Ecb'nin Bağımsızlığı Tartışılıyor"
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, dün gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısının ardından bankanın bağımsızlığına yönelik tartışmaların gündeme geldiğini ifade etti.
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, dün gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısının ardından bankanın bağımsızlığına yönelik tartışmaların gündeme geldiğini ifade etti.
Destek Menkul Değerler tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Gözgör, Almanya'nın ECB'den taleplerini ve ECB'nin bu taleplere verdiği tepkiyi değerlendirdi.
ECB Başkanı Mario Draghi'nin, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'ye yönelik "ECB sadece yasalara boyun eğer, politikacılara değil" şeklindeki sözlerinin, Almanya'nın ECB üzerindeki baskısının yarattığı rahatsızlığa dikkati çektiğini aktaran Gözgör, şunları kaydetti:
"ECB, düşük enflasyon ve büyüme süreciyle mücadele edebilmek için 2014 yılının haziran ayından bu yana parasal genişleme programları uyguluyor. ECB, mart ayında gerçekleştirdiği toplantıda varlık alım programı miktarını aylık 60 milyar avrodan 80 milyar avroya yükseltmiş ve mevduat faiz oranını yüzde eksi 0,40 seviyesine kadar düşürmüştü. ECB'nin bölge ülkelerin ekonomilerini canlandırmak için aldığı önlemlerden rahatsız olan bir ülke var; Almanya.
Almanya ekonomisi diğer ülkelerin ekonomilerine göre daha sağlam görüntü sergiliyor. Bölgenin büyüme lokomotifini üstlenen Almanya'nın işsizlik oranı yüzde 4,3 ile tam istihdama yakın seyrederken bölgenin işsizlik oranı yüzde 10,3 seviyesinde yer alıyor. Avrupa Bölgesinin büyüme oranını Almanya hariç ele aldığımızda oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Almanya ekonomisi 2015 yılının dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,1 büyüme elde ederken Avrupa Bölgesi yüzde 1,6 büyüdü."
Bu durumun farkında olan Schaeuble'nin geçen hafta ECB'nin uyguladığı politikalara sert tepki gösterdiğine işaret eden Gözgör, "Negatif faiz oranı uygulamasının ve varlık alım programının Almanya ekonomisi için sıra dışı problemler yarattığını ve düşük faiz oranlarının tasarruf oranlarını olumsuz etkileyerek bankacılık sektörüne zarar verdiğini ifade etti.
ECB başkanı Mario Draghi dün gerçekleşen toplantıda Schaeuble'nin eleştirilerine yanıt vererek, para politikalarını sadece Almanya'ya göre şekillenmediğini ve politikacılara değil para politikası kurallarını uygulayacaklarını ifade etti. Yaşanılan tartışmalar bölgenin geleceğini ve ECB'nin bağımsızlığını sorgulatıyor." yorumunu yaptı.
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Gözgör, Schaeuble'nin cevap verip vermeyeceğinin takip edileceğini ancak Almanya'nın tavrının ECB'nin gelecekte daha fazla parasal genişleme adımı atmamasında etkili olabileceğini belirterek, "Piyasalar tarafından acaba Almanya'nın tavrı ne olacak tarzı gelişmeler ortaya çıkabilecektir. 2015 yılının ocak ayında ECB varlık alım programına başlamadan önce piyasalar Almanya'nın tavrının ne olacağını yakından takip etmişti. ECB'nin daha fazla genişleyici adım atmaması avronun güçlenmesine neden olabilecektir. Küresel piyasalar ise yeni bir merkez bankası bağımsızlığı tartışmasıyla karşı karşıya kaldı." değerlendirmesini yaptı.