Edirne'den Kısa Kısa
Trakya Üniversitesinin (TÜ) dönem başkanlığını üstlendiği Trakya Üniversiteler Birliğinin (TÜB) 13. Alt Kurul Toplantısı, Tekirdağ'daki Namık Kemal Üniversitesi'nde gerçekleşti.
Trakya Üniversitesinin (TÜ) dönem başkanlığını üstlendiği Trakya Üniversiteler Birliğinin (TÜB) 13. Alt Kurul Toplantısı, Tekirdağ'daki Namık Kemal Üniversitesi'nde gerçekleşti.
TÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜB Alt Kurul Dönem Başkanı ve TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, alt kurul olarak üst kurulda alınan kararları yerine getirmekle yükümlü olduklarını belirtti.
Daha önce alınan kararları yaptıkları toplantılarla hayata geçirmek için çalışacaklarını aktaran Şahin, şunları ifade etti:
"Bir önceki Üst Kurul Toplantısı'nda TÜB üyesi her üniversitenin kendi alanıyla ilgili bir etkinlik belirlemesi ve buna yönelik çalışmalar yürütmesi kararı alındı. Bu kapsamda Trakya Üniversitesinin Tıp Eğitiminde Uluslararası Akreditasyon Toplantısı'nı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin 'Trakya ve Balkanlar'ın Alternatif Tarım İmkanları' toplantılarını düzenlemesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin gözlem evine bir öğrenci gezisi gerçekleştirilmesi, Kırklareli Üniversitesinin 'Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü: Kırklareli'nin Geleceği Sempozyumu' başlıklı bir etkinlik düzenlemesi gibi birçok projemiz mevcut. TÜB Alt Kurul çalışmalarının başarılı geçmesini ve hayata geçirilecek etkinliklerin hayırlara vesile olmasını diliyorum."
Toplantıda, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur, TÜB Genel Sekreteri ve TÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ali İhsan Meşe de bir konuşma yaptı.
12. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi
Trakya Üniversitesi (TÜ) Genel Sekreteri ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, üniversitede düzenlenen 12. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi'nde Tıp Felsefesi sunumu gerçekleştirdi.
TÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kılıç kongrede yaptığı konuşmada, tıbbın ve felsefenin uğraştığı enstrümanın insan olduğunu belirtti.
Tıbbın gözlem ve deney ışığında sorunlara çözüm bulmaya çalıştığını aktaran Kılıç, şunları kaydetti:
"Felsefe ise insanın düşünsel dünyasındaki sorunları sorgulayarak, soru sorma üzerinden çözüme ulaşmaya çalışır. Tıp pratiğe dayanırken, felsefe teoriye yaslanmaktadır. Modern çağda birbirinden ayrılan bu iki disiplin, M.Ö. 6. yüzyılda birlikte ilerlemekteydi. İlk filozoflar aynı zamanda hekim, hakim ve din adamı hüvviyeti de taşırdı. 18. yüzyıla yaklaşırken felsefe ve diğer bilimlerin gelişmesi ve farklılaşmasıyla bu birliktelik sona erdi. Bilimin ışığı, tıbbın bilimselliği ve felsefenin olmazsa olmazlığı, tıp felsefesinin gelişmesini sağladı. Felsefe aslında soru sorma sanatıdır. Soruya verilen farklı cevaplar felsefenin kümülatif bir şekilde gelişimini sağlar. Felsefe, mantıklı ve tutarlı düşünceler ortaya koyma biçimidir. Bunları ortaya koyarken de ön yargılardan arınmış olmak ve aklı kullanmak gerekir."
Sunumun ardından TÜ Bilimsel Araştırma Topluluğu Başkanı Atilla Ülkücü ve kongre sorumlusu Merthan Kıran tarafından Kılıç'a teşekkür belgesi verildi.