Dünyanın İlk Akıllı Köyünü Aydın'da Kuruyor
Vodafone, dünyanın ilk akıllı köyünü 23 milyon liralık yatırımla Aydın'da kuracak.
Vodafone, dünyanın ilk akıllı köyünü 23 milyon liralık yatırımla Aydın'da kuracak. Proje ile sürdürülebilir verimlilik artışının sağlanması ve köyden kente göçün azaltılması hedefleniyor.
Proje kapsamında Aydın'ın Koçarlı İlçesine bağlı Kasaplar Köyü, modern sera uygulamalarından toprak analiz laboratuvarına, modern meyvecilik alanından hayvancılık çözümlerine kadar uçtan uca dijital teknolojilerle donatılacak.
Vodafone Türkiye ile Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri (TABİT) iş birliğiyle hayata geçirilen "Vodafone Akıllı Köy" projesinin detayları düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Toplantıda konuşan Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, Türkiye'nin uçtan uca dijital dönüşüm ile kalkınmasını desteklemek üzere yatırımlarına aynı hız ve kararlılıkla devam ettiklerini belirterek, "Vodafone olarak, Dijital Dönüşüm vizyonumuzla önce bireyleri dijitalleştirmeye başladık. Sonra haneleri, kurumları ve hatta şehirleri dijitalleştirmeye odaklandık." dedi.
Şimdi de "4bucakG" güçleriyle Türkiye'nin dijital kalkınma seferberliğine köylerle devam ettiklerini dile getiren Öğüt, Türk tarımının ekonomik büyüklük olarak dünyadaki sıralamasını değiştirmeyi bir sorumluluk olarak benimsediklerini ve tarımda verimlilik artışına katkı sağlayacak projeler yapılmasını desteklediklerini aktardı.
Öğüt, bu kapsamda, iş ortakları TABİT ile birlikte 2009 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının himayesinde Vodafone Çiftçi Kulübü'nü hayata geçirdiklerini hatırlatarak, bugün itibarıyla 6 Vodafone ülkesinde daha kullanılan bu programla dünyada 3 milyon, Türkiye'de 1,4 milyon çiftçiye ulaştıklarını anımsattı.
Şimdi de sadece Türkiye'nin değil dünyanın uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyünü Aydın'da kurduklarının altını çizen Öğüt, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaklaşık 23 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek 'Vodafone Akıllı Köy'e stratejik ortak olarak destek veriyoruz. Bu desteğimiz, ülkemizin Dijital Dönüşümünü tetikleyeceği gibi, Vodafone'un Türkiye'deki 10. yılına damga vuracak projelerden biri olacak. Proje, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunacak."
"Hane başı gelir 40 bin lira artacak"
Öğüt, proje ile çiftçilerin ekonomik, çevresel ve sosyal gelişimine, dolayısıyla kırsal alanda sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı hedeflediklerini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Vodafone Akıllı Köy, halihazırda 62 milyar dolar seviyesinde olan tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla artırmayı tetikleyecek modeli ortaya koyuyor. Bu projeyle, 2 yıl sonra hane başına yılda yaklaşık 40 bin lira gelir artışı hedefliyoruz. Diğer yandan, burada kuracağımız akıllı sistemler sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayabileceğiz. En az teknolojik katkı kadar önem verdiğimiz bir diğer hedefimiz ise sosyal gelişim. Kırsalda refah düzeyini artırmak istiyoruz. Çocuklar, gençler ve kadınlar için sosyalleşme ve eğitim programlarımız olacak. Bu projeyle çiftçiliği tercih edilen bir meslek haline getireceğimize ve köyden kente göçü azaltabileceğimize inanıyoruz."
Öğüt, kurulacak modelin hem Türkiye'ye hem de dünyaya örnek olacağını ifade ederek, kırsal alanda başlattıkları 'Dijital Kalkınma Seferberliği'nin Türkiye'deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkeye ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.
Vodafone Akıllı Köy'de ilk iş olarak dijital altyapıyı kuracaklarını aktaran Öğüt, ilk olarak "4bucakG" ile çiftçilerin her an her yerde dijital dünyaya kesintisiz ve yüksek hızla bağlanabilmesini sağlayacaklarını, ikinci olarak onların akıllı uygulamaları hayata geçirmelerini sağlayacaklarını anlattı.
Öğüt, akıllı tarım uygulamaları ile yüksek verimlilik sağlayacaklarını, akıllı ev çözümleri ile çiftçilerin hayatını kolaylaştıracaklarını, akıllı cihazlarla bilgiye anında ulaşılmasının sağlanacağını dile getirdi.
"Türkiye'nin potansiyelini ortaya çıkaracak yatırımlar devam etmeli"
Öğüt, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sonrası yatırımlara devam edecekleri yönünde daha önce açıklamaları olduğunu anımsattı.
