Düşük Faiz-yüksek Döviz Politikası Devam Edecek"
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Stratejist Ahmet Mergen, "Politika olarak düşük faiz ve şirketlerin dayanabileceği kadar yüksek döviz politikası devam edeceğe benziyor" değerlendirmesinde bulundu.
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Stratejist Ahmet Mergen, "Politika olarak düşük faiz ve şirketlerin dayanabileceği kadar yüksek döviz politikası devam edeceğe benziyor" değerlendirmesinde bulundu.
Mergen, geçen haftanın önemli ekonomik gelişmeleri ile bu haftaya ilişkin beklentilerini paylaştı. Piyasaların geçen hafta Merkez Bankası'ndan en kısa zamanda faiz indirimi beklendiği yönündeki açıklamaları konuştuğunu dile getiren Mergen, Moody's'in Türkiye değerlendirmesinde görünümle ilgili bir değişiklik yapıp yapmayacağının da önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını bildirdi.
Her iki konunun da döviz piyasasında hareketlenme yaratabildiğini, bundan dolayı da yatırımcıların hafta boyunca diğer piyasalarda Moody's'in kararını beklediğini belirten Mergen, şunları kaydetti:
"Moody's Türkiye'nin kredi notunda ve görünümünde herhangi değişiklik yapmadı. Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir ülke konumunda kalırken, görünüm negatif olarak kaldı. Başka ülkelere bakıldığında ise şu anki konumu ve ekonomik durumu ile bizden daha geride olan veya bize çok yakın ülkeler görünüm olarak durağan konumunda iken bizim görünümümüzün hala negatifte kalması tenkitlere sebep olacaktır ve olmalıdır da.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan sanayi büyüme rakamları da önümüzdeki aylarda devam ettiği taktirde bu sene için beklenen büyüme rakamlarına erişme ve o rakamları geçme ihtimali artacaktır."
-"BIST 100'ün 84 bin-80 bin 500 aralığında olması bekleniyor"
Mergen, Moody's'in açıklamalarının piyasalarda beklenen açıklamalar olarak aynen gerçekleştiğini ifade ederek, "Az da olsa son gelişmeler ışığında en azından görünümün durağana çevrilmesi sayı olarak az bir ekonomist kütlesi tarafından beklense de beklentiler gerçekleşmedi ve karar 5 Ağustos'taki toplantıya kaldı. Bu yıl ilk değerlendirme Fitch tarafından yapılmış ve Türkiye'nin kredi notu ve durağan görünümü teyit edilmiş olduğundan çok fazla bel bağlanmasa da 'acaba Moody's de görünümde durağana geçebilir mi' beklentisi yaratılmıştı" açıklamasında bulundu.
Piyasaların bundan sonraki değerlendirmeler konusunda, Standard&Poor's'un 6 Mayıs'taki toplantısına odaklanabileceğine işaret eden Mergen, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu gelişmelere ek olarak TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın da görev süresinin 19 Nisan'da bitecek olması, Başçı'nın göreve devam edip etmeyeceği ve etmeyecekse yerine gelecek kişinin kim olacağı yeni haftada konuşulacak konulardan biri olacaktır. Bunun yanı sıra bu hafta Çin'den gelecek veriler de yakından takip edilecek. Bu veriler arasında bugün açıklanan ve yüzde 2,3 ile beklentilerden düşük gelen enflasyon, Cuma günü ise büyüme, sanayi üretimi ve perakende satışları yer alıyor.
Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü yukarı hareketlendikten sonra satışlarla karşılaşan tüm bu veriler ışığında, BIST 100 endeksinin bu hafta 84 bin-80 bin 500 aralığında gidip gelmesi bekleniyor. 80 binin altına sarkma yaşanırsa o zaman düşüş biraz daha devam edebilir ve fiyatlarda daha önce geçilen 77 bin-77 bin 500 aralığı test edilebilir. Yukarı tarafta ise 84 bine yaklaştıkça beliren satış baskısının aşılması durumunda sonraki hedef 87 bin 500 olabilir."
-"Yeni faiz indirimlerine gidilecektir"
Mergen, Fed'in son toplantısında doların arkasındaki desteği çektiğini ve o toplantıdan beri doların değer kaybederek 2,8050 civarına kadar geri çekildiğini hatırlatarak, "Dolarda faiz indirimi konuşmaları ve TCMB başkanının görev süresinin biteceği tarihin yaklaşıyor olmasının az da olsa yarattığı tedirginlik fiyatın bir ara 2,8750'ye kadar tırmanmasına yol açtı. Aşağı tarafta ise önce 2,82 sonrasında 2,80 alıcılı olabilir. Satıcıların 2,89 ve sonrasında üst tarafta 2,93'te yer alacakları düşünülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Geçen hafta avronun değerlendiği dünya piyasalarına uygun şekilde fiyatın 3,20'den 3,26'ya kadar tırmandığını hatırlatan Mergen, şu açıklamalarda bulundu:
"Avro-TL'de 3,34 seviyesi bu sıralarda çok sürpriz sayılabilecek bir oranda olmadıkça faiz indirimi olsa bile satıcıların gelebileceği bir yer olarak düşünülebilir. Göründüğü kadarıyla dövizde yaşanacak geri çekilmeler faiz indirimine yol açacak ve düşürülen faizle yükselebilecek dövizde sonraki zaman içinde yaşanabilecek yeni geri çekilmelerde faiz indirimi için sebep olarak ele alınarak yeni faiz indirimlerine gidilecektir. Politika olarak düşük faiz ve şirketlerin dayanabileceği kadar yüksek döviz politikası devam edeceğe benziyor.
Döviz fiyatları çok hızlı şekilde değer kazanmadıkça fiyatların yukarıda kalması ve buna karşılık mümkün mertebe faizin düşürülmesi uygulanmak istenen strateji gibi duruyor. Giderek indirilmesi düşünülen faiz oranlarının gelecekte direk veya dolaylı yönden ülkeye girecek olan yatırımları ne derecede etkileyeceği zamanla görülecektir. Petrol ve enerji fiyatlarının düşük kalması, ihracatın önemli derecede artması turizmdeki kayıpları karşılayıp portföy yatırımı olarak giren dövize olan ihtiyacı ortadan kaldırabilirse faizlerdeki indirim beklentisi daha da hız kazanabilir."
-"Brexit konusu sterlin ve avroyu olumsuz etkileyebilir"
Mergen, altın fiyatlarında dolar/ons bazında kısa vadede alım yerleri olarak sırasıyla 1229,1214 ve 1208'e bakılabileceğini kaydetti. Güçlü bir alım bölgesinin 1180-1190 dolar/ons olarak göze çarptığını dile getiren Mergen, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
"Satış bölgesi olarak da ilk etapta 1260, sonrasında ise 1280 seviyesi takip edilebilir. Avro-dolarda ise Draghi'nin açıklamaları ve satış pozisyonlarında yığılanların kıstırılmasıyla 1,08'den 1,13'e kadar fırlayan avro-dolar biraz gevşeme emareleri göstermek üzereydi ama Yellen'ın doları hırpalayan Fed toplantısı kararlarını açıklamasıyla fiyat 1,14'ü aşar hale geldi.
1,1480-1,15 aralığı ilk etapta güçlü direnç olarak gözükürken bir süreliğine 1,13 ve altında daha güçlü şekilde duran 1,1180 seviyeleri alıcıların gelebileceği seviyeler olarak ele alınabilir. Mayıs ayı içinde takvim ilerledikçe Brexit konusu gerek sterlin gerekse avroyu olumsuz etkileyebilecek şekilde gelişebilir."