Dünyanın Gül Bahçesinde Hasat Tamamlandı
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da sona eren hasat dönemi boyunca gül çiçeğinden geçen yıl kilogramı 47 bin liradan ihraç edilen bin 500 kilogram gül yağı ile 15 ton gül konkreti elde edildi.
MURAT YOLCU - Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da sona eren hasat dönemi boyunca gül çiçeğinden geçen yıl kilogramı 47 bin liradan ihraç edilen bin 500 kilogram gül yağı ile 15 ton gül konkreti elde edildi.
Dünyanın en önemli gül üretim merkezi konumundaki Isparta'da gül çiçeği hasat dönemi sona erdi. Gül hasadı mayıs ayının ilk haftası Isparta'da diğer bölgeye göre, rakımı daha düşük ve daha ılıman olan Keçiborlu'nun Senir ve Kılıç beldelerinde başladı.
Daha sonra diğer bölgelerde de hasadına başlanan gülün toplanması, mayıs ve haziran aylarının serin geçmesiyle hasat dönemi 60 güne kadar uzadı ve Temmuz ayının ilk haftasına kadar sürdü. Gül çiçeği hasadı, son gül çiçeklerinin toplanmasıyla sona erdi.
Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada mayıs ayının ilk haftası başlayan gül çiçeği hasadının sona erdiğini belirtti.
Hava şartlarının uygunluğu olumlu etkiledi
Bu şekilde bu yılki gül çiçeği hasadının geçmiş yıllara oranla daha uzun sürdüğünü anlatan Çelik, "60 günlük bir kampanya süreci devam etti bu yıl. Geçmiş yıllarda bu süre 40-45 gün devam ediyordu. Ama bu yıl hava şartlarının uygun gitmesinden dolayı her şey, çok güzel geçti." dedi.
Geçen yıllara oranla rekoltede de artış yaşandığını ifade eden Çelik, "Geçen yıl bölgemizde rekolte 6 bin 500-7 bin ton civarlarındayken, bu yıl 8 bin tonun geçildiğini düşünüyoruz. Gül çiçeğinden elde edilen gül yağı ve gül konkreti üretiminde de artış yaşandı. Geçmiş yıllarda bin 200 kilogram civarında olan gül yağı üretimi bin 500 kilograma kadar yükseldi. Gül konkreti geçmiş yıllarda 10 ton iken bu yıl 15 tonluk bir üretim söz konusu." diye konuştu.
"Geçmiş yıllara oranla bakıldığında hem üretici hem de imalatçılar açısından bereketli bir yıl oldu. Herkesin kazancı bol oldu" diyen Çelik, "İnşallah bundan sonraki satış politikalarında da, gülün gerçek değerinde satış ve ihracat gerçekleştirebilirsek, bereketli bir yıl olarak karşımıza çıkacak." değerlendirmesini yaptı.
Çelik, şu bilgileri verdi:
"Şimdi yurt dışı seyahatleri yapılacak. Gül yağı alıcısı şirketlerle görüşülecek. Şu aşamada hem üreticiye kilogram başına ödenecek gül çiçeği ücretleri konusunda gerekse de ihraç edilecek gül yağı ve gül konkretinin fiyatlarının ne olacağını söylemek için biraz erken olduğunuzu düşünüyoruz. Geçen yıl gül yağının kilogramı 12 bin avrodan, gül konkretinin ki ise 1 bin 300 avrodan ihraç edilmişti. Bu yıl fiyatların ne olacağını söylemek için biraz erken. Rekabet ettiğimiz ülkelerin durumlarına da bakacağız. Sektörün genel gidişatının da değerlendirdikten sonra fiyatlar tespit edilecek. Bu yılki fiyatların, geçen yıllarda olduğu gibi üreticilerimizin yüzünü güldürecek bir fiyat olacağını ümit ediyoruz. "