Haberler

Düzensiz Uyku Kalp Krizine Neden Olabilir'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, düzensiz uykunun bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmediği zaman kalp krizine de neden olabileceğini söyledi.

Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, düzensiz uykunun bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmediği zaman kalp krizine de neden olabileceğini söyledi.

Edirne'de bir otelin toplantı salonunda uyku bozukluğu (uyku apnesi) konulu sempozyumda konuşan Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, hastalığın doktorlar tarafından da tam anlamıyla bilinmediğini belirterek, düzensiz uykunun cinsel isteksizden, uykuda felç geçirmeye, kalp krizine neden olabileceğini söyledi. Uyku apnesi hastalığının fazla bilinmemesine rağmen, çok yaygın olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çelik, şunları söyledi:

"Bize başvuran hastaları sorgularken saat kaçta yattığı, akşam yatağa yattığında uyuyabiliyor mu? Sık sık uyanıyor mu? Tuvalete kalkıyor mu? Sabah kalktığında kendini dinlenmiş zinde hissediyor mu? Uyku içindeyken nefes açlığıyla uyanıyor mu? Uyku esnasında terleyip terlemediğini? Bunların hepsini sormamız gerekiyor. Bunları sormazsak hasta bize hiç bir şey söylemez. Yani detaylandırmamız gerekiyor. Bir insanın nefesi uykuda duruyorsa özellikle eşler horlama sonrası korktum eşinin nefesi durdu diye dürtüklüyorsa aman uyan deyip bu çok önemli. Bir insanın nefesi uykuda duruyorsa, bu nefes durmasının sıklığı ve şiddeti önemli. Bu insan uykuda kalp krizi geçirebilir. Uykuda ritim problemi olabilir. Uykuda felç geçire bilir ve kimsede bunun farkına varmaz. Bunun için özellikle kilo problemi olan, kilo veremeyen hastaların, tansiyonu kontrol altına alınamayan hastalarda, uyku apnesi sendromu sorgulanması gerekir."

UYKU HİJYENİNE DİKKAT

Her insanın bir uyku hijyeninin olduğunu, uyku düzenimizi bozarak gece geç yatarak hijyenin bozduğunu ve bununda insan hayatını çok çeşitli yönde olumsuz etkilediğini anlatan Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, "İnternet alışkanlığı yüzünden geç yatıyoruz ve geç kalkıyoruz. Uyku hijyeni dediğimiz bir hijyenimiz var bu hijyeni düzeltmemiz gerekli. Çok çay kahve tüketiyoruz buda uykuya dalışı etkiliyor, ertesi gün mesaiye gittiğimizde de yorgun algın gittiğiniz için veriminizde düşüyor. Uyu çok önemli. Gerek özel hayatımızda, gerek iş hayatımızda verimimizi artırmamız için uykumuza çok iyi dikkat etmememiz gerekir. Bu problem baş ağrısına kontrol altına alınamayan tansiyona ve cinsel isteksizliğe neden olabilir. Hiç farkına varmadığınız bir hastalığınız uyku problemi uyku hastalığı olabilir o yüzden uykusuzluk çok önemli bir hastalık dikkat edilmesi gerekir. Uykusuzluğun en önemli belirtisi dalma atakları, gün içinde uyumak, yemek yedikten sonra uyuma isteği, araç kullanırken uyumak ve buda trafik kazalarının önemli bir nedeni.Otobanda hiçbir trafik olmadan bir TIR şoförünün kaza yaptığını, kalp krizi geçirdiğini görüyoruz. Uyku biliminin gelişmesinin en önemli alanı araba kazaları" diye konuştu.

SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN TEDAVİ ŞART

Uyku apnesi hastalığının düzenli uygulamayla bir haftada tedavinin mümkün olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yahya Çelik, "Hastaların yatarken sırt üstü değil de, yan yatmalarını istiyoruz. Akşam alkol alınmaması çok önemli. Tedavinin başlangıcında hasta adapte olmakta zorluk çekiyor, fakat düzenli uyguluma yaptığımızda hem kaliteli uyuyor hem de tansiyonları düşüp daha rahat kilo veriyorlar. Ertesi gün baş ağrımasında kurtulmuş sağlıklı ve zinde oluyorlar" dedi. - Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close