Haberler

Eczacılık Ürünlerindeki İhracat Yüzde 20'ye Ulaştı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Barut: "Geçen yıl eczacılık ürünleri ihracatı, önceki yıla göre yüzde 17 artarken; ithalat yüzde 15 daraldı. Bunun sonucunda, ihracatın ithalatı k...

YEŞİM SERT KARAASLAN - Dünyanın önde gelen ilaç üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olma yolunda hareket eden Türkiye'deki ilaç endüstrisinin ihracaat hızı her yıl artıyor.

İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Nezih Barut, ilaç sektörüne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında ilaç sektöründe de reformlar yapıldığını, birçok konuda önemli düzenlemeler getirildiğini söyledi.

2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin ilaç üssü olabilmesi için sürdürülebilir politikalar ve uygulamalara ihtiyacı olduğunu belirten Barut, "Bu bağlamda yeni ve yenilikçi ilaçların, iç kaynaklarla ülkeye kazandırılması ve pazara sunulmasının önündeki engellerin hızla bertaraf edilmesini önemli buluyoruz. Zira, mevcut uygulamada ilaca erişimde yaşanan sıkıntılar neticesinde, Türk Eczacıları Birliği'nin ithalatçı konuma gelmiş olması, sürecin doğru işletilmediğinin temel göstergesidir" dedi.

Barut, endüstrinin rekabet gücü ve verimliliğinin artırılabilmesi için öngörülebilir ve istikrarlı ilaç politikalarına ihtiyacı bulunduğunu dile getirerek, bunun için fiyatlandırmanın önemli bir konu olduğunu söyledi. İlaç bütçelerinin, endüstrinin sürdürülebilirliğini destekleyecek şekilde belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Barut, böyle olduğunda sektörün araştırma-geliştirmeye, yatırımlara ve ihracata yönelebilme yolunun açılacağını bildirdi.

-"Dış ticaretteki bu gelişme son derece umut vericidir"

Barut, Türkiye'deki ilaç endüstrisini dünyanın önde gelen ilaç üreticilerinden ve ihracatçılarından biri yapmayı hedeflediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Endüstrimizin ihracatın ithalatı karşılama oranı oldukça düşük, cari açığa katkısı ise yüksektir. Ancak, son dönemdeki atılımlarla, bir iyileşme yaşandı. İhracat kosunuda belirlediğimiz stratejik yaklaşım ve bu amaçla 2012'de hayata geçen ' Türkiye İlaç İhracatçıları Platformu' çalışmaları sonuç vermeye başladı.

Geçen yıl eczacılık ürünleri ihracatı, önceki yıla göre yüzde 17 artarken; ithalat yüzde 15 daraldı. Bunun sonucunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 12'den yüzde 17'ye yükseldi.

Eczacılık ürünlerinde dış ticaret açığı 2011'de 4,1 milyar dolarken, 2012'de 3,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2013 yılının ilk 9 ayında ihracattaki artış trendi hızlanarak devam etti ve yüzde 20'ye ulaştı. İthalat ise yüzde 6 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 17 oldu. Dış ticaretteki bu gelişme son derece umut vericidir ve Türkiye ilaç endüstrisinin küresel bir oyuncu olma yönündeki kararlılığını göstermektedir."

Barut, Türkiye'deki ilaç endüstrisinin küresel bir oyuncu olabilmesi için gerekli stratejik desteğin sağlanması halinde, Türkiye'nin global bir üretim merkezi konumunda olabileceğini belirterek, "Sadece iç pazara değil dış pazara da ürün sunarak yüksek ihracaat yapabilen, uluslararası standartlardaki yüksek teknolojisini AR-GE ile bütünleştirmiş bir yapıya kavuşturulabilir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close