Dünyanın Önde Gelen Sosyal Girişim Projesi
"Dialogue in the Dark", İstanbul Gayrettepe Metro İstasyonu'nda 1.500 metrekarelik bir alanda hayata geçiyor.
Karanlıktan "Diyalog Şehri" Doğuyor...
Dünya üzerinde 130 kentte 7 milyondan fazla insana ulaşan Dialogue in the Dark (Karanlıkta Diyalog) deneyimi, TTNET ana sponsorluğu, Dünya Göz Hastanesi stratejik iş ortaklığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ulaşım A.Ş. ev sahipliğinde 20 Aralık'tan itibaren Gayrettepe metro istasyonundaki Diyalog Sergi Alanı'nda ziyaretçilerle buluşuyor. Ziyaretçilere, görme duyularını kullanmadan tamamen karanlık bir ortamda günlük yaşamlarını deneyimleten proje, görme engelli rehberler eşliğinde "hayatı başka açılardan görmeye" davet ediyor.
Birçok ülkede düzenlenen Karanlıkta Diyalog (Dialogue in the Dark) sosyal girişim projesi 20 Aralık'ta 1500 metrekarelik geniş bir alanda, İstanbul Gayrettepe metro istasyonundaki Diyalog Sergi Alanı'nda start veriyor. İstanbul'da hayatımızın günlük akışından kesitlerin yer aldığı Diyalog Sergi Alanı, İstanbulluları daha aydınlık bir dünyaya davet edecek. Körlüğün bir metafor olarak kullanıldığı ve rollerin değiştiği bu önemli projede görenler bir süreliğine ''körlerin'' yerine geçerek, görme engelli rehberlerin ''gözünden'' hayatın farklı kesitlerini deneyimliyor olacaklar. 1988 yılından bu yana 7 milyondan fazla insanın deneyimlediği proje, Türkiye'de ilk kez Dialogue in the Dark İstanbul tarafından hayata geçiriliyor.
Türkiye'nin önde gelen firmaları da projeye sahip çıkıyor
TTNET ana sponsorluğunda ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ulaşım A.Ş. ev sahipliğinde, İstanbul Engelliler Müdürlüğü Koordinasyonu'nda İstanbullular'la buluşacak olan projenin sponsorları arasında, TAV Havalimanları, Türk Hava Yolları, Türkiye Finans Katılım Bankası, IKEA ve kliksa.com da yer alıyor. İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından tahsis edilen ve İKEA tarafından hazırlanan bu özel proje alanında, İSTON ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün geliştirdiği doğa ve park bölümü, İETT, İSBAK ve Türkiye Finans Katılım Bankası'nın geliştirdiği trafik ve şehir hayatı alanı, tekne ve bot odası, Türk Hava Yolları'nın yapılan uçuş smilasyonu sergiye katılanlara uçaktaymış hissi verirken TAV Havalimanları tarafından oluşturulan havalimanı ve müziklerinin Radyo Voyage tarafından hazırlandığı Cafe alanı gibi bölümler tamamen görme engelli rehberin liderliğinde keşfediliyor. TTNET için sergide oluşturulan yeni alanda, dünyadaki Dialogue in the Dark sergilerinden farklı olarak ilk kez, karanlık ortamda internet ve TV deneyimleme imkanı sunulacak. Projedeki teknoloji desteği kliksa.com tarafından sağlanırken, konaklama hizmeti Sirkeci Group Hotels tarafından sunuluyor. Bugüne kadar 6 binden fazla engelliye istihdam yaratan proje kapsamında İstanbul'da ise 30 kadar görme engelli çalışacak. Bu süreçte Secret CV' de projenin en önemli destekçilerinden.
Serginin başrol oyuncuları görme engelli rehberler. Tamamen karanlık olarak yaratılan ve hayatın farklı kesitlerinin deneyimlendiği bu ortamda, insanların ''ötekileştirme'', ''birbiriyle iletişim'' ve ''karşısındakini dinleme'' konularında düşünmeleri ve devamında aksiyon almaları hedefleniyor. Anahedef ise kalıcı Diyalog Müzesi'nin açılması ile birlikte empati, ayrımcılık ve duyuların keşfi gibi konularda küçük yaştan itibaren farkındalık yaratılması ve sözkonusu alanların Almanya'da olduğu gibi Eğitim müfredatına dahil edliebilmesidir.
Öğrenciler için çalışma atölyeleri düzenleniyor
"Geçtiğimiz on yıllarla karşılaştırıldığında günümüzde çocuklardiğer pek çok şeyin yanı sıra "Duyuların Zayıflaması" tehdidi ile de karşı karşıya kalıyor. İnsanın algılama becerisinin müthiş potansiyeli giderek ihmal ediliyor ve tamamen yitirilme tehlikesiyle karşı karşıya kalınıyor. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde sağlıklı bir gelişim için tüm duyuların kullanılması son derece önemli. Projede hâkim konumdaki duyu olan görme duyusunun kaybolması halinde, ihmal edilmiş diğer duyular harekete geçecek ve böylece çocuklar işitme, dokunma, koku alma ve tat alma duyularını büyük ölçüde aktif hale getirme imkanı yakalayacaklar.
Karanlıkta Diyalog Sergisi'ne 9 yaş (4. Sınıf ) üstü tüm öğrenciler katılabilecek. Sergi süresince 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilere yönelik, uzman eğitmenlerce programları hazırlanan duyu eğitimi ve farkındalığına yönelik "Atölye Çalışmaları" ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.
İş dünyası da karanlıkta öğrenecek
Projede, yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi, iş dünyasına yönelik bir çok şirkete özel eğitim modülleri hazırlandı. Sergi süresince, sergi alanında bulunan ve Allianz'ın desteği ile hazırlanan ''Allianz Training Center''da İstanbul Business School ile birlikte iş dünyasına yönelik karanlıkta iş atölyeleri düzenlenecek. Dünyanın en büyük şirketlerinin yöneticileri de dahil iş dünyasından önemli isimlerin geçmişte katıldığı deneyimlerden, Türkiye'den de üst ve orta düzey 1.500 yöneticinin faydalanması hedefleniyor.
Unutulmaz bir deneyim sunuyor
Görme engelli rehberler, ziyaretçilerin dokunarak, koklayarak ve duyarak "yeni ve farklı" bir biçimde görmelerini sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre 5 yıl sonra dahi Karanlıkta Diyalog deneyimi hakkında soru sorulan ziyaretçilerin/katılımcılarım %100'ü halen bu deneyimi tümüyle hatırlıyor. %90'ı görme engellilere ve onların dünyasına karşı duyarlılığının arttığını, %52'si Karanlıkta Diyalog'u dostlarına ve ailelerine tavsiye ettiklerini, %34'ü ise bu deneyimi yeniden yaşamak istediklerini belirtiyor. Türkiye'de ilk defa hayata geçirilecek Karanlıkta Diyalog deneyiminin biletlerine biletix.com üzerinden ulaşmak mümkün.