Düzce Depreminin 17. Yılı
Bolu'da, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin 17. yılı nedeniyle doğa yürüyüşü düzenlendi.
Bolu'da, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin 17. yılı nedeniyle doğa yürüyüşü düzenlendi.
Bolu Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Tabiatın Kalbi Bolu Kültür ve Doğa Derneği tarafından 12 Kasım depremi şehitlerinin anısına doğal güzellikleri ile ünlü Abant Tabiat Parkının çevresinde bulunan 1500 metre rakıma sahip tepelerde 5 kilometre yürüyüş yapıldı.
Etkinliğe, Bolu Vali Yardımcısı Necdet Özeroğlu, Belediye Başkanı Alaaddin yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, daire amirleri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 200 kişilik bir grup katıldı.
Yürüyüş öncesinde yaptığı konuşmada, 12 kasım 1999'un anısını yaşatmak için bir araya geldiklerini anlatan Bolu Vali Yardımcısı Necdet Özeroğlu, afetlerin toplum yaşamında ne kadar etkili olduğunun herkes tarafından bilindiğine dikkat çekti.
Özeroğlu, 12 Kasım depreminin kendileri için bir anı olmadığına vurgu yaparak, "Bizim için iyi bir anı değil. Hazırlıksız yakalandık belki o dönem. Hazırlık yapılmasını ve topluma farkındalığı hissettirmek için bugün burada yürüyüş yapıyoruz. Bunun tek amacı var. Amacımız, 12 Kasımı tekrar hatırlamak falan değil. Depremlerin toplum yaşamının üzerindeki etkisini en aza indirebilecek farkındalığı yaratmak."dedi.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, Bolu'nun Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerinde bulunan bir il olduğunu anımsatarak, bu nedenle Boluluların her zaman deprem yaşamaya hazır olması gerektiğini belirtti.
Bolu'da, her 30 yılda bir büyük çapta deprem yaşandığını ifade eden Yılmaz, "Her yaşadığımız deprem de felaket oluyor. Dünyada bizim gibi deprem hattında olup da felakete dönüşmeyen yerler de var. Depremlerin Türkiye'de de artık felakete dönüşmemesi için depreme dayanıklı bina yapıp binalarımızı öldürmeyen, yaşatan binalar haline dönüştürmeliyiz. Bunun için duyarlılığımızı arttırmamız gerekiyor. Bu fertten belediyeye ve kamuya kadar herkesi ilgilendiren bir konu." şeklinde konuştu.
Yılmaz, deprem öncesi yapılan binaların çok sağlam olmadığının herkes tarafından bilindiğine vurgu yaparak "Raporlar da bunu gösteriyor. Depremi unutmamak, depremden sonra ağlamamak için deprem öncesi yapılan binası olanların binalarını çek ettirmesinin duyarlılığını arttırmamız lazım. Buna herkes dikkat etmeli." ifadesini kullandı.
Bolu'da yaşanan depremin ardından kendi yaptığı binadan çıkarak yeni bir daireye taşındığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
"Ben Bolu Belediye Başkanı olarak depremden önce kendi yaptığım binada oturmama rağmen depremin ardından yeni bir daireye taşınmak zorunda kaldım. Çünkü o dönem elimizle beton karmıştık. Evlerimizin sağlamlığından emin değildik. Kendi yaptığı binaya güvenmeyip daire satın alan bir belediye başkanı olarak öncelikle Bolu ve depremle ilgili sıkıntı yaşanan diğer illerde yaşayanlara diyorum ki, binalarınızı test ettirin. Sizin canınız da en az benimki kadar değerlidir."