Gökhan Öğüt, "Biz Türkiye'de bir an önce normalleşmeye geçilmesini, Türkiye'nin potansiyelini ortaya çıkaracak yatırımlara devam edilmesini istiyoruz. Projemize 2 yıldır hazırlanıyoruz. Hiçbir değişim olmadan proje detaylarımızı planlandığı gibi sizlerle paylaşıyoruz" diye konuştu.
"Vodafone Akıllı Köy kırsal kalkınmada örnek olacak"
TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, yıllardır köyleri dolaşarak çiftçinin yaşadığı sorunları yerinde tespit ettiklerini, çiftçilerin iletişim araçlarını kullanarak tarımsal faaliyetleri için ihtiyaç duydukları bilgi ve finansal desteğe ulaşabilmesini sağlayacak çözümler geliştirdiklerini anlattı.
Sorunlara sadece çözüm getirmenin yeterli olmadığını dile getiren Akın, Vodafone Akıllı Köy projesinin böyle bir noktada doğduğunu aktardı.
Akın, "Kırsal hayatın her aşamasında çiftçilerin yaşadığı sorunların önüne geçecek ve dijital dönüşümü başlatmak için kalıcı örnek teşkil edecek bir platforma duyulan ihtiyaç, projenin ortaya çıkmasına vesile oldu." dedi.
Vodafone Akıllı Köy'de tarım ve hayvancılık alanında çiftçinin günlük operasyonlarını büyük oranda hafifleten, onlara maliyet, zaman ve verim avantajı sağlayan gelişmiş nesnelerin interneti uygulamalarının kullanılacağına değinen Akın, sözlerini şöyle tamamladı:
"Proje sayesinde çiftçiler yeni üretim tekniklerinin kullanıldığı alanlarda inceleme yapabilecek ve planlanan teknikleri ve teknolojileri birebir uygulayabilecek. Somut çalışmalar ve örneklerle çiftçilerin bakış açısında ve bilgi birikiminde etkin bir değişim sağlayabileceğiz. Projemizin Türkiye'nin geleceği için yeni bir dönem başlatacağına dair inancımız tam. Vodafone Akıllı Köy'ün diğer köylere de örnek olmasını, bir model olarak Anadolu'ya domino etkisiyle yayılmasını hedefliyoruz."
Toplantıda Kasaplar Köyü ile canlı bağlantı kurularak TABİT Genel Müdürü Coşkun Yıldırım ve çiftçilerle de sohbet edildi.
Projenin detayları
Aile çiftçiliğini teknolojik tarımla buluşturan yeni nesil kırsal yaşam modelinin bir örneğini sunacak olan Vodafone Akıllı Köy, kırsal yaşamda teknoloji destekli sosyal gelişim ve inovasyonu destekleyecek.
Arazi ve köye ait mera ile birlikte toplam 298 dönüm alana kurulacak köyde, modern meyvecilik alanı, tül altı sebzecilik alanı, modern sera uygulamaları, açık tarla sebze ve yem bitkisi yetiştiriciliği, meyve ve sebze işleme deposu, soğuk hava tesisi, toplu sağım ve süt soğutma sistemi, modern mera (otlak) alanı gibi tarım teknolojisinin uygulanacağı alanlar ile birlikte izleme ve takip merkezi, su ve gübre yönetim merkezi, hayvan besleme ve yönetim merkezi, çiftçi karar destek merkezi, yenilenebilir enerji çözüm merkezi, toprak yaprak analiz laboratuvarları, deneyim atölyeleri, eğitim merkezleri, sosyal yaşam ve spor tesisleri gibi bölümler olacak.
Verimlilik artışı, su harcamasında tasarruf
Toplamda 10 yıllık olması planlanan projede 2 yılda verimlilik artışının gözlenmesi, 4 yılda ise sürdürülebilir bir yapının oluşması hedefleniyor. Bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 20, hayvancılık maliyetlerinde yüzde 22 tasarrufun yanı sıra hayvancılıkta yüzde 30 gelir artışı, toplam üretimde ise yüzde 10'luk artış öngörülüyor.
Proje ile 2 yılda hane başına gelirin yılda yaklaşık 40 bin lira artacağı tahmin ediliyor. Tarımsal sulamada en az yüzde 20 tasarrufun hedeflendiği projeyle, yanlış ilaçlama ve gübrelemeden oluşan toprak ve su kirliliğinin de önüne geçilecek.
Türkiye'nin ilk teknoloji uygulama köyü olma özelliğini taşıyan Vodafone Akıllı Köy'de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin her noktasında kullanılan cihazlar akıllı hale gelecek, tüm faaliyetlerde otomasyon sistemleri ve ölçümler mobil cihazlar üzerinden yönetilecek ve nitelikli veri tek merkezde toplanacak.
Projede sulama otomasyonu, sera otomasyonu, gübre yönetim otomasyonu, kümes otomasyonu, don otomasyonu, süt otomasyonu, arıcılık otomasyonu, pedometre, erken uyarı sistemi gibi Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile çiftçilerin hayatı önemli ölçüde kolaylaştırılacak.
Söz konusu proje kapsamında sosyalleşme ve eğitim programları da düzenlenecek.