Haberler

Edirne'nin Hıdırellez Şenlikleri, Unesco Listesine Aday

Edirne'nin Hıdırellez Şenlikleri, Unesco Listesine Aday
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi, her yıl Mayıs ayında baharın gelişinin kutlandığı Hıdırellez (Kakava) Şenlikleri'nin, UNESCO'nun 'Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için başvurada bulunacaklarını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi, her yıl Mayıs ayında baharın gelişinin kutlandığı Hıdırellez (Kakava) Şenlikleri'nin, UNESCO'nun 'Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için başvurada bulunacaklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığıyla birlikte adaylık için çalışma yaptıklarını söyleyen Başkan Sedefçi, "Bunu başarırsak Edirne muhteşem Selimiye Camii, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kakava Şenlikleri ile miras listesinde yer alacak duruma gelecektir" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, her yıl Mayıs ayında düzenlenen Kakava Şenlikleri'nin UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne aday olduğunu söyledi. Belediye Meclis Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Başkan Sedefçi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte adaylık sürecini başlattıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"5-6 Mayıs Kakava Şenlikleri için Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile beraber çalışma yapıyoruz. UNESCO'ya başvurup, şenliklerin somut olmayan etkinliler dalında, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri gibi UNESCO'nun dünya kültür mirasına girmesine çalışmasını yapıyoruz. Bunu başarırsak Edirne muhteşem Selimiye Camii, Tarihi Kırkpınar Yağlı güreşleri ve Kakava Şenlikleri ile miras listesinde yer alacak duruma gelecektir. Bu da turizmin artmasına neden olacaktır. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Edirne festivaller şehri oldu, bu yıl 6 festival yaptık."

KAKAVA BAHARIN HABERCİSİ

Peygamberlerden Hazreti Hızır ve Hazreti İlyas'ın buluşarak dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılan Hıdırellez, Edirne Belediye Başkanlığı'nın organizasyonuyla her yıl 4-5 Mayıs tarihlerinde Sarayiçi'nde yapılıyor. Baharın habercisi olan ve özellikle Romanlar'ın renkli kıyafetler giyerek katıldıkları kutlamalarda büyük bir ateş yakılarak çevresinde müzik eşliğinde eğlenceler düzenleniyor. Ertesi gün sabahın erken saatlerinde ise kağıtlara yazılan dilekler, yerine gelmesi için Tunca Nehri'ne bırakılıyor. Evlilik çağı gelen genç kızlar gelinlik giyerek nehirde yüzlerini yıkayıp, davul zurna eşliğinde göbek atıyor.

ARAP EMİRLİĞİ İLE KARDEŞLİK PROJESİ

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri'nden Acman Emirliği ile 'kardeş şehir' olmak için ön prokotol imzalayacaklarını anlatan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, amaçlarının kente Arap yatırımcı çekmek olduğunu ifade etti. Sedefçi, "Birleşik Arap Emirliklerinden Acman Emirliği'nden davetiye aldık. 4-7 Aralık tarihleri arasında Acman Emirliği'nde büyük bir sempozyum var. Beni davet ettiler ancak ben meclis toplantısı olduğu için gidemiyorum. Belediye Başkan Yardımcısı Nihan Akdere'ye yetki verdim. Benim adıma oraya gidip, iki şehir arasındaki kardeşlik anlaşmasını ve ön protokolünü imzalayacak. Biz de ön anlaşmanın ardından Dışişleri Bakanlığı'na başvurup gerekli izinleri aldıktan sonra Meclis kararı alacağız. Acman Emirliği ile kardeşlik anlaşmasını imzalayacağız" dedi.

Sedefçi, "Arap yatırımcıların Edirne'de yatırım yapmasına olanak sağlamak istiyoruz. Biliyorsunuz Arapların ekonomik güçleri fazla. Araplar Türkiye'de İstanbul ve Bursa'yı biliyorlar, üçüncü bir şehir bilmiyorlar. Bu sene Kırkpınar'a bir grup Arap geldi. Kentte inceleme yaptılar ve çok beğendiler. Belediyeler olarak da ilişki kurmak için düğmeye basıldı" diye konuştu. - Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close