Düzce Üniversitesi'nde Yeşilay Haftası Kutlandı
Düzce Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜBAM), Düzce Yeşilay İl Temsilciliği ile işbirliği içerisinde Yeşilay Haftasını bir dizi etkinlik düzenleyerek kutladı.
Düzce Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜBAM), Düzce Yeşilay İl Temsilciliği ile işbirliği içerisinde Yeşilay Haftasını bir dizi etkinlik düzenleyerek kutladı.
Farkındalık yürüyüşü ve bisiklet turuyla başlayan etkinlikler, Düzce Üniversitesi'nde düzenlenen panelle devam etti. Düzce Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu'nda düzenlenen programın açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç gerçekleştirdi. Önemli bir programa ev sahipliği yaptıklarını belirten Prof. Dr. İlhan Genç, geçmiş yıllarda gösterime giren Hollywood filmlerinde sigaranın özendirici olarak gösterildiğini ifade ederek tütün ve tütün mamullerinin reklamının da o dönemlerde serbest olduğunu söyledi. Günümüzde kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Genç, ülkemizde bağımlılıkla mücadele konusunda büyük değişimler olduğuna işaret ederek sözlerini sonlandırdı.
"İş birliği içindeyiz"
Programın ilk davetli konuşmacısı olan Yeşilay Düzce Şube Başkanı Hayati Eğilmez, Yeşilay olarak yaptıkları çalışmalardan söz ederek konuşmasına başladı. Tüm kesimlerle işbirliği içerisinde özellikle eğitimler düzenleyerek insanları bağımlılıklardan kurtarmayı amaçladıklarına vurgu yapan Hayati Eğilmez, AMATEM ve Ayakta Tedavi Merkezleri gibi merkezlerin de bağımlılıktan kurtarıcı tedaviler gerçekleştirdiğini ifade etti. Dumansız Hava Sahası Uygulamasının çerçevesini her geçen gün genişlettiklerine dikkat çeken Eğilmez, Düzce'de yaptıkları faaliyetleri katılımcılarla paylaşarak sözü Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu'na bıraktı.
Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu, bağımlı insanları gruplandırarak, çocuklukta şiddet, cinsel veya psikolojik herhangi bir travmaya maruz kalanların, belirgin temel kişisel özelliklerinin oturmadığını ve bu kişilerin kendilerini kontrol edebilmekte zorlandığını belirtti. Bu tür insanların duygularını aşırı yaşadıklarını ve madde kullanımına karşı eğilimlerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ataoğlu, yaşadığı psikolojik travmalara bağlı olarak özgüven yetersizliği yaşayanların, muhakeme gücü düşük insanların ve stresli kişilerin de bu duygularla baş etmek için uyarıcı maddelere yönelebildiğini sözlerine ekledi.
Programın bir diğer konuşmacısı Düzce Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, bağımlıkla ilgili Düzce'de ve Düzce Üniversitesi'nde yaptıkları çalışmaları grafiksel verilerle anlatarak konuyu Türkiye açısından değerlendirdi. Bağımlılıkla mücadelede Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarından ve kat edilen yollardan da bahseden Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, önemli bilgiler aktararak sunumunu sonlandırdı.
"Sigara kullanan herkes bunun zararlı olduğunu biliyor"
Programın son konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜBAM) Müdürü Öğr. Gör. Dilek Akkuş ise insanların değişimleri ile ilgili çok büyük sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti. Sigara kullanan herkesin bu maddenin zararlarını bildiğini ifade eden Akkuş, "Biz bir şeyleri düzeltmeye çalışıyoruz. İnsan olarak düzeltme refleksimiz var, ama bazen insanların değişimleri dışardan olmuyor. Değişimin insanların kendi içerisinden başlaması lazım. İnsan sadece kendisi isterse değişir" şeklinde konuştu.
Program sonunda DÜBAM bünyesinde, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteğiyle düzenlenen "Üniversite Öğrencilerinde Bağımlılığı Önleme ve Erken Dönem Müdahale İçin Akran Eğitimi Projesi"nde katılan öğrencilere sertifikaları takdim edildi. - DÜZCE