Düzce'de Fındık İşçilerinin Yevmiyeleri Belirlendi
DÜZCE Valiliği, bu yıl fındık işçilerinin yevmiyesini en az 59.25 lira olarak belirledi.
DÜZCE Valiliği, bu yıl fındık işçilerinin yevmiyesini en az 59.25 lira olarak belirledi.
Fındık işçilerinin sorunlarını iletmeleri için Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı başkanlığında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü ve Düzce Belediye Başkanlığı temsilcilerinden oluşan komisyon ve mevsimlik tarım işçileri irtibat bürosu kuruldu. Komisyonun yaptığı toplantıda, Düzce'ye gelen fındık işçilerinin rahat koşullarda fındık toplama mevsiminin geçirmesi için bazı kararlar alındı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, fındık işçilerinin günlük yevmiyelerinin de belirlendiği ifade edilerek şöyle denildi:
"Fındık toplama işlerinde çalışacak işçilere cinsiyet ayrımı yapılmaksızın işçiler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2017 yılı için belirlenen günlük brüt asgari ücret olan 59.25 TL'nin altında ücret verilmeyecektir. İşverenler tarafından fındık patozlarında tecrübesiz ve bilgisiz kişiler çalıştırılmayacak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirleri alacaktır. Fındık patozlarıyla fındık çekim işinin yol kenarı ve yol üzerinde yapılmaması, trafiğin aksatılmaması ve tehlikeye düşürülmesine sebebiyet verilmeyecektir. Çevre kirliliği ve orman yangınlarının önlenmesi açısından fındık cürufu (patoz artığının) yakılmayacak, patoz artığı gübre olarak değerlendirilecektir."
İlgili kurumlar tarafından mevsimlik işçilerinin sağlık taraması, temel ihtiyaçları, çocuklarının ve kendi okur yazarlıkları gibi konuların takip edileceği belirtilen açıklamada, "Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Sosyal Hizmetler kapsamında ailelerin bilgilendirilmesi sağlanacak ve aileler kadın, çocuk, engelli ve yaşlılar için sunulan hizmetlerden yararlandırılacak. İl Müftülüğü tarafından mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından tarımda iş aracılığı yönetmeliği gereği tarım aracılarına tarım iş ve işçi bulma belgesi verilmesi, belgesi olmayan ve sözleşme imzalamadan iş alan aracıların mevzuat hükümleri gereğince denetimlerin yapılması, tarla sahiplerinin çalıştıracağı işçiler ile yapacağı tarım iş sözleşmesinin 10 iş günü içerisinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce onaylanması işlemlerini yürütecek. Çocuk işçiliğini önlemek için ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak sahada gerekli denetimleri yapacaktır" denildi. - Zce