Düzeltme "Teksas'taki Provokatif Karikatür Yarışmasında Çıkan Silahlı Çatışma" Başlıklı Haberimizin...
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, İslamofobi'den beslenen bir endüstri bulunduğunu belirterek, "Bu endüstriden beslenen çevrelere fırsat tanımamak lazım. Şiddete karşı şiddetle değil, sevgiyle, dostlukla ve kardeşlikle muamele etmek gerekiyor.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, İslamofobi'den beslenen bir endüstri bulunduğunu belirterek, "Bu endüstriden beslenen çevrelere fırsat tanımamak lazım. Şiddete karşı şiddetle değil, sevgiyle, dostlukla ve kardeşlikle muamele etmek gerekiyor. İslam'ın yüksek değerleri de bunu gerektiriyor" dedi.
ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Özafşar, Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'ni ziyaret etti.
Burada Türk basınının sorularını yanıtlayan Özafşar, "Teksas Eyaletinin Dallas Kentinde Hz. Muhammed" konulu provokatif karikatür yarışmasının yapıldığı salonun dışındaki silahlı çatışmaya değindi.
Özafşar, "Bu olay, 3-4 ay kadar önce Paris'te Charlie Hebdo'da, daha sonra Danimarka'da benzerlerini yaşadığımız ve eş zamanlı olarak Amerika'da yine üç Müslüman'ın öldürülmesi olayından sonra elim bir hadise olarak kayıtlara geçmiştir" diye konuştu.
Yarışmadan önce Teksas'taki Müslümanların, Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri olan ve İslam karşıtlığıyla bilinen Geert Wilders gibi "ayrımcı, kışkırtıcı ve ırkçı" bir ismin ABD'ye gelmemesi konusunda yetkililerle görüşmeler yapmalarına rağmen başarılı olamadıklarını anlatan Özafşar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Maalesef İslamofobi'den beslenen bir endüstri var. Bu endüstri içinde kazançlarına kazanç katmak isteyen, buradan beslenen unsurlar var. Öyle anlaşılıyor ki, Amerika'da da Müslümanların barış ve uyum içinde yaşamasını hazmedemeyen bazı çevreler İslamofobi'yi körüklemek üzere harekete geçmiş.
Amerika'da yaşayan Müslümanların burada tahriklere kapılmadan, barış içinde, kardeşlik içinde hayatlarını devam ettirmeleri gerekiyor, çünkü İslam'ın ana mesajı kardeşlik, dostluk, barış ve bir arada yaşamadır. Bir arada yaşama ahlakını gösterme sorumluluğumuz var. O bakımdan İslamofobi endüstrisinden beslenen çevrelere de fırsat tanımamak gerekiyor. Şiddete karşı şiddetle değil, sevgiyle, dostlukla ve kardeşlikle muamele etmek lazım. İslam'ın yüksek değerleri bunu gerektiriyor."
-"Burası barış merkezi olmaya adaydır"-
Özafşar, Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin ABD'deki en gözde merkezlerinden biri olmaya aday olduğunu dile getirerek, "Burası barış merkezi olmaya adaydır. Burada cami, eğitim kompleksleri, sosyal donatılar ve araştırma merkezleri var. Dolayısıyla, İslam'ın Anadolu yorumunun estetik ve mimari değerlerini buraya taşıyan bir merkez. Bu kabil merkezlerin çoğaltılması ve burada birlikte yaşama ve barış kültürünün geliştirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.
Küresel ölçekte İslam'ı karalamaya yönelik kampanyalara karşı verilecek mücadelede barış, sevgi, kardeşlik, insan onuru, insan hakları ve hukuku daha fazla vurgulamak gerektiğine dikkati çeken Özafşar, "O bakımdan bu merkezin de açılış çalışmalarıyla birlikte öyle zannediyorum ki, Amerika'daki Müslümanların kendilerini daha rahat ifade edeceklerine ve bu toplumun değerlerine etik, estetik ve ahlaki değerleri katmak için ellerinden gelen çabayı ortaya koyacaklarına inanıyorum" dedi.
Öte yandan Özafşar, ABD ziyareti kapsamında Amerika Diyanet Vakfı'nın genel kurulunu yapacaklarını ve Washington ve New York'un yanı sıra Türkiye'nin ABD'deki diğer cami ve merkezlerini ziyaret edeceklerini kaydetti.
Bunun yanında Özafşar, Kanada'daki İslam merkezlerine gideceklerini de bildirdi.