Dünyaya Türkçe Öğretiyorlar
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), kurulduğu Temmuz 2010'dan bu yana dünyanın dört bir yanından gelen binden fazla yabancı öğrenciye Türkçe öğretti.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), kurulduğu Temmuz 2010'dan bu yana dünyanın dört bir yanından gelen binden fazla yabancı öğrenciye Türkçe öğretti.
ÇOMÜ, uluslararası arenada daha da güçlü hale gelmek adına yurt içinden gelen öğrencilerine başta İngilizce olmak üzere yabancı dil öğrenme imkanlarını genişletirken, yabancı öğrencilerine de Türkçe öğretmek konusunda Türkiye'nin en iddialı kurumlarında birisi haline geldi. 2010 yılında kurulan ÇOMÜ Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kapıları, sadece üniversiteye gelen yabancı öğrencilere değil, Türkçe öğrenmek isteyen herkese açık.
Üniversitelerin evrensel yerler olduğuna dikkat çeken ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi ve TÖMER Müdürü Prof. Dr. Aziz Kılınç, dünyayla açık ve hep iletişim halinde olma gerekliliğinden, Türkiye'den öğrencilerin yabancı dil öğrenmesi gibi Türkçe'nin de yabancılara öğretilmesinin önemli olduğunu söyledi. Bu sebeple Çanakkale'nin Türkçe öğretim merkezi olması için TÖMER'i, sadece yurtdışından gelen öğrenciler açısından değil, çevre üniversitelerden de öğrencilere de cevap verebilecek bir şekilde yapılandıklarını belirten Kılınç, "Yılda 500 öğrenciye Türkçe öğretebilecek kadar bir planlamamız var. Ancak sadece öğrenciler değil, Çanakkale'ye farklı amaçlarla gelmiş yabancı gruplara da dilimizi öğretmek için çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz bunu yılda bin öğrenciye çıkarmak. Altyapımızı da bu şekilde geliştiriyoruz" dedi.
"MEZUN OLUNCA TÜRKÇE ÖĞRETMENİ OLUYORLAR"
Özellikle ÇOMÜ'ye öğrenim görmeye gelen Balkan, Afrika ve Türki Cumhuriyetleri kökenli öğrenciler ile Erasmus başta olmak üzere birçok proje için değişim programları kapsamında üniversitede bulunan öğrencilere Türkçe eğitimi verildiğini belirten Kılınç, TÖMER'de 16 öğretim elemanının görev aldığını söyledi. Türkçe eğitimini iki başlık altında ele aldıklarını kaydeden Kılınç, şunları söyledi:
"Birincisi anadil olarak Türkçe eğitimi. Burada lisans eğitimi alan öğrencilerimiz mezun olunca Türkçe öğretmeni olarak görev yapıyorlar. Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde Türkçe eğitimi altında 'Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Yüksek Lisans Programı' açtık. Buradaki arkadaşlarımız hiç Türkçe bilmeyen birisine Türkçe öğretmek alanında uzmanlaşıyor. Bu çok az üniversitede var. 3-4 yıl önce bu programı açtığımızda bu kadar talep olacağını tahmin etmemiştik. Enstitü en fazla başvurulan programlardan biri oldu. ÇOMÜ'de yabancı dil olarak Türkçe eğitimi yüksek lisans programının yoğun ilgi görmesi, başka üniversiteleri de faaliyete geçirdi. Onlar da bu alana eğilmeye başladılar. Türkiye'deki üç-beş Türkçe eğitimi doktora programından biri ÇOMÜ'de yer alıyor. Küçük bir şehir olmamıza rağmen, bu alanda en iyilerdeniz. TÖMER'de yabancı dil olarak Türkçe öğretiyor. Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktora programlarında da yabancı dil olarak Türkçe eğitimine yönelik akademik çalışmalar yaptırıyoruz. Dolayısıyla Türkçe Eğitimi Bölümü TÖMER'i, o da ÇOMÜ'yü besliyor" diye konuştu. - Çanakkale