Dursun Çiçek, Milletvekillerinin Müdahillik Talebine Tepki Gösterdi
İnternet Andıcı Davası'nda tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın davaya müdahil olma talebine tepki gösterdi.
İnternet Andıcı Davası'nda tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın davaya müdahil olma talebine tepki gösterdi. Çiçek, "DTP, kapatılan bir partidir. Katılan ölürse ya da vazgeçerse davaya mirasçıları başvururlar. Acaba bunlar kapatılan partinin mirasçısı mıdır? Bunun tespit edilmesi istiyorum" dedi.
"İnternet Andıcı"nın 60. duruşmasına müdahillik talepleri damga vurdu. İnternet Andıcı Davası'na Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ve Barış ve Demokrasi Partisi Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın avukatları aracılığıyla mahkemeye müdahil olma talepleriyle ilgili bir dilekçe sundu. Avukatlar Ramazan Demir, Gülcan Kartal ve Filiz Ercaylan tarafından mahkemeye sunulan 2 sayfalık dilekçede gerek şahıs olarak gerekse Demokratik Toplum Partisi (DTP) tüzel kişiliği adına davaya müdahil olmak için dilekçe verdi.
MÜDAHİLLİK TALEBİ'NE İLİŞKİN DİLEKÇE
Dilekçede Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın kapatılan DTP'nin 22. dönem milletvekili olduğu belirtildi. Davaya katılmak isteyen Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın dilekçelerindeki dayanaklar ise şöyle ifade edildi:
"İrticayla Eylem Planı belgesi olarak bilinen ve bu belgenin eki niteliğindeki Bilgi Destek Planı'nda 'B' planı başlığı altında kapatılan DTP'yi açıkça hedef alan ifade ve çalışmaların 1. madde başlığında 'DTP'nin meclise girmesinin talihsizlik olduğu, demokratik düşüncelerini açıklamak değil, devletle kavga etmek istedikleri, 2. bölümde DTP'nin kendi içinde fikir ayrılıklarının bulunduğu, 3. bölümde AB'nin desteklerinin kesilmesi ve ilerleme raporu öncesi partinin kriz ve gerginlik yaratmaya çalıştığı tespitlerden yola çıkarak 9. bölümde kapsamlı olarak yasal bir partinin terörist olarak gösterilmesi, sınır boylarında bölge halkının terörle mücadele altında rahatsız edilmesi, karışıklık çıkarılması, propaganda ve psikolojik savaş yanında şiddet kullanılması, sonuç olarak TSK'nın DTP üzerinde alenen baskı kurmak için STK medya ve diğer alanlarda faaliyet yürütmesi gerekliliği belirtilmektedir. Süreçte ağır saldırılara mağruz kalınmış ve bu süreç sonunda DTP (Demokratik Toplum Partisi kapatılmıştır. Bu süreçte müvekkiller gerek şahsen gerekse partinin yetkili temsilcileri olmaları sıfatıyla parti tüzel kişiliği adına ciddi bir biçimde zarar görmüşler ve görmeye devam etmektedirler."
İNTERNET ANDICA BİR MÜDAHİLLİK TALEBİ DAHA
Milletvekilleri Hasip Kaplan, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) adına yaptıkları müdahillik talebinin ardından öğleden sonara da Halkın Avukatları Platformu Sözcüsü adında bir grup da avukatları aracılığıyla müdahillik talebinde bulundu.
DURSUN ÇİÇEK: DTP KAPATILAN BİR PARTİDİR
Tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek, davaya katılma (müdahillik) taleplerinin artmaya başladığını belirterek, "Öyle görünüyor ki bu talepler daha da artacak. Ancak CMK'nın 237'inci maddesine göre katılma talebinde bulunanların suçtan zarar gördüklerini gösteren somut delil olması gerekir. DTP, kapatılan bir partidir. Katılan ölürse ya da vazgeçerse davaya mirasçıları başvururlar. Acaba bunlar kapatılan partinin mirasçısı mıdır? Bunun tespit edilmesi istiyorum" dedi.
"MÜDAHİLLİK KABUL EDİLİRSE DURUŞMALARA KATILMAYACAĞIM"
Tutuklu sanık eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın müdahillik talebine tepki göstererek "Eğer müdahillik talebi kabul edilirse, bundan sonraki duruşmalara katılmayacağım" dedi. Tutuklu sanık emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım, milletvekillerinin müdahillik talebine ilişkin "Ben hep kardeşliği savundum. Yanlış yapıyorlar.Türkün de Kürdün de ortak düşmanı yurtdışındadir" diye konuştu.
BAŞBUĞ'UN AVUKATINDAN MÜDAHİLLİK TALEBİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Tutuklu sanık Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer de milletvekillerinin müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi. İlkay Sezer talep konuşmasında, şunları söyledi:
"İnternet Andıcı olarak bilinen davada Genelkurmay Başkanı Genelkurmay 2. Başkanı ve yanında Genelkurmay Karargahı'nın 4 önemli Korgeneral, Koramiral seviyesinde Karargah başkanı da yargılanmaktadır. Bu tablo en azından burada Genelkurmay Başkanlığı'nın yargılandığı izlenimini vermektedir. Şimdi bugün bu davaya kaptılan DTP'nin 3 milletvekilinin müdahil olma isteği gündeme gelmiştir. Aslında bu talep yeni olmadığı görülmüştür. Ancak bugün yenilenme ihtiyacının duyulduğu anlaşılmaktadır. Peki bu yenileme ihtiyacının bugün tekrarlanmasına neden gerek duyulmuştur? Burada bugün bir Genelkurmay Başkanı'nın yargılanmaya başlanması mıdır? Bu talebin gerekçesi acaba bu şekilde Genelkurmay Başkanlığı makamının yargılanması mıdır, bunun gerekçesi? Bölücü terör örgütü ile bağlantılarının olmadığını açıkça ifade edemeyen bu davaya müdahil olmak isteyenler bir Genelkurmay Başkanı ve dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığının yargılanmaya başladığı bu tarihi fırsatı mı kaçırmak istememiştir? Bu davayı bu noktaya getirenler de bu gelişmelerden acaba rahatsızlık duyuyorlar mı? Terörle mücadele ağır sorumluluğu ve görevi bulunan TSK da elbette bu gelişmelerden rahatsız olacaktır, olmalıdır, kanaatindeyiz. Gerçek olmadığı dosyaya gelen yazılardan da çok açık olarak ortaya konulmuş olan bir yazıdan dolayı yapılmış olması nedeniyle kanunun aradığı şartları taşımayan katılma talebinin reddine karar verilmesini talep ederim."
Bazı sanık avukatları da müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi. Duruşma sanık avukatların sözlü ve yazılı taleplerinin alınmasıyla devam ediyor. - İstanbul / Silivri