Çizme" tanıtım kitapçığı tamamlandı.
GEKA Genel Sekreteri Mehmet AYDINER, konuyla ilgili yaptığı açıklamada:
"Güney Ege Bölgesi'nin kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini geniş kitlelere tanıtmak amacıyla Ajansımızın başlattığı Kültürel Tanıtım Kitapçıkları çalışması kapsamında olan "Söke Körüklü Çizme" kitapçığı bu serinin dördüncü kitabıdır. Yatağan Bıçağı, Milas Halısı ve Ters Lale adlı çalışmalarımızı geçtiğimiz aylarda kamuoyuyla paylaşmıştık ve oldukça beğeniyle karşılanmıştı. Serinin dördüncü kitabı olan "Söke Körüklü Çizme" kitapçığının diğer tanıtım kitapçıkları kadar ilgi göreceğine, bölgenin tanıtımına yönelik başlattığımız bu çalışmalar ile bölgemize ve ülkemize faydalı olacağımıza inanıyoruz.
Ayrıca uzmanlarımız çalışmayı hazırlarken; Söke Kaymakamı, Söke Belediyesi ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ve görüştüler. Buradan aldıkları veriler ışığında ve Körüklü Çizme üzerine daha evvel ortaya konmuş çalışmaları da inceleyerek çalışmayı yürüttüler. Son olarak ise; Söke Körüklü Çizme geleneğini halen özgün niteliği ile Söke Çarşı içindeki dükkanında icra eden Mustafa Avcıoğlu ile Zeki Avcıoğlu'nu, ardından da İncirliova'da bu geleneği sürdüren İzzet Erkaç adlı ustaları yerinde ziyaret ederek, Körüklü Çizmenin mevcut durumu hakkında kendilerinden bilgi alarak kitapçığı tamamladılar. Çalışmada emeği ve desteği olan herkese teşekkür ederiz" dedi.
AYDINER son olarak; "Güney Ege'nin Kültürel değerlerini ulusal ve uluslararası platformlara tanıtmak ve böylelikle bu ürünlerin Bölgemiz ve ülkemiz için katma değeri yüksek markalaşmış ürünler haline getirmek amacıyla başlattığımız Kültürel Tanıtım kitapçıkları serisinin devamı olan; Karacasu Çömlekçiliği, Güllübahçe Bez Bebekleri, Yeşilyuva Ayakkabıcılığı, Çal Üzümleri, Kavaklıdere Bakırcılık Sanatı ve Bodrum Guleti kitapçık çalışmaları ise araştırma aşamasında olup en kısa zamanda tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bunların yanında bölgemizin yemek kültürünü ortaya koyabilmek ve önümüzdeki dönemde gurme turizminin bölgede yapılabilirliğini araştırmak için başlattığımız "Güney Ege Lezzetleri" isimli çalışmamız da halen devam etmektedir" dedi.