'E–kktc Başlıyor' Çalıştayla İncelenecek

'E–kktc Başlıyor' Çalıştayla İncelenecek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki tüm kamu hizmetlerinin elektronik ortamda ve entegre şekilde vatandaşlara sunulmasını, kamu kurum ve kuruşlarının da elektronik ortamda işlerini yürütmesini sağlayacak e-devlet projesi bugün YDÜ'de düzenlenen...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki tüm kamu hizmetlerinin elektronik ortamda ve entegre şekilde vatandaşlara sunulmasını, kamu kurum ve kuruşlarının da elektronik ortamda işlerini yürütmesini sağlayacak e-devlet projesi bugün YDÜ'de düzenlenen 'e-KKTC başlıyor' çalıştayında ele alınıyor.

Çalıştayın açılışında Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, KKTC Başbakanlık Müsteşarı Hüda Aksoy, Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Fırat, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Maliye Bakanı Ersin Tatar ve Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça birer konuşma yaptı. Çalıştaya katılması beklenen Türkiye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise Türkiye'deki olumsuz hava koşullarından dolayı KKTC'ye gidemedi.

'E-KKTC Başlıyor' çalıştayının seminer bölümünde 'e-nüfus', 'e-mukayyitlik', 'e-tapu', 'e- KKTC ve e-Devlet Bilişim ve İletişim Altyapısı', 'KKTC Telekomünikasyon Altyapısı-Bugünü ve Geleceği', 'KKTC'de Bilişim Teknolojilerinde Yasal Mevzuat ve Düzenlemeler' ve 'KKTC Kamu-Net'in Teknik Altyapısı' konuları irdelenecek. 'E-KKTC Projesinin 3 yıllık bir sürede gerçekleşmesi planlanıyor. 'Bürokrasi tuş oldu, vatandaş odaklı devlet, Bilişim Adası KKTC, e-devlet kapısından tek tuşla devlet Hizmetleri daha çabuk' sloganlarıyla düzenlenen çalıştay, açılış konuşmalarıyle başladı.

DALBAY: 7 GÜN 24 SAAT TÜM KAMU HİZMETLERİNE ULAŞILACAK

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, üç yıl içinde bitirilecek bu projeyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kamu yönetiminin ve kamu hizmetlerinin tamamen elektronik ortama geçeceğini söyledi. Dalbay, "e-KKTC projesi ile üç yıl içerisinde nüfus, tapu, adres, ve şirket kayıtları gibi temel veri tabanları elektronik ortama geçirilecek ve bu kayıtlar kurumlar arasında yine elektronik ortamda paylaşılacaktır. Kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verilebilirlik alanında da önemli bir artış yaşanacaktır" diye konuştu.

Dalbay, proje ile aynı zamanda tüm kamu hizmetlerine dünyanın her yerinden 7 gün 24 saat ulaşacağını ifade etti.

FIRAT: E-DEVLET PROJESİNİ BAŞLATMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

Türkiye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Müstaşarı Mustafa Fırat da, Binali Yıldırım'ın selamlarını başarı temennilerini ileterek konuşmasına başladı. e-Devlet projesini başlatmanın gururunu yaşıyoruz."diyen Fırat, 8 Eylül 2011 tarihinde imzalanan protokol ile projenin idare yapısının oluştuğunu belirtti. e-devlet projesinin gündelik yaşantıya büyük kolaylıklar getireceğini anlatan Fırat, "e-kktc projesi tamamlandığında KKTC dünyada bir çok ülkeye örnek olacaktır" dedi.

"KKTC'nin dünya ile bütünleşmesi de bu projeyle hızlanacaktır" diyen Fırat, Proje sayesinde devletin de daha şeffaf bir yapıya kavuşacağını ayrıca hem nakitten hem vakitten tasarruf edileceğini belirtti. Fırat, 2012 yılında Aralık ayında akıllı kimlik kartlarının dağıtılmasına başlanmasının hedeflendiğini de açıkladı.

SANER: ÇAĞA AYAK UYDURMAMIZ EN BÜYÜK HEDEFİMİZDİR

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner de "Çağımızın bilgi çağı olması ve bizlerin de bu çağa ayak uydurmamız en büyük hedefimizdir" diyerek, bilişim konusunda Türkiye'yi örnek aldıklarını kaydetti. KKTC'nin genç bir nüfusa sahip olduğuna işaret eden Saner, bu genç nitelikli nüfusla teknolojiye daha yatkın bir yapının mevcut olduğunu belirtti.

AKÇA: E-DEVLETTE TEMEL AMAÇ VATANDAŞ MEMNUNİYETİDİR

Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, e -Devlet Projesi'nde temel amacın; vatandaş memnuniyeti olduğunu ve başarılı olabilmesi için tüm kamuya görev düştüğünü belirterek, e-devlet projesinin su projesi kadar ön emli bir proje olduğunu vurguladı. Akça, e-devlet sisteminin güvenli ve bütün veri tabanlarıyla tüm kamu tarafından kullanılabilir olması gerektiğini belirterek, güvenlik bakımından da hukuki ve teknik altyapının en yakın zamanda hazırlanacağına inanç belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title