Düşmanın Gelibolu'yu Terk Edişinin 100'üncü Yılı Kutlandı
Çanakkale Kara Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nı son düşman askerinin terk edişinin 100'üncü yılını kutlamak ve şehitleri anmak için Seddülbahir Köy Meydanı'nda tören düzenlendi.
Çanakkale Kara Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nı son düşman askerinin terk edişinin 100'üncü yılını kutlamak ve şehitleri anmak için Seddülbahir Köy Meydanı'nda tören düzenlendi. Okunan şiirler, mehteran takımı gösterisi ile Avcılar Belediyesi Binbir Çiçek Kadın Korosu'nun seslendirdiği Çanakkale Türküsü, duygu dolu anlar yaşattı.
Gelibolu Yarımadası'nın düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü, Eceabat İlçesine bağlı Seddülbahir Köy Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Eceabat Kaymakam Vekili Yusuf Kaptanoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, AK Partili Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇATUD) Başkanı Sefer Göztepe, Seddülbahir Köyü Muhtarı Sedat Bırakan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Necdet Erdinç ve üyeleri, askeri yetkililer, vatandaşlar ve öğrenciler törene katıldı.
Atatürk Anıtına çelenklerin konulmasıyla tören başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılış konuşmaları yapıldı. ÇATUD Başkanı Sefer Göztepe, 13 yıldır Alçıtepe Köyü'nde düzenlenen törenin, bu yıl ilk kez ev sahipliği yapan Seddülbahir Köyü'nde yapıldığını söyledi. Göztepe, "Barış için yaşamak çok önemli, Çanakkale barışın savaşın yendiği yer. Bu barışı askerlerimiz Çanakkale Savaşı sırasında ekmeğini paylaşarak ve bazen de kendi sargı beziyle düşmanının yarasını sararak bütün dünyaya göstermiştir" dedi. Çanakkale Savaşı'nın 18 Mart, 10 Ağustos, 9 Ocak gibi çok önemli dönüm noktaları bulunduğunu belirten Göztepe, "9 Ocak Çanakkale Zaferi'ne son noktanın konulduğu tarihtir" diye konuştu.
Eceabat Kaymakam Vekili Yusuf Kaptanoğlu, "Bugün tarihte emsali az görünen bir Zaferle destanı yazılan Çanakkale Savaşları'nın bittiği, son düşman askerinin Gelibolu Yarımadasından çekildiği günün 100'üncü yıl dönümü münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz" dedi.
METTER TAKIMI DUYGULANDIRDI
Konuşmaların ardından öğrenciler ve ÇATUD üyeleri tarafından, Çanakkale şehitlere yazılan duygu yüklü şiirler okundu. Ardından Eskişehir Kültür Derneği Mehteran Takımı, askeri marşları seslendirdi. Mehteran Takımı'nın, Çanakkale Türküsünü ise sala ve ezan eşliğinde seslendirmesi törene katılanlara duygu yoğunluğu yaşattı. Çanakkale Türküsü sonunda Mehteran Başı İsa Canseven, gözyaşları içinde törene katılanlara kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Canseven, "Bizlerin Kabesi, bizlerin tutunacağı tek yer Çanakkale. 34 senelik mehteran hayatımda ne zaman Çanakkale Marşını yapsak, nerede seslendirsek, nerede adını duysak gözlerimizden yaş eksik olmuyor. Hani Tokat'tan gönderdikleri 15 yaşında delikanlılar var ya onların arkasından demişler; 'Hey Onbeşli Onbeşli Tokat Yolları Taşlı'. Ama biz bunun mizahi yönünü bulmuşuz düğünlerimizde oynuyoruz. Kesinlikle oynamamak gerekiyor ama biz oynuyoruz. Bu toprakların her santimetresi kan kokuyor. Ne olursunuz, Çanakkaleli olun ya da olmayın. Çanakkale adını duyduğunuzda o 13 yaşından 85 yaşına kadar bütün şehitlerimize birer Fatiha'yı esirgemeyiniz" diyerek şehitler için Fatiha okumaya davet etti.
500 KADINDAN ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ
Avcılar Belediyesi Binbir Çiçek Kadın Korosu'nun seslendirdiği Çanakkale Türküsü ile tören sürdü. Yaklaşık 500 kadın aynı anda Çanakkale Türküsünü seslendirdi. Avcılar Belediyesi Binbir Çiçek Kadın Korosu Şefi Başak Tatlıbal, törenler için Gelibolu Yarımadası'na geldiklerini ve şehitlikleri ziyaret ettiklerini belirtirken, tören sırasında seslendirdikleri Çanakkale Türküsü ile daha yoğun bir duygu yaşadıklarını söyledi.
Törenin gerçekleştirildiği köy meydanında, Çanakkale Kahramanı Gazi Binbaşı Halis Ataksor'un torunu Serdar Halis Ataksor tarafından, dedesinin Çanakkale Savaşları sırasında kullandığı kişisel eşyalar sergilendi. Törene katılanlar, sergiyi gezdi. Mevlidin de okutulduğu tören, pilav ikramın ardından sona erdi. - Çanakkale