Ecowas'tan Gine Bissaulu Yetkililere Yaptırım Kararı
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS), Gine Bissau'da devam eden krizin sonlandırılmasını engelledikleri gerekçesiyle 19 üst düzey yetkili için yaptırım kararı aldığı bildirildi.
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS), Gine Bissau'da devam eden krizin sonlandırılmasını engelledikleri gerekçesiyle 19 üst düzey yetkili için yaptırım kararı aldığı bildirildi.
ECOWAS'ın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, ECOWAS liderleri, 27 Ocak'ta yaptıkları olağanüstü toplantıda, 1 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere Gine Bissau Devlet Başkanı Jose Mario Vaz ve oğlu Emerson Vaz'a yakın 5 kişi ile 14 milletvekilinin banka hesaplarını dondurma, bu kişilere ECOWAS üyesi ülkelere seyahat yasağı koyma kararı aldı.
Açıklamada, Devlet Başkanı Vaz'a Gine'yi 4 yıldır devam eden siyasi krizden kurtarmaya yönelik uyarılarda bulunan ECOWAS, 30 Ocak'ta Vaz tarafından başbakanlık görevine getirilen Augusto Antonio Artur Silva'nın da 2016'da Gine'nin başkenti Konakri'de imzalanan "mutabakatla belirlenmiş bir başbakanın göreve getirilmesi" şartını taşımadığı vurgulandı.
Açıklamada ayrıca "Konakri anlaşması yerine getirilmediği, uzlaştırıcı bir başbakan seçilmediği ve kapsayıcı bir hükümet kurulmadığı sürece güvenilir, kapsayıcı ve barışçıl bir seçim ortamı ülkede oluşmayacak." ifadeleri yer aldı.
Gine-Bissau'daki siyasi kriz
Ülkede 2014'te düzenlenen devlet başkanlığı seçimini kazanan Vaz ile dönemin Başbakanı Domingos Simoes Pereira arasında 2015 yılındaki sürtüşme, Vaz'ın "ülkede siyasi kriz çıkararak hükümeti dağıtmakla" suçladığı Pereira'yı görevden almasıyla sonuçlanmıştı.
Vaz, Gine ve Cape Verde'nin Bağımsızlığı İçin Afrika Partisi (PAIGC) lideri Pereira'nın yerine partiden Baciro Dja'yı getirmişti. Parlamentonun büyük çoğunluğunu oluşturan PAIGC, Dja'nın başbakanlığı kararının mutabakata varılarak alınmadığı gerekçesiyle Vaz'a itiraz etmişti.
Taraflar, ECOWAS çatısı altında komşu ülke Gine'nin başkenti Konakri'de 14 Ekim 2016'da imzalanan anlaşmayla başbakanların mutabakatla belirlenmesini kararlaştırmıştı. Anlaşmanın ardından Dja'yı görevinden alan Vaz, Sissoko'yu başbakan tayin etmişti. Ancak PAIGC, Sissoko'nun da konsensus olmadan atandığını açıklamıştı.